Gezonde groeikansen voor verse sappen en smoothies

Gezonde groeikansen voor verse sappen en smoothies

Er gebeurt iets opvallends in het koelschap van menig supermarkt. Daar waar de categorie gekoelde sappen onder druk staat, weet innocent met haar assortiment sappen, smoothies en kokoswater een forse groei te realiseren van 20%*. Een ontwikkeling die onlosmakelijk samenhangt met het groeiend gezondheidsbewustzijn en de behoefte van de consument aan eerlijke en pure producten.

Gezonde groeikansen voor verse sappen en smoothies
De innocent ‘grasbus’ tijdens één van de vele samplingactiviteiten

– artikel aangeleverd door innocent

In 1999 begon innocent drinks in Londen, nadat de oprichters op een klein jazzfestival hun smoothies verkochten. Boven hun verkoopstand hing een bord met daarop de vraag: ‘Moeten wij onze baan opzeggen om deze smoothies te gaan verkopen?’ In twee grote vuilnisbakken (JA en NEE) konden de bezoekers stemmen nadat ze geproefd hadden. Aan het einde van het weekend was de JA vuilnisbak zo vol dat ze ontslag hebben genomen en innocent drinks zijn begonnen. Sinds die dag maakt het bedrijf lekkere en eerlijk geproduceerde smoothies van 100% natuurlijke ingrediënten, zonder toevoegingen en nooit van concentraat. En tegenwoordig ook sap en kokoswater.

Op Hollandse bodem

In 2004 werd de eerste innocent smoothie in Nederland verkocht. Benjamin van der Kloet, Marketing Manager Benelux vertelt hierover: ‘De huidige Chief Chocolate Officer van Tony’s Chocolonely, Henk Jan Beltman, zag het merk tijdens een reis naar Londen en besefte dat innocents unieke tone-of-voice en productpropositie nog niet bestond in Nederland. Hij heeft hier vervolgens een business unit opgebouwd. In 2009 is er tijdelijk gekozen voor een distributeursmodel, maar sinds 1 maart 2015 is er nieuw leven geblazen in de Nederlandse dependance. Niet in de laatste plaats omdat Nederlanders de grootste sap-consumenten van Europa zijn.’ Het Nederlandse team is inmiddels uitgebouwd tot acht mensen. Benjamin: ‘Nu hebben we meer slagkracht om de lokale markt te bewerken. De hernieuwde focus op de Nederlandse markt staat ons toe om te communiceren via media en ook te investeren in veel trial activiteiten, geheel volgens onze merkbeleving en waarden.’

Gezonde groeikansen: puur en écht

Volgens Nicole Peters, Category Manager Nederland, is dit het moment voor retailers om een aantal veranderingen door te voeren in het gekoelde sappenschap. ‘We zien dat de traditionele, van concentraat gemaakte, sappen onder druk staan. Ondanks de toenemende promotiedruk, leveren ze jaar op jaar waarde in. Tegelijkertijd liggen er in deze categorie voor ondernemers juist grote omzetkansen, mits zij de juiste keuzes maken en goed op de huidige trends inspelen.’ Christiaan van Doornik, National Sales Manager: ‘Consumenten willen steeds vaker puur en écht. Vandaar ook de opkomst van juice-barretjes en de populariteit van zelf smoothies maken. Een gezondheidsbewustzijn-trend die voornamelijk in de Randstad is ontstaan, maar momenteel doorvloeit naar de rest van Nederland. Dit zien we terug in het gekoelde sappen schap van de supermarkt, waar voornamelijk smoothies (+18,4%) en kokoswaters (+18%) een forse groei laten zien. Door meer ruimte en zichtbaarheid aan deze twee segmenten te geven, wordt op eenvoudige wijze meer waarde aan de categorie toegevoegd.’

Smaakt goed, doet goed

De filosofie van innocent is ‘smaakt goed, doet goed’. Benjamin: ‘Wat we ook maken, sappen of smoothies, met groente of eiwitten, smaak staat voorop. Het ‘doet goed’ slaat enerzijds op het feit dat er vitamines, mineralen en vezels in onze drankjes zitten waar je lijf blij van wordt en anderzijds gaat het over ‘goed doen’ in de gehele keten.’ Volgens Benjamin zijn nog steeds veel mensen niet op de hoogte van het verschil tussen ‘van concentraat’ en ‘niet van concentraat’ gemaakte sappen. ‘Concentraat’ staat voor het proces waarbij het sap na het persen wordt ingekookt tot een geconcentreerde substantie om later bij het bottelen weer te worden verdund met water. ‘Het feit dat innocent duurder is dan andere sapmerken in Nederland, komt doordat het merk alleen het pure, direct geperste sap gebruikt. ‘Of het nou gaat om het kopen van fruit, de productie, de logistiek of het ontwikkelen van onze recepten, we doen bij innocent alles met het idee om dingen écht goed te doen,’ aldus de Marketing Manager.

innocent foundation

Benjamin: ‘We willen de wereld graag beter achterlaten dan dat we haar gevonden hebben. Dit zie je terug in alles wat we doen. We werken alleen samen met fruittelers die netjes met hun mensen en de natuur omgaan. Sinds 2006 zijn al onze bananen Rainforest Alliance-gecertificeerd en we hebben een belangrijke internationale prijs gewonnen voor ons aardbeienproject in Spanje.’ Daarnaast geeft het bedrijf 10% van de winst aan goede doelen via de innocent foundation, een onafhankelijke stichting die wereldwijd honger bestrijdt met een aantal omvangrijke projecten. ‘Een van de projecten van onze foundation is het uitdelen van pindakaasrepen aan ondervoede kinderen. Maar de foundation investeert bijvoorbeeld ook in het onderwijzen van boeren om daarmee de kans op een toekomstige hongercrisis te verkleinen.’

Toekomstvisie: natuurlijke smoothies

Groei in de sappencategorie zal de komende jaren vooral gedreven worden door retailers en merken die goed inspelen op de stijgende vraag naar kwalitatieve en eerlijke producten. Innovaties zijn hierbij onmisbaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het grote succes van de innocent super smoothies; 100% natuurlijke smoothies, die door de toevoeging van extra groente, zaden, mineralen en vitamines, de drinkers iets extra’s geven. Om maximaal van deze groei te profiteren, adviseert innocent retailers om hier voldoende ruimte en zichtbaarheid aan te geven.

Merkactivatie in supermarkt

Volgens National Sales Manager Christiaan biedt innocent ondernemers ondersteuning op vele punten. ‘Onze vaste buitendienst bezoekt lokale supermarkten om te helpen bij het organiseren van de schappen.’ Daarnaast doet innocent veel aan in-store sampling, deelt drankjes uit bij festivals, parken en stranden, en investeert flink in outdoor billboard campagnes. Benjamin: ‘We zijn druk bezig met het opzetten van een nieuwe campagne gericht op super smoothies, welke vanaf midden juni van start zal gaan. Het concept is nog even een verrassing, maar we verwachten dat dit de groei verder zal versnellen.’ Nog een reden om het merk goed in de gaten te houden.”

*Data: Nielsen value

Recente artikelen

Eerder verschenen