nieuws

Docudrama over ontvoering van Theo Albrecht

Buitenland 1608

Docudrama over ontvoering van Theo Albrecht
Screenshot Distrifood

MÜNCHEN – De Duitse televisie heeft een film gemaakt over de oprichter van Aldi. De ontvoering van Theo Albrecht in 1971 vormt het raamwerk van een docudrama over de twee legendarische oprichters van Aldi dat ook vanuit Nederland te zien is.

De film werd maandagavond voor het eerst uitgezonden op de Duitse publieke omroep en is inmiddels online te zien. Regisseur Raymond Ley wil met zijn film Die Aldi-Brüder een duidelijk beeld scheppen van de geheimzinnige maar in de jonge bondsrepubliek zo belangrijke ondernemers. Daarbij wordt in flashbacks teruggekeken op hun jeugd en de opbouw van het discountimperium door de twee katholieke broers.

Bedrijfsleider eerste Aldi aan het woord

In het docudrama komt onder meer Walther Vieth aan het woord, die bedrijfsleider was van de allereerste vestiging van Aldi in 1961. Het programma is een mix van documentaire en geacteerde scenes. De rol van Theo Albrecht wordt daarbij gespeeld door Arnd Klawitter, terwijl Karl Albrecht door Christoph Bach wordt gespeeld. Theo werd in 1971 ontvoerd en zeventien dagen gegijzeld gehouden. Na het betalen van losgeld kwam hij uiteindelijk vrij.

Aldi Diskont uit nood ontstaan

Volgens Vieth is de Aldi-formule uit nood onstaan. ‘De kleine winkels die de twee broers na de oorlog hadden opgebouwd in arbeiderswijken liepen niet meer. Aldi Diskont is werkelijk als winkel voor arme mensen ontstaan’, zo vertelt hij in de film. De lage prijzen en het beperkte assortiment leidden echter al snel tot een miljoenenbedrijf. In de film ook aandacht voor de ruzie tussen de twee broers die leidde tot het ontstaan van Aldi Nord en Aldi Süd waardoor Theo en Karl Albrecht ineens concurrenten werden van elkaar. Het docudrama is gebaseerd op gesprekken met talloze betrokkenen en daarmee volgens de televisiezender WRD ‘voor het eerst een authentieke karakterstudie van de legendarische broers.

Televisieportret van Dieter Schwarz

De Duitse televisie heeft dit najaar veel interesse in de prijsvechters. Zo werd recent ook een televisieportret uitgezonden van Lidl-oprichter Dieter Schwarz. Daarin kwam ook de oprichting en opmars van deze grote Duitse discounter aan de orde.

Bekijk hier de hele film >>>

Reageer op dit artikel