nieuws

Vakcentrum: Picnic moet zich houden aan cao

Branche & Bedrijf 4660

Vakcentrum: Picnic moet zich houden aan cao

WOERDEN – Picnic moet zijn personeel gewoon volgens de supermarkt-cao betalen. Dat zegt het Vakcentrum.

De cao voor supermarkten maakt duidelijk dat de regels gelden voor ‘iedere fysieke en virtuele inrichting waar overwegend een verscheidenheid aan verbruiksartikelen zoals eieren, groente, fruit etc.’ wordt verkocht. Dat zegt volgens directeur Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum genoeg. ‘Het maakt dus niet uit of het een virtuele of een stenen winkel is, de cao is van toepassing. Ik twijfel er niet aan dat deze afspraken ook voor Picnic gelden’, zegt Hoogstraaten tegen de NOS.

Cao lijkt niet op die van tien jaar geleden

Picnic-oprichter Michiel Muller stelde eerder deze week dat hij de supermarkt-cao achterhaald vindt en dat de huidige cao in een museum thuishoort. Hoogstraaten vindt de opmerking van Muller misplaatst. ‘We zitten om de een, twee jaar aan tafel om nieuwe zaken af te spreken. We hebben nu persoonlijke opleidingsbudgetten, experimenteren met zelf inroosteren. De cao lijkt helemaal niet meer op die van tien jaar geleden. Volkswagen bestaat ook al tientallen jaren, maar de auto’s van nu zien er heel anders uit dan vroeger.’

Geen sterk argument Picnic

Picnic beweert ook dat de distributiecentra van het bedrijf ‘niet onder de werkingssfeer van de supermarkt-cao vallen’. Hoogleraar arbeidsrecht, Evert Verhulp, denkt er anders over, zo laat hij weten tegen de NOS. ‘Picnic heeft hier geen sterk argument. Die discussie gaan ze niet zomaar winnen.’ Vakbond FNV is inmiddels bezig met de voorbereidingen van een rechtszaak. Wanneer die gaat dienen, is op dit moment niet duidelijk.

Reageer op dit artikel