Gouden ringen gestolen uit kluis: werkgever aansprakelijk?

Gouden ringen gestolen uit kluis: werkgever aansprakelijk?

De gouden ringen van een supermarktmedewerker worden uit de kluis van de supermarkt gestolen? Is de werkgever aansprakelijk? Een artikel door Lisette Riezebos-Naberman van BVD Advocaten.

Anniek heeft twee prachtige gouden ringen met een waarde van bijna 3.000 euro. Werken met ringen om je vingers blijkt alleen niet zo eenvoudig. Ze is bang om de ringen te beschadigen en overlegt daarom met de bedrijfsleider. Hij geeft aan dat ze de ringen in de algemene kluis van werkgever mag leggen.
Aan het einde van haar werkdag staat haar een onaangename verrassing te wachten: de ringen zijn gestolen. Anniek pikt de diefstal niet, ze schakelt haar rechtshulpverzekering in en stelt haar werkgever aansprakelijk en vordert de waarde van de ringen.

Het is een situatie die in iedere supermarkt voor kan komen. Werknemers laten immers geregeld kostbare eigendommen als telefoons en sieraden achter in de garderobe van werkgever (al dan niet voorzien van kluisjes). Diefstal is natuurlijk erg vervelend, maar is aansprakelijkheid niet een brug te ver?

Zorgplicht werkgever

Anniek baseerde haar vordering op de zorgplicht van de werkgever. Iedere werkgever heeft de zorgplicht om te voorkomen dat een werknemer schade lijdt in de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden. Deze zorgplicht gaat alleen niet over persoonlijke eigendommen van werknemers, maar dient te voorkomen dat een werknemer letsel oploopt bijvoorbeeld doordat hij uitglijdt in een nat gangpad of doordat hij zich vertilt aan producten.

Iedere werkgever heeft zorgplicht”

Anniek voert daarnaast aan dat werkgever zich niet als ‘goed werkgever’ heeft gedragen. Ook dit argument gaat niet op. Duidelijk is dat de kluis niet afgesloten was.

Anniek wist echter dat de kluis niet altijd afgesloten was én dat meerdere mensen bij de kluis konden. Bovendien hoefde ze haar ringen niet af te doen, maar wilde ze dit zelf graag. Daarbij had ze de ringen bijvoorbeeld in de pauze naar huis kunnen brengen.

Kortom: de kantonrechter oordeelt dat het Annieks eigen keuze was om de ringen in een niet altijd afgesloten kluis te leggen. Daarom kan werkgever niet aansprakelijk worden gesteld voor deze schade.

Voorschrift

Wat nu als het wél een voorschrift van werkgever is om ringen af te doen of de telefoon in te leveren? In dat geval geldt nog altijd, zeker bij de ringen, dat het de keuze van werknemer is om deze mee te nemen naar de werkvloer. Wel kan het vanzelfsprekend raadzaam zijn om met praktische maatregelen diefstal tegen te gaan.

Lisette Riezebos

Daarnaast is het in alle situaties verstandig om in het huishoudelijk reglement een bepaling op te nemen waarin de regels hierover worden uitgelegd.

Een artikel door Lisette Riezebos-Naberman van BVD Advocaten.

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Shopopop maakt gebruik van bestaande verplaatsingen en voertuigen om boodschappen te bezorgen.

Je buurman als bezorger? Shopopop maakt het mogelijk

Stel je voor: je boodschappen worden dezelfde dag nog bezorgd, niet door een anonieme koerier, maar door je eigen buurman of buurvrouw. 'Door gebruik te maken van de bestaande routes van particuliere bezorgers kunnen we de laatste kilometers flexibeler, duurzamer en socialer maken', zegt Sacha Buyck, countrymanager Benelux.

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Hoe verover je als relatief nieuw merk je plekje in het boodschappenmandje? Natuurlijk met een onderscheidende smaak, maar ook met een unieke uitstraling en een aansprekend verhaal. Fritz-kola heeft de ingrediënten in huis om de bewuste consument van deze tijd voor zich te winnen en daar kunnen supermarkten van profiteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.