nieuws

Sainsbury’s en Walmart-dochter Asda fuseren

Buitenland 2303

Sainsbury’s en Walmart-dochter Asda fuseren
Foto: EPA

LONDEN – De Britse supermarkt Sainsbury’s slaat in het thuisland de handen ineen met Walmart-dochter Asda. De combinatie heeft een marktaandeel 31,4 procent op de Britse markt.

Het fusiebedrijf stoot daarmee net branchegenoot Tesco van de troon als het gaat om de grootste supermarkt van het Verenigd Koninkrijk. Sainsbury’s en Asda zijn momenteel, na Tesco, de nummers 2 en 3.

Minderheidsaandeel voor Walmart

Walmart zal ongeveer 42 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen. De Amerikanen ontvangen bijna 3 miljard pond (€3,4 miljard) voor de deal, waarmee Asda wordt gewaardeerd op €8,3 miljard. Walmart schrijft krap €1,7 miljard af op de supermarktketen, die het in 1999 voor €7,6 miljard overnam.

Samen €58 miljard omzet

Het gecombineerde bedrijf is goed voor een jaarlijkse omzet van €58 miljard. Samen bezitten de bedrijven circa 2800 winkels. Die zouden onder eigen naam door blijven gaan. Bij het concern werken in totaal 330.000 mensen. Sainsbury’s schat het kostenvoordeel van de combinatie op minstens €568 miljoen. Er zullen daarbij geen winkels sluiten.

Bezwaren

Mogelijk stuit de combinatie nog op mededingingsbezwaren. Volgens de BBC hebben al diverse politici de Britse mededingingsautoriteit opgeroepen de deal onder een vergrootglas te leggen. Ze vrezen voor een monopolie in sommige regio’s.

Reageer op dit artikel