FNV stuurt Picnic laatste sommatie over cao

UTRECHT - Vakbond FNV heeft online supermarkt Picnic gisteren een laatste sommatie gestuurd. De onderneming moet zich gaan houden aan de supermarkt-cao of de vakbond stapt naar de rechter om dit af te dwingen.
Delen:
Foto: Distrifood

Dat zegt advocaat Margreet Klinkert van FNV in dagblad Trouw. Zij heeft veel vertrouwen in een eventuele rechtszaak. ‘In de tekst van de cao staat ook expliciet dat het gaat om iedere fysieke en virtuele inrichting van een winkel. Picnic is een goed voorbeeld van een virtuele winkel die dit soort producten verkoopt. We moeten natuurlijk afwachten wat de rechter oordeelt, maar ik heb er veel vertrouwen in dat we gelijk krijgen.’

Cao is algemeen verbindend verklaard

Picnic ziet zichzelf niet als supermarkt, maar als een e-commercebedrijf en is derhalve van mening dat de supermarkt-cao voor hen niet geldt. Topman Michiel Muller noemde eerder de cao bovendien achterhaald en thuishorend in een museum. Dat is volgens FNV echter niet van belang. ‘Het gaat gewoon om een cao die april vorig jaar door de overheid algemeen verbindend is verklaard en dus geldt voor alle supermarkten. Dat kun je ouderwets vinden, maar dat is nu eenmaal de manier waarop het werkt in Nederland. Als Picnic de arbeidsvoorwaarden anders wil, kan het bedrijf lid worden van een werkgeversvereniging om invloed uit te oefenen aan de cao-tafel’, aldus Klinkert in Trouw.

Picnic voelt zich zwartgemaakt

Picnic stelde eerder het gevoel te hebben dat FNV probeert de websupermarkt zwart te maken.  De cao zorgt volgens Muller ook voor scheve verhoudingen tussen medewerkers. ‘Een student die op zondag kan werken, verdient twee keer zoveel als een alleenstaande moeder met twee kinderen die alleen door de week kan werken.’ Hij wijst daarnaast op de banen die Picnic heeft gecreëerd. ‘Veel e-commercebedrijven besteden hun magazijnfunctie uit, soms aan buitenlandse bedrijven of bedrijven met alleen maar arbeidsmigranten of zzp’ers, hetgeen wij juist niet doen.’

Hoogvliet betaalt gewoon volgens cao

Ook andere partijen bemoeien zich inmiddels met het conflict rond Picnic. Zo stelde Het Vakcentrum eerder al dat de onderneming zich gewoon aan de cao moet houden. In Distrifood van afgelopen zaterdag stelt ook concurrent Hoogvliet dat Picnic zich gewoon aan de cao moet houden. Zelf betaalt Hoogvliet het personeel in zijn (e-)dc en de bezorgers volgens de cao. De VVD wil dat de minister gaat bemiddelen tussen de vakbond en Picnic.