Nieuwe campagne bierbrouwer: 'Tijd voor Elkaar, Tijd voor Grolsch'

Nieuwe campagne bierbrouwer: 'Tijd voor Elkaar, Tijd voor Grolsch'
Directeur Marketing & Strategie Ard Bossema (links) en Sales Director Mike Stoffers.

'Tijd voor elkaar, Tijd voor Grolsch'. Deze nieuwe campagne die bierbrouwer Grolsch lanceert is gericht op het menselijke contact, op betekenisvolle verbinding. Een campagne die voortbouwt op de rijke historie van het merk en tegelijkertijd past in de huidige tijd.

Al een tijdje dacht de brouwer na over een nog relevantere koers voor het merk Grolsch, een koers die aansprekend is voor iedereen. ‘Diep van binnen weet iedereen het wel, maar het belang van samen zijn is in de huidige tijd belangrijker dan ooit. In de eeuwige jacht naar meer, groter en beter, vergeten mensen vaak wat er echt toe doet zoals gewoon contact, een leuk gesprek, een mooi moment. En de Grolsch-beugelfles past natuurlijk perfect bij dat moment,’ verklaart Ard Bossema, Directeur Marketing & Strategie.

Hetgeen wat mensen echt gelukkig maakt is een gevoel van verbondenheid”

Het typische plopgeluid is onmiskenbaar verbonden met de iconische beugelfles van Grolsch. Het lijkt misschien iets onbetekenends, maar volgens Ard Bossema en Mike Stoffers, Sales Director bij de bierbrouwer, staat de handeling van het openen van de fles voor iets groters. Het onderbreekt letterlijk de waan van de dag en betekent het startsein van een goed gesprek en het aangaan van verbinding. En die verbinding is belangrijk. Op basis van een langlopend onderzoek van Harvard University leerden de beleidsmakers bij Grolsch iets wat ze eigenlijk al wel wisten; hetgeen wat mensen echt gelukkig maakt is een gevoel van verbondenheid, ‘a sense of belonging’.

Bossema: ‘Vandaag de dag lijkt dit soms moeilijker dan ooit, veel mensen zijn altijd op zoek naar meer, terwijl we lijken te vergeten dat gewoonweg samen zijn met elkaar, een goed gesprek hebben of nieuwe mensen ontmoeten iedereen juist veel meer geluk kan brengen. Ten tijde van Covid-19 zagen we deze behoefte nog meer uitvergroot, de behoefte aan menselijk contact en het verlangen hiernaar was alom aanwezig.’

Met de campagne ‘Tijd voor Elkaar, Tijd voor Grolsch, wil de bierbrouwer noaberschap faciliteren.
Met de campagne ‘Tijd voor Elkaar, Tijd voor Grolsch, wil de bierbrouwer noaberschap faciliteren.

Asahi

Koninklijke Grolsch is sinds oktober 2016 een dochteronderneming van het Japanse Asahi Group Holding. Naast het merk Grolsch focust de brouwer zich onder andere op merken als Peroni Nastro Azzurro, Asahi Super Dry en sinds kort Viper Hard Seltzer. Onder het bewind van Asahi wordt de Grolsche bierbrouwerij geïnspireerd op het gebied van innovatie en duurzaamheid en krijgt het alle vrijheid om campagnes te ontwikkelen voor haar merken.

De ruimte voor innovatie blijkt bijvoorbeeld uit de centrale rol van de proefbrouwerij in Enschede; een mini-brouwerij (schaal 1 op 40) naast de enorme Grolsch-ketels. ‘Op het gebied van duurzaamheid werken we nauw samen met Asahi. Daarbij gaat het zowel om het milieu als om de duurzame aandacht voor onze klanten en de omgeving. Wat laat je achter voor een volgende generatie? Eigenlijk is het de bedoeling dat we voortdurend de wereld een stukje beter maken’, verklaart Mike Stoffers verder.

Verbinding

Grolsch staat dus aan de vooravond van opnieuw iets nieuws; de campagne ‘Tijd voor elkaar, Tijd voor Grolsch’ waarin echte verbinding centraal staat, tijd voor elkaar. Wat de bierbrouwer betreft is er maar één biermerk dat deze behoefte extra kan triggeren en dat is Grolsch.

Ard Bossema: 'Grolsch is een merk dat dit als geen ander begrijpt. We komen uit een regio waar ‘noaberschap’ nog altijd bestaat en we denken dat iedereen wel iets meer noaberschap verdient. De beugelfles speelt daarbij een centrale rol. We willen vooral duidelijk maken dat de plop van de beugelfles je wakker schudt. Dan gebeurt er iets, er ontstaat verbinding met de ander, die de fles ook opent. We mogen best wat vaker er echt voor elkaar zijn. Laten we ons realiseren wat echt belangrijk is in het leven en dat dichtbij en met elkaar zoeken.'

We komen uit een regio waar 'noaberschap' nog altijd bestaat”

Mike Stoffers vult aan: ‘Tijdens Covid-19 zagen we hoe belangrijk het echte contact was met bijvoorbeeld onze horecaondernemers, er zijn voor elkaar, een luisterend oor. Even stoom afblazen was vaak de essentie van de gesprekken die we hebben gevoerd. Vaak net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan financiële support. Een biertje samen, ontspanning, de perfecte opening en aanleiding voor een waardevol gesprek. Vanuit Grolsch faciliteren we dat graag door mensen bewust te maken van deze verbinding.’

Écht contact maken

De campagne, die eind april voor het grote publiek zichtbaar wordt, schudt op een leuke manier mensen wakker uit de hectiek van alledag en nodigt ze allemaal uit om met elkaar te proosten en echt contact te maken. De oude vertrouwde stamtafel gaat hierin ook een belangrijke rol spelen, dé plek waar een ieder samenkomt en waar iedereen welkom is.

‘Toen we met consumenten spraken over de nieuwe campagne merkten we dat iedereen het gevoel herkende en kon uitleggen wat het voor ze betekent. Naast de horeca en de media zal de campagne ook duidelijk zichtbaar zijn op de winkelvloer. Dit betekent dat we unieke acties hebben opgezet met de diverse supermarktketens, elk passend bij Grolsch en de formule', aldus Stoffers.

Duurzame ambities

In alles wat Grolsch doet, staat tegenwoordig duurzaamheid met hoofdletters beschreven en is het een belangrijke pijler onder de bedrijfsactiviteiten. Zo streeft Grolsch er naar de meest duurzame brouwerij van het land te worden. Mooi voorbeeld hiervan is de stoompijpleiding die vanaf afvalverwerker Twence in Hengelo naar Grolsch in Enschede gaat lopen. ‘Dit is een belangrijke stap in onze energietransitie ambities. De duurzame warmte van Twence, geproduceerd uit niet-herbruikbaar afvalhout, zetten wij in voor gebouwverwarming en het verwarmen van spoelwater voor onze bierflesjes’, aldus Bossema.

Deze duurzame vorm van warmtelevering reduceert de CO2-emissie van Grolsch met 72% (5.500 ton) per jaar. Dit staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid uitstoot van zo’n 1.800 huishoudens per jaar.

Nieuwe verpakking

De Grolsch-directeuren zijn in dit verband ook te spreken over de nieuwe TopClip-verpakking voor multipacks blikken. ‘Deze verpakking is 100% plasticvrij. Door alle blikfolies te vervangen door deze kartonnen verpakkingen besparen we jaarlijks hoeveelheden plastic, die overeenkomen met ruim 4 miljoen nieuwe plastic tassen,’ zegt Stoffers.

In de hele keten kijkt Grolsch op dit moment naar het aanpassen van processen, die moeten leiden die moeten leiden tot een volledig klimaatneutrale brouwerij in 2025. Tenslotte maakt Grolsch tijdens het interview bekend dat het bekende Italiaanse biermerk Peroni naar Nederland komt. Birra Peroni is opgericht door Francesco Peroni in Vigevano, Italië in 1846. ‘En vanaf april wordt het ook hier in ons land gebrouwen. Een mooie doorbraak in de groei van dit merk in Nederland en een volgende stap in de reductie van CO2-uitstoot’, verklaart Bossema.

Dit artikel is gesponsord door Grolsch.