Meehelpen aan #1 oplossing klimaatverandering? Verkoop overtollig voedsel

Meehelpen aan #1 oplossing klimaatverandering? Verkoop overtollig voedsel

Wereldwijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel verspild, en dat is een groot probleem. Niet alleen verdient het eten een betere bestemming dan de prullenbak, ook draagt voedselverspilling bij aan de opwarming van de aarde. Wist je dat minder voedsel verspillen de nummer 1 oplossing tegen klimaatverandering is?* Iedereen kan hier een steentje aan bijdragen.

Broeikasgasemissies door eten

Volgens het laatste rapport van de IPCC warmt de aarde nóg sneller op dan in eerste instantie werd gedacht. Hier worden verschillende oorzaken voor genoemd. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien is het verspillen van voedsel. Als voedselverlies en -verspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste bron van broeikasgasemissie zijn, na China en de Verenigde Staten. Het vertegenwoordigt dan ook 8% van de wereldwijde broeikasgasemissies.

Hoe zit dat dan?

Wanneer we voedsel verspillen, verspillen we niet alleen de producten. Ook het land, het water en de energie die nodig was om het eten te produceren gaan verloren.

Voedselverspilling & supermarkten

In Nederlandse supermarkten worden elke dag nog duizenden kilo’s aan eten en drinken weggegooid. De branche heeft als doelstelling om 50% minder te verspillen in 2030, maar daarvoor moet er dan nog veel gebeuren. Dit zijn 3 redenen waarom er nog steeds veel verspild wordt in supermarkten:

  1. De onvoorspelbaarheid van de vraag en de uitdaging om dit goed te voorspellen. De toekomst voorspellen blijft lastig. Daarom komt het nog steeds vaak voor dat supermarkten met veel derving blijven zitten.
  2. Regelmatige vervanging van de voorraad en het grote productaanbod in de schappen. Mensen hebben graag een breed aanbod, en zo vers mogelijke producten. Dit leidt er helaas toe dat prima etenswaren zomaar in de prullenbak belanden.
  3. Voedselverspilling tegengaan wordt door supermarkten vaak gezien als ingewikkeld en tijdrovend. Voedselverspilling tegengaan wordt door veel supermarkt eigenaren gezien als ingewikkeld en tijdrovend. Tijd is kostbaar in veel supermarkten, dus zolang er geen efficiënte oplossing voor handen is, zal er nog weinig aan worden gedaan.

Verkoop je derving en zorg voor een groenere planeet

Met de Too Good To Go app verkoop je eenvoudig aan het einde van de dag jouw overtollige eten tegen een gereduceerde prijs. Of dit nu eten is dat over is gebleven in de supermarkt, een gehele gekookte sterrenmaaltijd of producten uit de kantine. Elk geredde maaltijd is er één!

Het werkt eenvoudig. Met het eten dat er die dag over is, stel je verrassingspakketten voor consumenten samen (de zogeheten ‘Magic Boxen’). De consumenten bestellen en betalen de Magic Boxen via de Too Good To Go app. Vervolgens komen de consumenten het eten bij je ophalen op de door jou gekozen tijd.

De voordelen

  1. Zet derving om in omzet. Via de app kun je eenvoudig terugzien hoeveel omzet jij aan je overgebleven producten verdient.
  2. Je hoeft geen ingewikkeld proces te bedenken, Too Good To Go doet alles voor je. Om samen tegen voedselverspilling te strijden hoef je je alleen maar in te schrijven, wij regelen de rest.
  3. Verwelkom nieuwe klanten. Veel van onze partners zien na de samenwerking nieuwe gezichten in de winkel.
  4. Je draagt bij aan een groenere planeet. Alleen samen kunnen we zorgen voor een beter klimaat.
  5. Samen gaan we jullie doelstelling halen. De retailbranche wil dat er in 2030 maar liefst 50% minder voedsel wordt verspild. Alleen samen kunnen we dat doel halen.

Doe vandaag #1ding tegen voedselverspilling

Alles wat je hoeft te doen, is je aanmelden bij Too Good To Go. Dat is zo geregeld. Sluit je vandaag nog aan.

Dit artikel is gesponsord door Too Good To Go.

*Bron: Project Drawdown (2020),The Drawdown Review,Climate Solutions for a New Decade.