De reis van Nestlé naar netto-nul: 'We halen de eindstreep ­iedere dag dichterbij'

De reis van Nestlé naar netto-nul: 'We halen de eindstreep ­iedere dag dichterbij'
Antal van Hout (Business Executive Officer Purina) en Marjolijn Niggebrugge (Commercial Director) .

Als één van de grootste voedingsbedrijven ter wereld voelt Nestlé een grote verantwoordelijkheid in het verbeteren van het dagelijkse leven van mens en dier. Nu én in de toekomst. Om die verantwoorde voeding te kunnen blijven garanderen, heeft het concern ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen opgesteld, die verder gaan dan gemiddeld.

Waar het vandaag de dag vaak gaat over CO2-neutraliteit, gaat Nestlé nog een stap verder in het verduurzamen van al haar bedrijfsactiviteiten: in 2050 heeft het levensmiddelenconcern een broeikasemissie van netto-nul. Dat betekent een drastische vermindering van de CO2-uitstoot ‘van boer tot bord’ en compensatie voor het niet te vermijden deel middels projecten waarin koolstof wordt opgeslagen in bodems en bomen.

‘2050 lijkt nog ver weg’, vertelt Marjolijn Niggebrugge, Commercieel Directeur Nestlé Nederland, ‘maar om die eindstreep daadwerkelijk te bereiken, werken wij nu al elke dag aan concrete subdoelen.’

Een andere manier van voedsel produceren

Eén van de belangrijkste subdoelen in de reis naar netto-nul is regeneratieve landbouw. ‘We gaan, samen met onze leveranciers, de manier waarop voedsel wordt geproduceerd veranderen.’ Concreet betekent dit bodems gezonder maken, het realiseren van netto-nul emissie bij leveranciers van de ingrediënten voor onze producten en duurzame inkoop van onder meer cacao en koffie. Een pittige ambitie.

Ons doel is om duurzaamheid een vast onderdeel van de waardepropositie van onze merken en producten te maken.”

‘Ons doel is om duurzaamheid een vast onderdeel van de waardepropositie van onze merken en producten te maken. Dagelijks kiezen wereldwijd miljarden consumenten voor deze producten. Zij moeten dan ook de toegevoegde waarde zien van de duurzame herkomst, gecombineerd met die lekkere smaak. Alleen dan kunnen we deze duurzamere producten blijven garanderen.’

Cacao en koffie

Twee van de belangrijkste ingrediënten voor het concern zijn cacao en koffie. ‘Al in 2025 is honderd procent hiervan uit duurzame bronnen afkomstig’, vertelt Antal van Hout, Business Executive Officer Nestlé Purina PetCare Nederland. ‘We werken al ruim een decennium nauw samen met boeren, leveranciers en gemeenschappen. Bij hen kopen we onze ingrediënten op zo’n manier in, dat dit een positief effect heeft op het milieu en de lokale gemeenschappen.'

'Zo bieden we koffie- en cacaoboeren hoogwaardige planten en training aan. We gaven bijvoorbeeld al meer dan 220 miljoen koffieplanten uit vanuit het NESCAFÉ plan GROWN RESPECTFULLY. Vanuit het NESTLÉ CACAO plan geven we niet alleen training, maar werken we ook aan het verbeteren van de logistieke keten, zorgen we voor scholing van kinderen en verbeteren we water- en medische voorzieningen.’

‘Wat zo mooi is’, voegt Niggebrugge toe, ‘met de NESCAFÉ Empty Pack-campagne laten we consumenten via augmented reality kennismaken met onze boeren en hun omstandigheden. Eén van onze koffieboeren uit Honduras vertelt bijvoorbeeld dat zijn koffieplantage van levensbelang is voor hem en zijn gezin. Vroeger liet hij de koffie op de grond drogen, waarbij veel verloren ging. Met onze steun werkt hij nu met zonnedrogers: zijn oogst blijft behouden, waardoor het inkomen van deze boer stijgt.’

Plantaardige alternatieven

Hoewel dierlijke producten nog altijd een belangrijk deel van ons voedingspatroon zijn, neemt de behoefte aan plantaardige producten een vlucht. ‘COVID-19 heeft deze trend alleen maar versneld. Mensen houden zich steeds meer bezig met het maken van bewuste voedingskeuzes’, vertelt Van Hout. Hij is zelf ervaringsdeskundige.

‘Iedereen bij mij thuis eet plantaardig en ik dus ook. Steeds meer mensen ontdekken hoe belangrijk een plantaardig voedingspatroon is voor een betere wereld. Daarom bevat ons portfolio steeds meer plantaardige alternatieven.’ Dat betekent enerzijds betere landbouwinitiatieven, legt hij uit, ‘die zorgen voor minder CO2-uitstoot.’ En anderzijds het in de markt zetten van plantaardige vervangers. ‘Zoals ons nieuwste merk WUNDA, met lekkere plantaardige melkproducten op basis van erwtenproteïne.’

Investeren in productinnovatie

Om de hoeveelheid plantaardige producten in het portfolio versneld te kunnen uitbreiden, investeert Nestlé in nieuwe toepassingen en productiecapaciteit, vult Niggebrugge aan. ‘Dit heeft inmiddels al tot verschillende mooie plant based alternatieven geleid, zoals onze smaakvolle vleesvervangers van Garden Gourmet - met inmiddels een omvangrijk assortiment van meer dan dertig sku’s een groot succes onder zowel vegetariërs, als flexitariërs. Met innovatiegerichte producten als deze willen we het plantaardige dieet bevorderen, en zetten we tegelijkertijd belangrijke stappen in het reduceren van onze CO2-uitstoot.’

Duurzame verpakkingen

De topmerken van Nestlé spelen een belangrijke rol in het vergroten van de stappen op duurzaamheidsvlak, vertelt de commercieel directeur. ‘Want juist met deze merken, die wereldwijd door miljarden mensen worden gekocht, behalen we veel impact. Niet alleen door de producten, maar ook door de verpakkingen’, vervolgt ze. ‘Daarom maken we de bestaande verpakkingen makkelijker recyclebaar en moeten in 2025 al onze verpakkingen geschikt zijn voor recycling of hergebruik.’

We maken de bestaande verpakkingen makkelijker recyclebaar en in 2025 moeten al onze verpakkingen geschikt zijn voor recycling of hergebruik.”

Met het merk Nespresso behaalde Nestlé al een belangrijk succes op dit vlak. ‘We ontwikkelden een speciaal systeem, waarmee Nespresso-koffiecapsules gerecycled kunnen worden. Van het aluminium maken we weer nieuwe koffiecapsules en het koffiedik wordt ingezet als compost in de landbouw. Zo gaat er niks verloren en werken we steeds meer naar een circulair bedrijfsmodel. Dit is voor consumenten van groot belang.’

Nestlé investeert voortdurend in technologieën om de processen te versnellen. ‘We onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheden om over te stappen van complexe verpakkingsmaterialen als papier- en kunststofcombinaties, naar ‘monomaterialen’. Samen met andere spelers in de industrie helpen we betere verpakkingsafvalbeheersystemen te ontwikkelen.’

Kennis delen

Vandaag de dag is dit al zichtbaar in de vorm van onder meer papieren verpakkingen voor het merk Smarties. Niggebrugge: ‘Het eerste wereldwijde chocolademerk in papieren verpakkingen, waarmee we alleen al voor de Nederlandse markt meer dan 10.000 kg plastic per jaar besparen. Daarnaast is de chocolade Rainforest Alliance-gecertificeerd.’

Ook de verpakkingen van de Maggi-mixen en -bouillonblokjes zijn al 100 procent recyclebaar. Nestlé stelt zich meer en meer open om haar vaardigheden, marktkennis en technologische knowhow met partners en klanten te delen, benadrukt ze. ‘Zo nodigden we bijvoorbeeld onze retailpartners uit voor een virtuele rondleiding door ons verpakkingsinstituut in Zwitserland. Want om de processen te versnellen, om echt impact te maken, moeten we het tenslotte samen doen.’

Samenwerking is key

Samenwerken versnelt en is tevens nodig om de grote schaal waarop Nestlé opereert in de praktijk te brengen. Daarom richt het concern niet alleen haar eigen bedrijfsoperaties anders in, maar motiveert ze eveneens haar leveranciers om mee te reizen naar netto-nul. ‘Onder meer door hen de zekerheid te bieden van afname, zodat ze daadwerkelijk de mogelijkheid hebben om de benodigde investeringen te doen.’

Ook de retailers spelen een essentiële rol, benadrukt Niggebrugge. ‘In het over de bühne brengen van ons verhaal en de producten, maar ook in de ontwikkelingen van nieuwe varianten en verpakkingen.’ Nestlé denkt namelijk altijd vooruit, legt zij uit. ‘Uiteindelijk draait het om een verandering van mindset bij consumenten en dat gaat geleidelijk.’

Hoe reageert de consument?

‘Wat dat betreft moeten we het wiel soms bijna opnieuw uitvinden en dat betekent uitproberen,’ vult Van Hout aan. Als voorbeeld noemt hij diervoeding op basis van insectenproteïne. ‘Voor huisdieren nog steeds even lekker, maar hoe reageert de consument hierop?’ Of iets minder extreem: natvoer voor katten in een honderd procent recyclebare pouch, zoals die van Felix.

‘De functionaliteit, kwaliteit en veiligheid zijn exact hetzelfde, maar de verpakking is anders. Met de kieskeurigheid van hun huisdier in het achterhoofd, kan dit voor consumenten een drempel vormen om het product aan te schaffen. Terwijl, weten we door onderzoek, het doorgaans niet aan de kat ligt, maar aan de manier waarop het baasje het presenteert; als die aarzelt, aarzelt de kat ook. Dit moet je daarom goed uitleggen aan de consument, dus dat doen we. Online en op de winkelvloer.’

Eigenlijk gaat dit een beetje zoals start-ups werken, legt hij uit: ‘testen, leren, opschalen. Daar moet je echter als fabrikant op de winkelvloer wel de kans voor krijgen. We zijn dan ook blij dat retailers ons die kans geven en samen met ons fouten willen maken en durven groeien.’

Testen, leren en opschalen

Het testen van nieuwe ingrediënten en verpakkingen doet Nestlé bij nieuwe categorieën, maar ook in categorieën waar het bedrijf al jaren actief is, legt hij uit. ‘Wat dat betreft gaat het verlagen van de CO2-emissie echt boven onze marktpositie. Om daadwerkelijk het verschil te kunnen maken, en bovendien snelheid, moet je durven. Dus niet wachten tot een product helemaal af is, maar als het idee voor 80 procent klopt, zoals nu met de nieuwe hondensnack AdVENTuROS, hup de wereld in! Eerst online die feedback verzamelen, daarna in de winkels, en uiteindelijk op basis van alle inzichten die laatste 20 procent finetunen en opschalen.’

Als voedingsmiddelenbedrijf dat dagelijks miljarden mensen aanraakt, voelt Nestlé de verantwoordelijkheid om de reis naar netto-nul te maken, vatten beide directeuren het verhaal samen. ‘Als organisatie, maar ook persoonlijk en dat geldt voor iedereen die bij ons werkt. Het besef dat het anders moet is groot, en dat motiveert enorm. Het grootste commitment, netto-nul in 2050, ligt misschien wat verder weg, maar met de snelheid die we nu al maken, komt het einddoel al steeds meer in zicht. Dat inspireert ons om iedere dag weer die impact te maken!’

Dit artikel is gesponsord door Nestlé