Walmart trekt zich terug uit Brazilië

Walmart trekt zich terug uit Brazilië
Foto: Shutterstock

BENTONVILLE - De Amerikaanse retailgigant Walmart heeft het grootste deel van zijn Braziliaanse activiteiten verkocht aan een investeerder. De verkoop past in de strategie van de grootste retailer ter wereld om zwak presterende buitenlandse dochters af te stoten en geld vrij te maken voor investeringen in omnichannel.

De wereldwijd opererende durfinvesteerder Advent International heeft een belang van 80 procent genomen in Walmart Brazil. De resterende aandelen blijven in handen van het Amerikaanse bedrijf. Hoeveel Advent betaalt voor het belang is niet bekendgemaakt. Advent is al langer actief als investeerder in retail, zowel in Brazilië als internationaal. Sinds 1997 heeft de private equity-investeerder 75 dergelijke investeringen gedaan in 22 landen.

Wisselkoersen zorgen voor verlies

Walmart meldt in een toelichting een niet-cash nettoverlies van ongeveer $4,5 miljard (omgerekend zo'n €3,9 miljard) te nemen in het tweede kwartaal. Dit heeft vooral van doen met wisselkoersen en kan tot het daadwerkelijk afronden van de transactie door wijziging van de koersen nog veranderen. Onder leiding van Advent verwacht Walmart weer groei van de activiteiten in Brazilië, waar 438 vestigingen van de formule zijn.

Verkoop past in trend bij Walmart

De verkoop past in de trend waarbij Walmart (delen van) zijn internationale activiteiten afstoot. Eerder vertrok de grootste retailer ter wereld al uit Japan en werd een fusie opgezet voor de Britse dochteronderneming Asda met branchegenoot Sainsbury's. Walmart krijgt daar een miljardenbedrag in contanten en een belang van 42 procent in de nieuwe onderneming. Walmart kocht recent juist een meerderheidsbelang in het online warenhuis Flipkart in India voor $16 miljard (€13,8 miljard).

Zie ook: Sainsbury's en Walmart-dochter Asda fuseren

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.