Unilever haalt activistische aandeelhouder in bestuur

Unilever haalt activistische aandeelhouder in bestuur
Nelson Peltz in 2006. Foto: ANP

LONDEN - Het Britse levensmiddelenconcern Unilever geeft de activistische belegger Nelson Peltz een plek in het bestuur. De aankondiging leidde tot een flinke stijging van de beurskoers van het bedrijf.

Peltz krijgt uiterlijk op 20 juli een positie als niet-uitvoerend bestuurder bij het bedrijf. Als oprichter en hoogste baas van investeringsfonds Trian Fund Management bouwde hij eerder dit jaar een belang van 1,5 procent op in Unilever. Peltz krijgt ook een plek in het comité dat zich bij Unilever bezighoudt met de beloning van het topmanagement.

Unilever blijft achter bij concurrerende fmcg-bedrijven

Peltz geldt als een belangrijke criticus van Unilever-topman Alain Jope en zijn mislukte poging om voor €60 miljard de consumentendivisie van GlaxoSmithKline over te nemen. Dat merk is vooral bekend van tandpastamerk Aquafresh. Volgens Peltz zit er veel potentie in Unilever, maar zorgt de huidige strategie ervoor dat de aandelenkoers achterblijft bij die van concurrerende fmcg-bedrijven.

Peltz dwong eerder veranderingen af bij Procter & Gamble

De Amerikaanse activistische aandeelhouder wist eerder bij Procter & Gamble veranderingen af te dwingen. Peltz ziet duidelijke overeenkomsten tussen deze twee reuzen. Hij wijst daarbij op te veel bureaucratie, te weinig innovatiekracht en beperkte groei. Unilever kan deze problemen net als Procter & Gamble verminderen, meent hij. De koers van Unilever steeg na de aankondiging van de nieuwe rol voor Nelson Peltz maandag op de beurs met ruim 9 procent.

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.