Verlaag kans op bedrijfsongeval: kies de juiste werkschoen

Verlaag kans op bedrijfsongeval: kies de juiste werkschoen

Werkschoenen voor je personeel? Is dat nou wel nodig? Het antwoord is volmondig: ja! Wist je dat vallen, struikelen en uitglijden de meeste ongevallen veroorzaken op de werkvloer? Met goed schoeisel investeer je in de veiligheid van je personeel en verlaag je het risico op ziekteverzuim door bedrijfsongevallen. Hoe kies je de juiste schoen?

Proforto, expert in werkkleding en werkschoenen, legt je hier graag uit waar je op moet letten bij de aanschaf. Zo kies je de goede werkschoenen:

Beschermende veiligheidsneus

In een werkomgeving waarin gewerkt wordt met zware voorwerpen, pallets, pompwagens of containers zijn goede veiligheidsschoenen een noodzaak. Veiligheidsschoenen hebben een speciale veiligheidsneus van staal, aluminium of composiet die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen. De indeuk resistentie is hierbij 200 Joule. Dit is vastgelegd in Europese normen voor werkschoenen. Voor het werk in de retail of magazijnwerkzaamheden is dit in veel gevallen voldoende. Let bij de aanschaf op de normering S1.

Waterdichte zool

Werkt jouw personeel ook buiten? Zorg dan voor werkschoenen van waterafstotend materiaal zodat de voeten bij vocht en regen droog blijven. Dit werkt niet alleen prettiger, maar draagt daarnaast ook bij aan de gezondheid van je personeel. Natte voeten gaan sneller schuren, waardoor het risico op blaren wordt vergroot. Daarnaast raakt de huid van de voeten verweekt door vocht, waardoor de huid sneller beschadigd. Het werken met natte voeten werkt daarnaast verkoudheid in de hand. Ben je specifiek op zoek naar waterafstotende werkschoenen? Let dan bij de aanschaf op de normering S2.

Onpenetreerbare tussenzool

Scherpe voorwerpen, zoals spijkers, schroeven of metaal, steken zo door een normale schoenzool heen. Dit is niet alleen enorm pijnlijk op het moment zelf, maar kan ook schade geven aan de voeten op de lange termijn. Lopen jouw werknemers risico op beschadiging van de voeten? Kies dan voor een onpenetreerbare tussenzool. Deze tussenlaag in de schoen is zo hard dat zelfs de scherpste voorwerpen geen kans hebben. Voor werkschoenen met een onpenetreerbare tussenlaag kies je bij de aanschaf voor een S1P of S3 normering.

Zool met voldoende grip

Welke werkschoen je ook kiest, een zool met voldoende grip hoort op iedere werkschoen aanwezig te zijn. Uitglijden, vallen of struikelen is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans wel zo klein mogelijk maken. Een lekkende verpakking, vocht of olie zijn voor werkschoenen met voldoende grip geen probleem. De antislip normering moet dan ook leidend zijn bij de aanschaf van werkschoenen. De werkschoenen van Proforto zijn standaard uitgerust met hoogwaardige antislip zolen.

Comfort en nare luchtjes

Een goede werkschoen biedt niet alleen voldoende bescherming tegen ongevallen, hij zit ook nog eens lekker. Om het comfort van je werkschoenen verder te verhogen, is het belangrijk om altijd voor de juiste schoenmaat te kiezen en de veters goed te strikken. Zo kan de voet niet gaan schuiven in de schoen. Dit voorkomt ongevallen, zoals struikelen, maar ook zweetvoeten. Zweetvoeten worden daarnaast voorkomen door goede vochttransporterende sokken. Deze drijven de transpiratie af, waardoor werkschoenen ook in een warme werkomgeving of bij warm weer comfortabel zijn om te dragen.

Meer weten over werkschoenen? De medewerkers van Proforto beantwoorden je vragen graag. Neem contact op voor een advies op maat.

Dit artikel is gesponsord door Proforto.