nieuws

Televisieportret van mysterieuze Lidl-oprichter

Buitenland 2997

Televisieportret van mysterieuze Lidl-oprichter
Screenshot: Distrifood

MAINZ – De Duitse televisiezender ZDF heeft een portret gemaakt van Lidl-oprichter Dieter Schwarz. De 79-jarige miljardair wordt in de documentaire omschreven als ‘een fenomeen’ en ‘een fantoom’

Het programma was dinsdagavond voor het eerst te zien op televisie en is inmiddels online beschikbaar. Het portret van Dieter Schwarz is ook in Nederland te streamen. Het maakt deel uit van een serie over grote Duitse familiebedrijven onder de overkoepelende naam Deutschlands grosse Clans, waarin de komende weken ook de familie Dassler (Adidas) en Bahlsen (gelijknamige fabrikant van bakwaren) aan de orde komen.

Slechts twee fotos van Schwarz bekend

Dieter Schwarz is met een vermogen van zo’n €39 miljard de rijkste man van Duitsland. Toch zijn van hem slechts twee foto’s bekend. Ook geeft hij nooit interviews aan journalisten. Het maken van het portret was volgens makers Annebeth Jacobsen en Frank Diederichs dan ook een erg lastige klus om de geschiedenis van de familie Schwarz in beeld te brengen. Naar eigen zeggen zijn de makers er toch in geslaagd onbekende zaken over Schwarz zelf en de geschiedenis van het bedrijf te ontdekken, waaronder het feit dat Schwarz feitelijk niet de oprichter van Lidl is.

Schwarz was niet van eenvoudige komaf

Daartoe gaat de documentaire terug naar het begin van het familebedrijf in de jaren dertig. Daarbij wordt ook afgerekend met de mythe dat Schwarz zijn imperium vanaf eenvoudige komaf heeft opgebouwd. Zowel zijn vader als grootvader waren zakenmannen. Centraal in de documentaire staat de ontwikkeling van de groothandel in zuidvruchten in Heilbronn tot een imperium dat wereldwijd actief is met 400.000 werknemers en twee succesvolle formules, Lidl en Kaufland.

Lees ook: Lidl-oprichter Schwarz is nu rijkste Duitser

Reageer op dit artikel