Fuze Tea blijft consument verrassen

Fuze Tea is de nummer 1 in de stayersranglijst. Deze in 2018 geïntroduceerde innovatie binnen het ijstheesegment met verrassende smaken bevat weinig calorieën en wordt duurzaam geproduceerd. Voor de consument is en blijft het een bijzondere drank. 'Fuze Tea verrast met unieke smaakvariaties van natuurlijke ingrediënten', aldus Daniela Depping, Marketing Manager Coca-Cola Nederland.

Het laagcalorische gehalte, de unieke smaken en maatwerk bij het aanbieden in de diverse kanalen zorgen voor de blijvende groei. En daarnaast ligt de focus op ‘stills’ (zonder koolzuur), waar de categorie eigenlijk is gebouwd op ijsthee met koolzuur. Ook de komende tijd wil Fuze Tea blijven innoveren. Daniela Depping: ‘De focus blijft op groei van de categorie. We investeren in verrassende smaken zoals de winterse en zomerse varianten. En daarnaast blijven we ook keuze bieden in verpakkingsformaten, van blik, karton en PET-fles tot grootverpakking.’

De omzet van Fuze Tea in het supermarktkanaal stijgt fors door. Waar in 2019 (MAT32) de omzet uitkwam op €17 miljoen steeg deze dit jaar naar €20,6 miljoen. Een groei van maar liefst 21 procent, geven de cijfers van onderzoeksbureau IRI aan. Voor retail betekent het merk vooral een toegevoegde waarde voor de categorie ijsthee. Fuze Tea was tijdens de start in 2018 verkrijgbaar in zes verschillende smaken, inmiddels bestaat het assortiment uit veel verschillende smaakvariaties en verpakkingen.

Me-time moment

Fuze Tea ziet de categorie niet zoals deze is, maar zoals deze zou kunnen zijn, laat Coca-Cola weten. De toekomst van ijsthee komt hiermee in een wat ander daglicht te staan. Het betekent namelijk dat met het merk ingespeeld wordt op verschillende gebruiksmomenten, en dat is wat afwijkend van de traditionele ijsthee-categorie. ‘Deze drank wordt genuttigd om te relaxen, dat noemen wij een Fuze Tea me-time momentje’, verklaart Daniela Depping.

Volgens Depping ligt de focus bij de marketing op de millennials. Onder hen is de consumptie van Fuze Tea het grootst, onder meer omdat zij waarde hechten aan producten met natuurlijke ingrediënten. ‘Maar óók de smaak is goed’, verklaart de Marketing Manager. ‘En het bijzondere is dat de drank het hele jaar door relevant is, zeker ook in de wintermaanden.’

Waardering

Fuze Tea, al winnaar van de Gouden Wheel en uitgeroepen tot de grootste introductie binnen de FMCG in de afgelopen 5 jaar, wint prijs na prijs. ‘De waardering voor Fuze Tea komt zowel vanuit consumenten als vanuit de markt’, stelt Joris Hendriks, Director Commercial Development bij Coca-Cola European Partners Nederland. Ook de winterse seizoenssmaak, Fuze Tea Apple Cinnamon, werd afgelopen jaar uitgeroepen tot ‘Beste introductie 2019.

Joris Hendriks laat weten dat alle (stills) varianten sinds begin dit jaar gemaakt worden van getrokken thee, in plaats van gedroogd thee-extract. ‘Op de verpakking is een duidelijke verwijzing te vinden naar de getrokken thee. Er staat vermeld ‘made from tea leaves’ om deze innovatie te benadrukken’, aldus Hendriks. ‘Dit wordt de nieuwe standaard binnen de ijstheecategorie.’

Beleving

Fuze Tea is begin 2018 geïntroduceerd op de Nederlandse markt, een innovatie binnen het ijstheesegment met verrassende fusiesmaken en een verfrissende ijstheesmaak als resultaat. Elke smaakvariant is gebaseerd op natuurlijke smaken van thee, fruitsap en kruidenextracten. De kracht van het merk is, naast de bijzondere smaken, ook de uitrol op maat en op grote schaal binnen zowel retail als out-of-home. Hierdoor kon binnen korte tijd een grote distributie worden gerealiseerd.

Fuze Tea is bij wijze van spreken beschikbaar van de supermarkt in Maastricht tot aan het terras op Texel. Binnen horeca is vanaf de start samen met ondernemers veel aandacht besteed aan beleving, denk aan een perfect serve voorzien van de juiste garnering. En in het supermarktkanaal is er vanaf het begin ook gebruik gemaakt van positionering buiten het schap, zoals bijvoorbeeld bij de bakkerij-afdelingen en andere relevante plekken in de winkel.

Joris Hendriks: ‘Het aantal consumenten dat Fuze Tea een tweede keer koopt is voor FMCG-begrippen enorm hoog. Er is sprake van een sterke herhalingsaankoop; 60,4% van de consumenten probeert Fuze Tea na de eerste aankoop nog eens. Daar zijn wij heel trots op.’

Gerecycled plastic

Investeren in duurzaamheid blijft een heel belangrijke voorwaarde, vult Joris Hendriks aan. ‘Fuze Tea ging als een van de eerste merken binnen ons portfolio volledig over naar transparante plastic flessen gemaakt van 100 procent gerecycled plastic, begin dit jaar.

Op alle Fuze Tea-verpakkingen staat het Rainforest Alliance Certified™-logo.’ Om zich Rainforest Alliance Certified te mogen noemen, moeten boeren voldoen aan de criteria van de duurzaamheidsstandaard die de Rainforest Alliance heeft ontwikkeld.

Uitgebreider aanbod

Fuze Tea blijft, ondanks het succes, niet stilzitten. Ook voor de komende tijd staan er actiepunten op het programma die voor verdere groei moeten zorgen, zoals het optimaliseren van de verpakkingsrange. Er komt een nog uitgebreider aanbod in verschillende formaten, passend bij het gebruiksmoment van de consument. Fuze Tea moet een succes in alle seizoenen blijven, door full year support en met relevante smaken in de seizoenen.

Duurzaamheid komt terug in alle facetten; van primaire tot tertiaire verpakking en de inzet van promotiematerialen. Joris Hendriks: ‘Denk niet alleen aan het verminderen van plastic waar mogelijk, maar ook de overstap op kartonnen multipacks en het gebruik van gerecycled plastic in onze transportverpakkingen.’

En het is duidelijk dat Fuze Tea, ondanks corona, door is blijven groeien. De uitgekiende marketingcampagnes spelen daarbij een niet te onderschatten rol. ‘We verschijnen op tv, zijn goed via de social media kanalen te vinden en maken gebruik van influencers’, weet Daniela Depping. Het merk zal de komende tijd dan ook flink aan de weg blijven timmeren. Fuze Tea is nog lang niet klaar.

Dit artikel is gesponsord door Fuze Tea

Bob Mulder, Sales Director bij FrieslandCampina: ‘De constructiviteit is er bij retailers, op alle relevante vlakken.’

'We hebben producten relevant en betaalbaar weten te houden'

Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van mega inflatie en prijsverhogingen, blikt Bob Mulder, Sales Director bij FrieslandCampina, terug. 'Maar daardoor ook van samenwerking. Samen met onze handelspartners hebben we de producten betaalbaar weten te houden voor de consument en de relevantie in stand gehouden. Hierdoor was het weliswaar een uitdagend, maar uiteindelijk tóch succesvol jaar.'

V.l.n.r.: Nadia Lotgerink, Jelmer Bergsma en 
Jessica Piarelal.

Starbucks ijskoffie groeit verder met verpakking voor thuis

Sinds 2010 heeft Arla Foods met Starbucks de categorie ijskoffie enorm doen groeien. Dit jaar wordt die groei extra versterkt door de introductie van een Multiserve-verpakking voor thuisgebruik. De komende vijf jaar blijft de groei naar verwachting rond 20 procent per jaar.

Het team van Paulig, met rechts vooraan in blauwe colbert Arthur Ham en in groen vest Joanneke Gamarino.

Paulig wil 'absolute voorloper zijn' op gebied van duurzaamheid

Paulig werkt al lange tijd aan duurzaamheid, maar het bedrijf achter het Tex Mex-merk Santa Maria gaat die inspanningen de komende jaren flink versterken. De 'sustainable development goals' van de Verenigde Naties voor 2030 zijn daarin leidend. 'We willen de absolute voorloper zijn.' Voor de retail betekent dit onder andere aanpassing van verpakkingen, maar vooral nog meer duurzaam assortiment in het schap.

Kees van den Heuvel (l) en Wim Schipper: ‘Consumentenbeslisboom ontwikkeld’

De 4 fasen van Schouten Europe voor plant-based in supermarktschap

Al in 1991 voorzag oprichter en huidige CEO Henk Schouten van Schouten Europe een fasegewijze transitie naar plant-based producten. 'De vier fasen vormen nog steeds de basis voor onze visie. We zitten eigenlijk volop in de tweede fase maar zien ook al de eerste producten uit fase 3 en 4 ontstaan', legt Kees van den Heuvel, Trade Marketeer bij Schouten Europe uit. Samen met Wim Schipper spreekt hij over de ontwikkeling die het bedrijf doormaakt en ook leggen de twee uit hoe belangrijk het schappenplan bij de supermarkt is.