'Statiegeld' op blikjes in Apeldoorn: niet inleveren per stuk, maar 100 tegelijk    

'Statiegeld' op blikjes in Apeldoorn: niet inleveren per stuk, maar 100 tegelijk    

TOMRA stelt de eerste TOMRA R1 in Nederland beschikbaar voor zwerfafvalinzamelaars. Deze emballage-automaat maakt het mogelijk om ruim 100 drankverpakkingen met statiegeld tegelijk in te leveren. Inleveren met deze hoeveelheden tegelijk is een primeur in Nederland.

Zwerfafvalinzamelaars

Met behulp van de TOMRA R1 worden blikjes ingenomen, die anders in het milieu zouden belanden. Het initiatief tot inzameling is bedacht door de Apeldoornse zwerfafvalverzamelaar Louis Bouwmeester. Hij verzamelt al jaren zwerfvuil samen met een steeds groter wordende groep vrijwilligers. “Iedereen ergert zich aan zwerfafval. Je kunt het vervolgens negeren of er iets aan doen”, aldus Louis. Met de ingezamelde blikjes kan Louis nu terecht bij TOMRA, waar hij ‘statiegeld’ ontvangt per ingeleverd item. De opbrengst van 5 cent per blikje draagt bij aan het spaardoel van 1.200 euro. Hiermee zal een automatische externe defibrillator (AED) voor de Apeldoornse wijk de Maten worden aangeschaft.

Louis portret-1 Tomra statiegeld

Inleveren van blikjes

Eenmaal bij de automaat hoeft Bouwmeester de drankverpakkingen niet langer per stuk in te leveren, zoals in supermarkten nog wel het geval is. Bij de R1 is het mogelijk om in één keer een zak met wel 100 blikjes tegelijk in de invoeropening te werpen. “Je hoeft alleen maar het luik van de automaat te openen, de zak te legen en het luik te sluiten. De automaat begint direct met tellen, sorteren en compacteren van de verpakkingen. Daarna wordt een bonnetje uitgegeven. Deze snelle en schone manier van recyclen is een primeur in Nederland”, legt Mark Delwig, commercieel directeur van TOMRA Collection Nederland, uit.

Statiegeld op blik

De inzamelactie is naast het goede doel ook een startpunt om mensen bewust te maken van het ingaan van statiegeld op blik per 31 december 2022. Vanaf dan wordt er bij aankoop voor elk blikje – net als bij PET flessen - statiegeld gerekend. Het doel van de maatregel is om de ongeveer 2 miljard blikjes die jaarlijks verkocht worden in te zamelen en te recyclen en zo zwerfafval tegen te gaan. Statiegeld op blik is onder andere al actief in Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.

Dit artikel is gesponsord door Tomra