artikel

Ondernemer Vlaanderen verdient fors minder

Buitenland 747

Ondernemer Vlaanderen verdient fors minder
Shutterstock

ANTWERPEN – Zelfstandige supermarktondernemers in Vlaanderen zijn in 2017 fors minder gaan verdienen. De nettowinst van hun supermarkten zakte gemiddeld met bijna 19 procent.

Dat schrijft het Belgische dagblad De Standaard op basis van cijfers zoals aangeleverd door belangenbehartiger Unizo. Deze instantie stelt dat de zelfstandige ondernemers daarmee het slachtoffer zijn van de steeds hardere concurrentieslag op de Belgische markt. Daarbij wordt onder meer gewezen op de invloed van Albert Heijn op de Belgische markt. De aangekondigde komst van Jumbo kan de zaak verder op scherp zetten.

Gemiddelde inkomen €104.015

De cijfers van Unizo laten zien dat de gemiddelde zelfstandige supermarktondernemer in Vlaanderen €104.015 verdient, maar dat dit bedrag bij kleinere supermarkten soms al onder de €30.000 is gezakt. Daarmee wordt het voor deze zelfstandigen steeds moeilijker om te investeren in hun supermarkt.

Harde acties Albert Heijn zetten druk op rendement

Zelfstandige ondernemers klagen onder meer over de opmars van scherpere aanbiedingen, zoals het tweede product gratis. Dit snijdt in het rendement van ondernemers. Albert Heijn is een belangrijke aanjager van deze trend, maar deze zou volgens Unizo inmiddels ook zijn overgenomen door de Belgische zusterketen Delhaize. Colruyt volgt daarbij de scherpere prijzen.

Ook in Nederland meer harde acties

In Nederland is het aantal aanbiedingen in de eerste weken van het nieuwe jaar amper gegroeid. Wel neemt het aantal zogenoemde knalaanbiedingen toe. Dit zijn afprijzingen van 60 procent of meer.

Reageer op dit artikel