Deze Litouwse innovaties betreden momenteel de wereldmarkt

Deze Litouwse innovaties betreden momenteel de wereldmarkt
Laura Kaziukoniene, directeur van Super Garden: 'Wereldwijd zijn er niet veel bedrijven die dierlijke producten vriesdrogen.'

In de voedingsindustrie gaat innovatie steeds sneller. Bedrijven werken samen met de wetenschap aan oplossingen voor betere, langer houdbare voeding die mensen een gezond gevoel geven. Twee voorbeelden van Litouwse bedrijven die momenteel de wereldmarkt betreden met innovaties zijn Super Garden en Startuper's Smoothies.

Super Garden staat bekend om het vriesdrogen van alle soorten voedsel: van gevogelte tot zuivelproducten. Het bedrijf werkt momenteel aan een 3D-printer die gezonde voeding kan printen. Ondertussen hebben de oprichters van Startuper's Smoothies voedingsrijke smoothies ontwikkeld die de magen van jonge professionals drie tot vier uur gevuld houden. Hoe zijn deze ideeën tot stand gekomen?

Innovatie in vriesdrogen van dierlijke producten

De vriesdroogmethode zorgt ervoor dat zowel de voedingswaarde van een product behouden blijft (tot zelfs 98%), terwijl ook de oorspronkelijke vorm van het product gelijk blijft. Geen wonder dat deze methode door NASA is overgenomen om ervoor te zorgen dat astronauten hun voedzame en gemakkelijke maaltijden krijgen.

Deze methode kan ook worden gebruikt om dierlijk voedsel zoals kaas en andere zuivelproducten, gevogelte en vlees te vriesdrogen; je kunt zelfs alcohol vriesdrogen. Laura Kaziukonienė, directeur van Super Garden, dat een groot assortiment gevriesdroogde producten aanbiedt, geeft aan: ‘Wereldwijd zijn er niet veel bedrijven die dierlijke producten vriesdrogen, dus dit is absoluut een niche.’

Gezonde snacks uit 3D-printer

Eén van de innovaties waar Super Garden aan werkt, is een 3D-printer. Het bedrijf werkt samen met Litouwse wetenschappers om de eerste te zijn in de voedingsindustrie. Hoe werkt dit? ‘Stel je voor, je kiest je lunch: rundvlees, rode biet en broccoli, dan druk je op een knop en de 3D-printer print onmiddellijk de geselecteerde voedsel­blokjes’, zegt Kaziukonienė.

Ze voegt eraan toe dat dit een wereldwijde innovatie is en dat er bij Super Garden al belangstelling is getoond door grote bedrijven die het idee leuk vinden om junk-snacks te vervangen door snacks vol voedingsstoffen en energie.

De snacks kunnen helpen om de aanbevolen hoeveelheid fruit of groenten te consumeren terwijl je onderweg bent.”

Het bedrijf heeft verschillende innovatieve snacks ontwikkeld, producten met een hoge biologische waarde, gemaakt van gevriesdroogde bessen, fruit, groenten en zelfs superfoods, cacaoboter en erwtenproteïne-isolaat. Deze snacks kunnen helpen om de aanbevolen hoeveelheid fruit of groenten te consumeren terwijl je onderweg bent. Super Garden heeft deze snacks gepatenteerd en kan het recept, de smaak en zelfs de voedingswaarde ervan aanpassen.

Ook in Nederland

Super Garden produceert al voor het VK, Italië, Spanje, Zwitserland en Frankrijk. De vraag uit Ierse, Japanse, en Amerikaanse markten is groeiend. De volgende uitdaging ligt erin om zowel de Scandinavische markten als de Nederlandse te betreden. Kaziukonienė: ‘Op deze markten worden natuurlijke en milieuvriendelijke producten gewaardeerd, mensen willen daarnaast tijd besparen in de keuken; wij kunnen ze gezonde en kant-en-klare producten aanbieden.’

Super Garden heeft al een Amazon-account in Nederland, verkoopt actief producten in de regio en is van plan een lokale e-shop te ontwikkelen.

Gezonde eetgewoonten voor startups

Wat begon als een experiment van twee Litouwse ondernemers, groeide uit tot een bedrijf dat zich nu uitbreidt naar nieuwe markten, zoals Nederland. Lukas Laurinavičius en Karolis Basevičius, de oprichters van Startuper's Smoothies, hebben het snelle leven van jonge professionals die in een drukke omgeving werken, zelf ervaren.

Ze weten dat het opzetten van een bedrijf zenuwslopend kan zijn, en je geen tijd hebt om goed te eten. Dit geldt niet alleen voor zakenmensen, maar voor iedereen die een snel leven leidt. Daarvoor bieden zij een oplossing: een voedselrijke smoothie, die uitsluitend gericht is op mensen die met startups werken.

18 maanden houdbaar zonder toevoegingen

De experimenten om een ​​functionele snack te ontwikkelen startten al in 2017. Na een zoektocht naar de beste smaak en voedingswaarde, samen met voedingswetenschappers en experts van Kaunas University of Technology, ontstond een smoothie met 72 zeemineralen.

Volgens mede-oprichter Laurinavičius was het belangrijk om ervoor te zorgen dat de smoothies 18 maanden houdbaar zijn, omdat jonge professionals geen tijd hebben om zich zorgen te maken over houdbaarheidsdata. ‘Dit was lastig, omdat er geen suiker of conserveer­middelen aan de smoothie worden toegevoegd. Maar met behulp van nieuwe technologie slaagden we erin.’

Populair in de tech-scene

Volgens de oprichters van Startuper's Smoothies is dit een eerste stap in het veranderen van eetgewoonten van jonge professionals. ‘Met deze smoothie kunnen jonge, drukke mensen voor zichzelf zorgen, aangezien een smoothie je maag drie tot vier uur gevuld houdt. Het bevat ook 19% van de dagelijkse waarde van magnesium en andere mineralen die met zeezout worden geleverd’, zegt Laurinavičius.

De smoothie is populair in de Litouwse tech scene; hij wordt ook verkocht in Ierland, Estland en België. De markten Duitsland, Frankrijk, Nederland, Denemarken en Finland zijn nu het doel van Startuper's Smoothies. Klik hier voor meer informatie over Litouwse innovaties.

Dit artikel is gesponsord doorEnterprise Lithuania.