Inval in huis Frits van Eerd door Fiod en politie; 9 mensen aangehouden

Inval in huis Frits van Eerd door Fiod en politie; 9 mensen aangehouden
Foto: ANP

VEGHEL - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) en de politie zijn dinsdagochtend het huis van Jumbo-topman Frits van Eerd binnengevallen. Het betreft een onderzoek rond witwassen waarin negen mensen zijn aangehouden.

Het gaat om het huis van Van Eerd aan de Meerstraat in Heeswijk-Dinther. De inval bij Frits van Eerd wordt gedaan in opdracht van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. Inmiddels is duidelijk dat er doorzoekingen plaatsvinden in verschillende woningen en bedrijfslocaties in Groningen, Drenthe en Brabant. Een verslaggever van Omroep Brabant ziet dat er bij het huis van Frits van Eerd verhuisdozen naar buiten worden gedragen door politie en Fiod.

Inval onderdeel van groot onderzoek witwasoperatie

De invallen maken deel uit van een groot onderzoek naar witwassen. In het Drenthse Aa en Hunze is vanmorgen een 58-jarige hoofdverdachte opgepakt. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld en goederen op grote schaal. Daarnaast zijn nog acht mensen aangehouden. Het Openbaar Ministerie wil bevestigen noch ontkennen dat Frits van Eerd zelf verdachte is in het onderzoek. De Fiod verwijst naar een persbericht op de eigen website.

Jumbo op onderzoek uit

Jumbo zegt in een eerste reactie tegen Distrifood dat de supermarktketen nog geen mededelingen kan doen. 'We zijn momenteel het een en ander aan het uitzoeken', zegt een woordvoerder van de supermarktketen. Later laat Jumbo aan Distrifood weten dat het niet inhoudelijk ingaat op de berichtgeving. Ook wil het hoofdkantoor in Veghel niet reageren op het nieuws dat er ook een inval zou zijn geweest op het hoofdkantoor van Jumbo zelf.

Sponsorcontracten motorcross

Het onderzoek waar de inval bij Frits van Eerd deel van uitmaakt richt zich specifiek op diverse witwasconstructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dit witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. Jumbo is betrokken bij motorcross via de sponsoring van wereldkampioen Jeffrey Herlings.

Verdachten in beperkingen

Hoofdverdachte is een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze. Volgens het AD is sowieso een inval gedaan bij ene Theo E. in Gasteren, maar of hij de hoofdverdachte is blijft onduidelijk. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij deze handelingen. Alle verdachten zitten voorlopig in beperkingen. Het onderzoek is een gezamenlijk project van Fiod, politie, Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland. Het witwassen zou gebeuren via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel.