Moet ik mijn werknemer doorbetalen als hij op non-actief is gesteld?

Moet ik mijn werknemer doorbetalen als hij op non-actief is gesteld?
Lisette Riezebos

Een werknemer op non-actief stellen. Dat is bijvoorbeeld verstandig als een werknemer wordt verdacht van diefstal en je nader onderzoek wilt verrichten. Of als sanctie, wanneer een werknemer in strijd met (huis)regels van werkgever heeft gehandeld. Er kunnen dus goede redenen zijn om een werknemer op non-actief te stellen. Een blog van Lisette Riezebos-Naberman.

Dient een werknemer in dat geval te worden doorbetaald? De hoofdregel luidt: ja. De Hoge Raad heeft bepaald dat dit voor risico komt van de werkgever. Dit is anders als hier in de cao van afgeweken is. Dit was het geval bij de cao voor het Levensmiddelenbedrijf: bij schorsing hoefde het loon voor een bepaalde tijd niet doorbetaald te worden. In de huidige cao is deze afwijking helaas niet langer opgenomen. Voor een werkgever is het vanzelfsprekend verstandig om loondoorbetaling in een dergelijke situatie te voorkomen. Dit is mogelijk door dit in de arbeidsovereenkomst van de werknemer op te nemen. Loondoorbetaling kan dan (beperkt) worden uitgesloten.

Uitzondering

In sommige situaties geldt een uitzondering op de hoofdregel. Over één van deze situaties boog de kantonrechter in Amsterdam zich. Wat was het geval? De werknemer heeft een gouden armband gestolen van een klant en deze te koop aangeboden op Marktplaats. De politie doet een inval en neemt de armband in beslag. Vervolgens wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Na overleg besluit de werkgever het ontslag echter in te trekken en de werknemer per de oorspronkelijke ontslagdatum op non-actief te stellen, zonder doorbetaling van loon, en hij verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan de kantonrechter.

In deze procedure vordert de werknemer vervolgens doorbetaling van loon tijdens de non-actiefstelling. Daar gaat de kantonrechter echter niet in mee. Als er eerst ontslag op staande voet is gegeven, maar dit coulancehalve door de werkgever is omgezet naar een non-actiefstelling, dient het uitblijven van de loondoorbetaling voor rekening van de werknemer te komen. Het loon hoeft niet doorbetaald te worden. Er is met recht onbetaald verlof verleend.

Conclusie

Kortom: bij een non-actiefstelling of schorsing dient het loon van een werknemer doorgaans doorbetaald te worden. Het is anders als in de cao of de arbeidsovereenkomst anders is bepaald. Dan kan loondoorbetaling (beperkt) worden uitgesloten. Het is raadzaam dit overeen te komen. In uitzonderingssituaties geldt daarnaast dat het loon niet doorbetaald hoeft te worden.

Geschreven door Lisette Riezebos-Naberman van BVD Advocaten.

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Shopopop maakt gebruik van bestaande verplaatsingen en voertuigen om boodschappen te bezorgen.

Je buurman als bezorger? Shopopop maakt het mogelijk

Stel je voor: je boodschappen worden dezelfde dag nog bezorgd, niet door een anonieme koerier, maar door je eigen buurman of buurvrouw. 'Door gebruik te maken van de bestaande routes van particuliere bezorgers kunnen we de laatste kilometers flexibeler, duurzamer en socialer maken', zegt Sacha Buyck, countrymanager Benelux.

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Hoe verover je als relatief nieuw merk je plekje in het boodschappenmandje? Natuurlijk met een onderscheidende smaak, maar ook met een unieke uitstraling en een aansprekend verhaal. Fritz-kola heeft de ingrediënten in huis om de bewuste consument van deze tijd voor zich te winnen en daar kunnen supermarkten van profiteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.