Alpro stimuleert duurzame lifestyle: 'De basis van wat wij doen ís al duurzaam'

Alpro stimuleert duurzame lifestyle: 'De basis van wat wij doen ís al duurzaam'

Een belangrijke manier om bij te dragen aan een betere wereld is door plantaardig te eten. Daarom brengt Alpro al 40 jaar gezonde en lekkere plantaardige producten op de markt. Producten die in de smaak vallen bij een grote groep consumenten en tegelijkertijd van nature goed zijn voor mens, dier en milieu.

‘Een groot deel van het klimaatprobleem* ligt namelijk gewoon op ons bord’, vertelt Country Manager René van den Cruijsem. ‘En regelmatig kiezen voor een groen bord, niet eens elke dag, heeft al een gigantisch positieve impact.’ Meer planten op dat bord dus, en minder vlees. In feite wat Alpro al veertig jaar nastreeft, benadrukt hij.

‘De basis van wat wij doen ís al duurzaam: we maken lekker eten van planten.’ Dat lekker benadrukt hij, ‘want we willen voor iedereen toegankelijk zijn. Niet alleen voor de vegans, maar voor de steeds groter wordende groep mensen die een bewuste keuze maakt. Het is onze ambitie om plantaardige zuivel steeds meer normaal te maken.’

Heldere communicatie & relevante innovaties

Deze ambitie streeft Alpro na door heldere communicatie richting de consument, relevante innovaties en daardoor meer ruimte in de schappen te bewerkstelligen. Met deze missie is de aanbieder van plantaardige zuivel al een aardig eind op weg: de categorie plantaardige zuivel is de afgelopen jaren flink gegroeid en daarmee eveneens het aandeel van Alpro. ‘In 2019 voorspelden we al dat de behoefte aan plantaardig eten een vlucht ging nemen en dat is gebeurd. Al hadden we de push die het afgelopen jaar deze groei heeft gegeven nooit kunnen voorzien.’

Het afgelopen jaar alleen al, is de categorie plantaardige zuivel 37 procent gegroeid, verduidelijkt Head of Marketing Jan Willem Helming. ‘Mensen zijn meer en meer op zoek gegaan naar producten die beter zijn voor hun gezondheid en voor de wereld. En retailers hebben in deze behoefte voorzien door plantaardige zuivel meer ruimte te geven.’ Een belangrijk onderdeel in het ‘verplantaardigen’ van de wereld, benadrukt hij. ‘Want juist dat aanbod en de variëteit in producten maakt het vaker kiezen voor plantaardig makkelijker.’

Vlucht in e-commerce

Dat kiezen voor plantaardig doet de consument ook steeds meer online, vertelt Customer Marketeer Vera Gommers. ‘In e-commerce zien we een versnelling richting plantaardig. Een beweging waar retailers op inspelen door ook hier meer ruimte te creëren voor de producen. Daarnaast vergemakkelijken we samen het zoekgedrag door de juiste termen te gebruiken.’

Duurzaamheidsdoelstellingen

Vandaag de dag koopt meer dan 1 op de 3 huishoudens plantaardig, vertelt Helming. ‘Dat is natuurlijk heel mooi, maar er is nog een wereld te winnen. Daarom werken we niet alleen hard aan het creëren van meer waarde voor de categorie door relevante producten en keuze, maar ook aan het nog beter vertellen van ons verhaal.’ Dat verhaal is gebaseerd op vier concrete duurzaamheidsdoelstellingen, legt hij uit.

‘Gezonde en lekkere plantaardige voeding maken (1). Minder en betere verpakkingen (2). Planeetvriendelijke ingrediënten (3). Productie zonder impact op het milieu (4).’ Deze doelstellingen geeft Alpro onder andere vorm door dat brede aanbod te bieden. ‘Waar we ooit begonnen met een sojadrink, is onze range inmiddels uitgebreid met verschillende soorten barista drinks, ontbijtproposities, desserts, margarine, cuisine en ijs: producten die goed in de huidige levensstijl passen.’

Producten die gemaakt zijn van soja, amandelen, haver en kokosnoot. ‘Waar mogelijk afkomstig uit Europa, soms zelfs uit eigen land, en honderd procent regenwoud- en GMO-vrij.’ De verpakkingen van deze producten zijn al zoveel mogelijk recyclebaar, gerecycled of plantaardig en Alpro gebruikt geen plastic rietjes of lepels meer.

‘Tegen 2025 zijn al onze verpakkingen zowel 100 procent recyclebaar als gemaakt van 100 procent gerecyclede of plantaardige materialen.’ De keten verduurzaamt Alpro onder meer door ambitieuze doelstellingen na te streven die tegen 2025 een feit moeten zijn. ‘Ons hoofdingrediënt is al goed’, benadrukt Van den Cruijsem. ‘Door de manier waarop we produceren eveneens zoveel mogelijk te verduurzamen, zorgen we voor zo min mogelijk impact op toekomstige generaties.’

Help de planeet, terwijl je eet

Een verandering van lifestyle bereik je niet van de ene op de andere dag, vertelt de Country Manager nuchter. ‘Daarom nemen we onze eigen verantwoordelijkheid en hebben we het tot onze hoofdmissie gemaakt om te inspireren met plantaardige zuivelalternatieven. We vertellen de consument en shopper dat je hap voor hap naar een betere planeet kunt: help de planeet terwijl je eet! Wát zij nu precies bijdragen aan die betere planeet, maken we bij iedere keuze voor plantaardig inzichtelijk, om de stap zo klein mogelijk te maken.’

We vertellen de consument en shopper dat je hap voor hap naar een betere planeet kunt: help de planeet terwijl je eet!”

‘De inspanningen om plantaardige zuivel lekker en toegankelijk te maken zijn inmiddels terug te zien in de IRI merken top 100, waar we stegen naar plek 40’, vult Gommers aan. ‘Ook in de Sustainable Brand Index is een stijging naar plek 14 zichtbaar. Een mooie bevestiging die laat zien dat onze boodschap overkomt en dat onze producten steeds belangrijker worden in omzet voor onze klanten.’

De huidige voedselproductie- en consumptiesystemen dragen tot 29 procent bij aan de door de mens veroorzaakte broeikasgassen wereldwijd. Van alle voedingsmiddelen heeft plantaardig de minste impact op de planeet op het vlak van CO2 uitstoot, water- en landgebruik. Meer plantaardig eten is dus deel van de oplossing.

*Bron: Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D. et al. Nat Food 2, 198–209 (2021)

Dit artikel is gesponsord door Alpro