Kan franchisegever na een aanbod nog terug?

Kan franchisegever na een aanbod nog terug?

Voor veel franchisepartijen is inmiddels duidelijk dat de franchisewet dit jaar is ingegaan. Wat dat praktisch betekent is alleen vaak nog een raadsel. Wanneer u in overleg bent met een franchisegever om een franchisecontract aan te gaan, is het verstandig om te weten wat uw rechten zijn.

Jan Eerbeek (BVD advocaten)

Koop breekt geen huurbeding?

De regel 'koop breekt geen huur' is algemeen bekend. De regel houdt in dat de koper van een verhuurd winkelpand de rol van de voormalige eigenaar als verhuurder voortzet. Dat betekent echter niet dat deze koper dezelfde rechten en verplichtingen heeft als de voormalige verhuurder en de huurovereenkomst onder precies dezelfde voorwaarden voortzet.

Foto: Shutterstock

Supermarktclash: Ontslag op staande voet domineert in rechtszaal

KAMPEN - Bijna de helft van de rechtszaken over arbeidsrecht in de supermarkt draait om ontslag op staande voet.

Een blog van Arnold Vedder (BVD advocaten).

Hoe leid ik vermenging tussen zakelijk en privé in goede banen?

Als ondernemer is het heel prettig om er niet alleen voor te staan. Dat geldt zakelijk en natuurlijk ook privé. Het is fijn als u wordt bijgestaan door goede adviseurs, boekhouders, juristen, compagnons en natuurlijk goede mensen op de winkelvloer. Soms is daarbij sprake van vermenging tussen zakelijk en privé. Zo'n vermenging heeft voor- en nadelen, maar het belangrijkste is vooral dat het vooraf goed wordt geregeld.

Beschermt een verslaving of stoornis een frauduleuze werknemer?

Beschermt een verslaving of stoornis een frauduleuze werknemer?

Vanwege vermoedens van grootschalige fraude op de crediteurenafdeling schakelt een werkgever een bedrijfsrecherchebureau in. Onderzoek wijst uit dat de vermoedens helaas terecht zijn en een administratief medewerker bekent geld te hebben overgeboekt naar zijn privérekening. En niet eenmalig of voor een klein bedrag.

Wanneer is de exploitatieverplichting van een huurpand afdwingbaar?

Wanneer is de exploitatieverplichting van een huurpand afdwingbaar?

Dat er nogal eens discussie bestaat omtrent de exploitatieverplichting van huurders,  blijkt uit een zaak in Bussum. Nadat een vestiging van Marqt in Bussum verplaatst naar de overkant van de straat, beroept de verhuurder zich op deze verplichting in de huurovereenkomst

Klachten over onaangename geur: zo ga je het gesprek aan

Klachten over onaangename geur: zo ga je het gesprek aan

Klachten van collega's over een bepaalde werknemer stellen een werkgever voor een lastig dilemma. Enerzijds moet een werkgever dit voldoende serieus nemen om bestaande onvrede binnen een team niet te laten escaleren; anderzijds moet een werkgever in zekere mate terughoudend zijn, omdat het ook een ongefundeerde heksenjacht kan zijn.

Organisatiemodel wijzigen: 10 veelgestelde vragen

Organisatiemodel wijzigen: 10 veelgestelde vragen

Er kunnen meerdere redenen zijn om te reorganiseren. Er was een tijd dat dit met name lag in te hoge loonkosten bij supermarkten. Die tijd is even voorbij, zij het dat ook nu het nog steeds iets is om goed op te blijven letten.

Foto: Shutterstock

Een oproepcontract is niet alleen maar vrijblijvend

Met de invoering van de WAB in 2020 is de juridische positie van oproepkrachten flink verstevigd. Zo moet een werkgever een oproepkracht minimaal vier dagen tevoren oproepen. Maar aan de andere kant geldt evengoed dat ook een werkgever niet met lege handen staat.

Jan Eerbeek (BVD advocaten)

Een vergoeding voor goodwill bij einde huur

Huurovereenkomsten van supermarktruimten regelen vaak wat er met door huurder aangebrachte voorzieningen moet gebeuren bij het einde van de huur. Vaak wordt overeengekomen dat de huurder de winkelruimte in oorspronkelijke staat moet terugbrengen, maar ook komt voor dat de huurder voorzieningen (tegen vergoeding) achterlaat. Minder vaak worden afspraken gemaakt over de vergoeding van goodwill of ander voordeel aan het einde van de huur.

Re-integratieperikelen: advies bedrijfsarts voorkomt loonsanctie niet altijd

Supermarktondernemers hebben door het coronavirus te maken gehad met meer ziekteverzuim onder personeel dan in andere jaren, blijkt uit cijfers van het CBL. Om die reden doet een ondernemer er goed aan weer scherp te krijgen waarop hij moet letten bij de re-integratie van een zieke werknemer. Een blog van Arjan Klaassen, arbeidsrechtadvocaat bij BVD advocaten.

Een blog van Arnold Vedder (BVD advocaten).

Wees klaar voor de franchisewet

Al diverse keren heb ik geschreven over de invoering van de franchisewet per 2021. Daarbij sloot ik af met de gedachte dat de wet zijn schaduw vooruit zou kunnen werpen en rechters al voordat de wet (volledig) van toepassing is, zich erdoor laten inspireren. Zo dacht de Amsterdamse voorzieningenrechter er kennelijk ook over toen hij Blokker in het ongelijk stelde ten opzichte van een franchisenemer en daarbij al de nieuwe Franchisewet in zijn oordeel betrok (ECLI:NL:RBAMS:2020:4799).

Jan Eerbeek (BVD advocaten)

Kunnen ROZ-boetes 'stapelen'?

De meeste huurovereenkomsten voor winkelruimte zijn gebaseerd op het model van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). In de algemene bepalingen bij dat model is een boetebeding opgenomen. Die bepaling leidt geregeld tot discussie. Bijvoorbeeld over de vraag of boetes 'stapelen' in die zin dat bij elke maand huurachterstand opnieuw een boete verschuldigd is. In 2020 is die vraag verschillende keren aan rechters voorgelegd.

Dico Bogerd. Foto: Ton Kastermans

Dico Bogerd in Van vakkenvuller tot...

Ze hebben nu een goede functie in de foodbranche, maar begonnen als vakkenvuller of caissière. Wat leerde de top van de branche van hun eerste kennismaking met foodretail? In de rubriek Van vakkenvuller tot... vertellen ze erover. Deze editie spreekt Foodmagazine met Dico Bogerd, advocaat bij BVD Advocaten.

Foto: Shutterstock

Supers kunnen met risico mondkapjevrij open gaan

KAMPEN - Supermarkten kunnen opengaan voor klanten die mondkapjevrij willen winkelen, zelfs als de kapjes bij wet verplicht zijn. 'Maar het plan is niet waterdicht en het risico voor de ondernemer behoorlijk groot.'

Supermarktondernemer, blijf scherp omtrent coronamaatregelen

Supermarktondernemer, blijf scherp omtrent coronamaatregelen

Na een korte, rustige periode is het coronavirus weer volop in de aandacht. Het aantal virushaarden neemt in binnen- en buitenland toe en de eerste persconferenties van de premier hebben alweer plaatsgevonden. Of het daadwerkelijk komt tot een tweede golf is nog onduidelijk, maar de teugels zullen weer worden aangetrokken en misschien geldt dat ook wel in uw supermarkt. In deze blog bespreekt mr. Arnold Vedder daarom drie corona gerelateerde thema's.

Wat huur ik eigenlijk, supermarkt of bedrijfsruimte?

Wat huur ik eigenlijk, supermarkt of bedrijfsruimte?

Een retailer doet er verstandig aan te onderzoeken of een supermarkt kan worden gevestigd op de gewenste huurlocatie. In een zaak bij het gerechtshof Amsterdam ging het om een geschil tussen Deka en haar verhuurder. De les die deze uitspraak leert, is nog altijd actueel. De huurder moet het antwoord op ten minste twee vragen vóór het tekenen van de huurovereenkomst scherp moet hebben. Mag ik hier planologisch gezien mijn supermarkt vestigen? En: wat huur ik eigenlijk?

Gemeente mocht overeenkomst annuleren om leegstand tegen te gaan

Gemeente mocht overeenkomst annuleren om leegstand tegen te gaan

Afspraken maken met een gemeente is altijd spannend - zie een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem van 23 mei 2020. Spannend namelijk, als het gaat om een afspraak over een vergunning of een bestemmingsplan. Een blog van Jaco van den Brink.