Winkeldiefstal

In vrijwel elk gesprek met een ondernemer valt het woord diefstal al snel. Zelfscan lijkt het slechtste in klanten naar boven te brengen. Sinds de opmars van zelfscan, en aangejaagd door inflatie en bagatelliserende uitspraken van invloedrijke figuren, klaagt de hele supermarktwereld hartgrondig over diefstal. Is stoppen een optie?

Beni Gabric en Bert Andriessen. Foto: Herbert Wiggerman

'In acht jaar tijd wisten we voor ruim €400.000 te stelen uit supers'

Bekijk alle artikelen

Jumbo-ondernemer Marcel van Daalhuizen. Foto: Dennis Wisse

Jumbo-man opent jacht op dieven: 'Gezeik interesseert me niks'

Jumbo-ondernemer Marcel van Daalhuizen gaat de komende tijd veel foto's op sociale media plaatsen van winkeldieven. Ook plaatst hij een bord met daarop foto's in zijn Jumbo. 'Ik zal er wel weer gezeik mee krijgen, maar dat interesseert me niks.'

Joop Atsma overhandigt het jaarverslag van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel aan Marnix van Rij. Foto: FAD

Ruim 400 fraudeurs liepen bij sollicitatie tegen de lamp

In 2023 werden 405 winkelmedewerkers vanwege fraude op de waarschuwingslijst gezet. Dat betekent dat toekomstige werkgevers kunnen zien dat een sollicitant in het verleden de fout is ingegaan. In - eveneens - 405 gevallen bleek dat het geval te zijn.

Screenshot: Google Street View

Minder diefstal door nieuwe methode zelfscan Plus in Eijsden

Plus-ondernemer Raymond Custers heeft de zelfscan in zijn supermarkt in Eijsden opnieuw vormgegeven. Aanleiding was de sterke toename van winkeldiefstal. De maatregel werpt zijn vruchten af.

Plus Meeuwsen Utrecht heeft beveiligingscamera's boven de zelfscans in strijd tegen de vele winkeldieven. Foto: Distrifood

'Camera's in supers voorkomen geen winkeldiefstal en agressie'

Supermarkten zetten vol in op meer camera's en gebruiken zelfs bodycam's, maar dat damt in de meeste gevallen winkeldiefstal en agressie niet in.

Foto: Shutterstock

Onderzoek: Veel jongeren sjoemelen in supermarkt

Jongeren sjoemelen in vergelijking met andere leeftijdsgroepen relatief vaak in de supermarkt. Zo beschadigen ze vaker producten om kortingsstickers te verwisselen en rekenen ze boodschappen niet af.

Foto: iStock

Een op de drie consumenten getuige van diefstal

Onderzoek toont aan dat 9 procent van de consumenten wel eens iets heeft gestolen uit de supermarkt. Bijna een derde is getuige geweest van winkeldiefstal, meestal bij zelfscankassa's. Consumenten vinden een strengere aanpak in de bestrijding van diefstal nodig.

Foto: Distrifood

AH To Go's op stations 3 minuten dicht uit protest tegen agressie

Alle AH To Go's op stations in Nederland gaan zaterdag om 22.30 uur drie minuten dicht in het kader van een NS-protest tegen agressie in het openbaar vervoer.

Distrifood-redacteur Maurice de Jong

Foutje Nettorama is niet zo heel vreemd, diefstal is een plaag

De Autoriteit Persoonsgegevens fluit supermarktketen Nettorama terug. Het tonen van foto's van diefstalverdachten in de winkel mag namelijk niet. De waakhond heeft natuurlijk gelijk, maar de actie van het bedrijf valt te begrijpen. De wanhoop slaat zo langzamerhand toe bij retailers. Diefstal loopt de spuigaten uit.

Foto: Distrifood

Nettorama Utrecht verwijdert foto's verdachten na kritiek

ZEIST - Nettorama heeft foto's van mogelijke winkeldieven verwijderd uit het Utrechtse filiaal nadat er vrijdag ophef over ontstond.

Nettorama Utrecht toont foto's van verdachte winkeldieven aan publiek. Distrifood heeft de verdachten extra onherkenbaar gemaakt om hun privacy te waarborgen. Foto: Distrifood

Privacywaakhond berispt Nettorama na tonen foto's met winkeldieven

UTRECHT - De Autoriteit Persoonsgegevens berispt Nettorama omdat het in de winkel foto's van mogelijke winkeldieven toont.

Foto: Shutterstock

CBL geeft Den Haag inzicht in aanpak agressie

DEN HAAG - Het CBL heeft een rapport opgesteld om politiek Den Haag inzicht te geven in de aanpak van agressie en geweld op de winkelvloer.

Een dief aan het werk in AH Hoevelaken. Foto: Still uit video Politie.nl

AH-filialen in regio Arnhem testen collectief regionaal winkelverbod

ZEIST - 12 Albert Heijn-filialen in de regio Arnhem strijden met een collectief regionaal winkelverbod tegen de vele winkeldieven.

Foto: Shutterstock

Fout in jaarrapport Ahold Delhaize: AH niet aan de slag met bodycams

ZAANDAM - In het jaarrapport van Ahold Delhaize staat dat Albert Heijn een test met bodycams gaat houden, maar de blauwe formule benadrukt tegenover Distrifood dat dit niet klopt.

 Foto Cor Salverius

Jumbo stopt niet met zelfscan, maar test wel maatregelen

AMSTERDAM - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen. Wel test de formule een aantal maatregelen om de derving door diefstal terug te dringen.

Distrifood-hoofdredacteur Daan Heijink

Stoppen met zelfscan, kan dat anno 2024?

In vrijwel elk gesprek dat Distrifood-hoofdredacteur Daan Heijink met ondernemers voert valt het woord diefstal al snel. Zelfscan lijkt het slechtste in klanten naar boven te brengen. Is stoppen een optie?

Distrifood-redacteur Maurice de Jong

Harder straffen is nodig om winkeldiefstal in te dammen

Na de coronapandemie hebben supermarktondernemers te maken met een nieuwe pandemie: winkeldiefstal. De laatste jaren loopt het de spuigaten uit. Bij de grote meerderheid betreft het zogeheten gelegenheidsdieven.

Plus Raymond & Esther Custers in Eijsden. Screenshot: Google Street View

Plus-man Custers overweegt te stoppen met zelfscan om diefstal

EIJSDEN - Plus-ondernemer Raymond Custers staat op het punt te stoppen met zelfscan in zijn supermarkt in Eijsden vanwege een sterke toename van winkeldiefstal sinds de introductie van zelfscan.

Albert Heijn in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne strijdt met een collectief winkelverbod tegen de vele winkeldieven. Foto: Distrifood

Hoe AH op Hoog Catharijne strijdt tegen winkeldiefstal

UTRECHT - Albert Heijn in Hoog Catharijne bindt de strijd aan met winkeldiefstal. 'Ik vind mijn werk minder leuk door alle aangescherpte controles', zegt een Albert Heijn-medewerkster tegen Distrifood.