Boekhoorn rondt overname van Hema af

Boekhoorn rondt overname van Hema af
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM - De overname van Hema door investeringsmaatschappij Ramphastos van zakenman Marcel Boekhoorn is afgerond. Eerder gaf toezichthouder Autoriteit Consument & Markt al een positief oordeel over de deal.

Investeringsmaatschappij Ramphastos Investments neemt de warenhuisketen over van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper. Een overnamebedrag is nooit officieel bekendgemaakt. Hema zal zich nu gaan richten op het uitvoeren van de strategische plannen voor de komende jaren. Die moeten de onderneming verder laten groeien en de schulden verlagen. Meer details worden komend voorjaar bekendgemaakt.

Nieuw hoofdstuk in geschiedenis Hema

Met de afronding van de overname begint voor het warenhuisconcern een nieuw hoofdstuk in zijn langjarige geschiedenis. Onder leiding van Lion Capital breidde het bedrijf de afgelopen jaren vooral internationaal razendsnel uit. Lion Capital kocht Hema in 2007 van Maxeda, dat eigendom was van andere private equity-investeerders. Daarvoor hoorde Hema tot het Vendex-concern waar ook bijvoorbeeld V&D onder viel.

Winkels verkopen aan franchisenemers

Vorige week werd al gemeld dat Marcel Boekhoorn plannen zou hebben om een deel van de winkels te verkopen aan franchisenemers. De opbrengst hiervan zou moeten worden gebruikt om de buitenlandse expansie van het bedrijf een nieuwe impuls te geven. Van de 545 Hema-winkels in Nederland zijn er al 261 in handen van ongeveer honderd franchisenemers.

Ook bakkerijen van Hema mogelijk in de etalage

Boekhoorn heeft nog een tweede plan om geld binnen te halen. Hij wil de eigen bakkerij, die op zeven locaties in Nederland onder meer de bekende tompoucen maakt, afstoten. Bij de bakkerijen werken naar schatting zo’n 350 mensen.

Krimp van de omzet

Eind september kwam naar buiten dat de winkelketen in het zomerkwartaal voor het eerst in jaren met een krimp van de omzet kampte. Door het warme zomerweer bleven veel klanten weg. Zelfs de opening van nieuwe filialen in het buitenland kreeg de opbrengsten net niet in de plus. Food zat ook in de min.

Lees ook: Voetbalclub gaat Hema rookworsten verkopen

Lees meer over

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.