nieuws

Picnic: ‘Supermarkt-cao hoort in museum thuis’

Branche & Bedrijf 4186

Picnic: ‘Supermarkt-cao hoort in museum thuis’

AMSTERDAM – Onlinesupermarkt Picnic vindt dat de supermarkt-cao in een museum thuishoort. Dat zegt mede-oprichter Michiel Muller in reactie op de FNV, dat naar de rechter stapt om de supermarkt-cao af te dwingen voor Picnic-personeel.

De bond stelde het bedrijf een ultimatum om met voorstellen te komen voor een cao, maar de onlinesupermarkt wil daar niet aan. Volgens FNV betaalt Picnic zijn medewerkers structureel te weinig door de cao voor supermarktpersoneel niet toe te passen.

Muller: ‘Worden onterecht zwart gemaakt’

Picnic vindt de collectieve arbeidsovereenkomst juist achterhaald. De cao zorgt volgens medeoprichter Michiel Muller bovendien voor scheve verhoudingen tussen medewerkers. ‘Een student die op zondag kan werken, verdient twee keer zoveel als een alleenstaande moeder met twee kinderen die alleen door de week kan werken.’ Muller vindt daarnaast dat de vakbond zijn bedrijf onterecht zwart maakt. Hij wijst op de banen die Picnic heeft gecreëerd. ‘Veel e-commercebedrijven besteden hun magazijnfunctie uit, soms aan buitenlandse bedrijven of bedrijven met alleen maar arbeidsmigranten of zzp’ers, hetgeen wij juist niet doen.’

‘Medewerkers waarderen de doorgroeimogelijkheden’

Muller gaat verder: ‘De FNV weet dat de FC’s van Picnic niet binnen de werkingssfeer van de supermarkt-cao vallen, maar probeert ons desondanks zwart te maken. In drie jaar tijd hebben wij 3000 echte banen gecreëerd voor mensen die een band met elkaar krijgen en bij elkaar in de buurt wonen. Medewerkers waarderen de doorgroeimogelijkheden, willen meedenken over de groei van een hippe, startende onderneming die de markt openbreekt en zijn er trots op om onze klanten volledig te ontzorgen in het boodschappen doen.’

‘Supermarkt-cao hoort in een museum’

Picnic heeft naar eigen zeggen een enorm diverse werknemerspopulatie. Sommigen daarvan zouden 40 uur per week willen werken, anderen alleen als de kinderen naar school zijn, weer anderen af en toe één dag in de week omdat ze verschillende activiteiten willen hebben. Het bedrijf wil die verschillende wensen kunnen faciliteren. Zo wil Picnic toeslagen kunnen betalen op andere momenten en om andere redenen. ‘FNV Young & United zegt een hypermoderne cao te willen, maar de supermarkt-cao hoort in een museum. Zij zijn de vernieuwers bij de vakbond en je zou verwachten dat zij onze uitgestoken hand zou aannemen om samen aan die vernieuwing te werken’, aldus Muller.

Reageer op dit artikel