Hoe gaat u om met een werknemer met een kort lontje?

Hoe gaat u om met een werknemer met een kort lontje?

Piet heeft een kort lontje. Een meningsverschil met een collega is hem niet vreemd.

Regelmatig meent de betreffende collega Piet dat een collega hem onrecht aandoet, bijvoorbeeld door hem te duwen of hem te kleineren. De collega’s ontkennen dit, maar voor Piet is dit aanleiding om flink uit zijn slof te schieten. Regelmatig klinkt er van een afstand “getetter”: het is Piet die schreeuwt en scheldt tegen een collega.

Arbeidsovereenkomst

Na een aantal jaren besluit werkgever dat de maat vol is: de arbeidsovereenkomst dient beëindigd te worden, het liefst in onderling overleg. Omdat Piet niet van plan is om mee te werken aan zijn ontslag, stemt hij daar niet mee in. Werkgever verzoekt daarom de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. Piet verweert zich daartegen: in 2015 is zijn 'korte lontje' voor het laatst benoemd in zijn functioneringsgesprek.

Werkgever heeft daar vervolgens niets mee gedaan, er is bijvoorbeeld geen verbetertraject aangeboden. Ook wordt door werkgever met twee maten gemeten. Bij meerdere incidenten zijn andere collega’s ook boos uitgevallen, maar zij zijn niet op het matje geroepen.

Verweer

De kantonrechter gaat niet mee in het verweer van Piet; schelden, dreigen, uitdagen en schreeuwen is niet toelaatbaar. Een verbetertraject is bovendien niet aan de orde. Ook al hebben er geen functioneringsgesprekken plaatsgevonden, duidelijk is dat Piet meerdere keren op zijn gedrag is aangesproken.

Het is raadzaam om uw werknemer een officiële, schriftelijke waarschuwing te geven”

Ook is hij erop gewezen dat zijn gedrag gevolgen kan hebben voor zijn arbeidsovereenkomst.

Transitievergoeding

De kantonrechter oordeelt vervolgens letterlijk: ´Van een werkgever hoeft bovendien niet te worden verwacht dat zij haar werknemers ‘heropvoedt’.´ De arbeidsovereenkomst met Piet wordt vervolgens ontbonden zonder toekenning van de transitievergoeding.

Kortom: als uw werknemer regelmatig uit zijn slof schiet tegen collega’s, laat staan tegen klanten, dan is het doorgaans voldoende om duidelijk aan te geven dat dit gedrag niet toelaatbaar is. Het is raadzaam om uw werknemer hiervoor een officiële, schriftelijke waarschuwing te geven. Bij herhaling kan ontslag volgen, doorgaans zonder verbetertraject en in ernstige situaties zonder transitievergoeding.

Dit artikel is gesponsord door BVD Advocaten.

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Foto: Distrifood

FNV prijst Plus om afhandeling reorganisatie, kritiek op Jumbo en Lidl

Vakbond FNV is zeer te spreken hoe Plus de reorganisatie op het servicekantoor in Utrecht afwikkelt. Daar kunnen andere supermarkten een voorbeeld aan nemen, stelt de bond.

Shopopop maakt gebruik van bestaande verplaatsingen en voertuigen om boodschappen te bezorgen.

Je buurman als bezorger? Shopopop maakt het mogelijk

Stel je voor: je boodschappen worden dezelfde dag nog bezorgd, niet door een anonieme koerier, maar door je eigen buurman of buurvrouw. 'Door gebruik te maken van de bestaande routes van particuliere bezorgers kunnen we de laatste kilometers flexibeler, duurzamer en socialer maken', zegt Sacha Buyck, countrymanager Benelux.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.