Zo draagt golfkarton bij aan de circulaire economie

Zo draagt golfkarton bij aan de circulaire economie
Golfkarton is 100% recyclebaar.

COVID-19 heeft grote gevolgen voor ons consumptiegedrag en daarmee voor de vraag naar golfkarton: die is sterk toegenomen. De leden van CBA, de branchevereniging van de golfkartonindustrie in de Benelux, spelen slagvaardig in op de gewijzigde marktomstandigheden.

Volgens Peter van Ostaijen, secretaris van CBA, heeft de coronacrisis het aankoopgedrag van consumenten veranderd. ‘Een aantal sectoren heeft hiervan geprofiteerd. Voorbeelden zijn Food (+ 6,9%), Doe-het-zelf en Keukens en vloeren (+ 16,8%). Kijken we naar de totale online handel in 2020, dan is een groei te zien van 43% ten opzichte van 2019. Een gevolg daarvan is een stijging van de vraag naar verpakkingen van golfkarton.’

Biobased en recyclebaar

Die groeiende vraag verbaast van Ostaijen niet. ‘Online bestellen is een trend. Golfkarton is een duurzame verpakking en daardoor gewild. Het materiaal is biobased, 100% recyclebaar, altijd nieuw en daardoor hygiënisch; ideaal als verpakking van voedsel, groenten en fruit. Het houdt voedsel zelfs langer vers.’

‘Golfkarton beschermt de verpakte goederen optimaal tijdens het transport. De online groei zet door, terwijl het klimaat schreeuwt om verduurzaming. Daar helpt golfkarton bij. Ons product golfkarton is de verpakking voor een circulaire economie en niet voor niets steeds vaker een vervanger van plastic.’

Circulaire economie

Naast de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan, raken grondstoffen op. In een circulaire economie staan economisch behoud van waarde én de creatie van nieuwe waarde centraal. Wat afval is voor de één, is grondstof voor de ander. Door alle ontwikkelingen is golfkarton niet meer weg te denken uit de circulaire economie; het is er een vast en onmisbaar onderdeel van geworden.

Producten worden bij voorkeur gemaakt met hernieuwbare, organische grondstoffen. Bij het ontwerpen van producten en verpakkingen wordt rekening gehouden met alle levensfases van de product- en verpakkingscombinatie (Ecodesign). ‘Golfkarton bestaat bijna altijd volledig uit gerecycled oud papier en is na gebruik geschikt voor recycling’, aldus Van Ostaijen.

Een goed voorbeeld van het vervangen van plastic is TopClip, een kartonnen oplossing van Smurfit Kappa voor multipack verpakkingen als vervanging van krimpfolie.

Volgens Van Ostaijen kunnen CBA-leden ondanks de populariteit van het product, nog steeds voldoende golfkarton aanbieden. ‘Oud papier is de basis van golfkarton. Door de groeiende vraag naar golfkarton stijgt ook de behoefte aan oud papier. Een en ander kan voor schaarse zorgen en heeft gevolgen voor de prijs van onze grondstof. Toch lijkt er voor de Benelux-landen geen vuiltje aan de lucht. Van gebrek aan grondstof en daarmee golfkarton is geen sprake.  CBA-leden slagen er prima in om aan de groeiende vraag van klanten te voldoen.’

De consument beschouwt papier en karton als een duurzaam verpakkingsmateriaal en ziet het graag in het winkelschap.”

Positief imago

Golfkarton verpakkingen leveren goede bescherming en voorkomen verspilling, wat kosten reduceert en de winst maximaliseert. Deze verpakkingen kunnen in iedere vorm en maat worden gemaakt. En dat betekent weer dat het karton optimaal wordt gebruikt. Materiaal en energie worden niet verspild en logistieke kosten worden gereduceerd.

Merkbeleving, op de winkelvloer en bij de klant thuis, is goed mogelijk door een optimale informatievoorziening. Golfkarton laat zich goed bedrukken, in alle kleuren. Het heeft daarnaast een positief imago: de consument beschouwt papier en karton als een duurzaam verpakkingsmateriaal en ziet het graag in het winkelschap. Golfkarton bestaat uit natuurlijke vezels, die ook nog bijzonder sterk zijn.

CFQ keurmerk en standaardisatie

Golfkartonnen trays voor groenten en fruit in de distributiecentra van de retailers vlot verwerkt kunnen worden. In de toekomst zal dat ook steeds vaker op geautomatiseerde wijze gebeuren. Gestandaardiseerde afmetingen van dozen en trays zijn dan belangrijk. De draagkracht moet worden gegarandeerd.

Hieraan is de laatste jaren veel aandacht besteed. De Benelux golfkartonindustrie heeft samen met de AGF-handel en telers gewerkt aan de opzet van een standaard voor AGF-trays: het CFQ-keurmerk (Common Footprint Quality). Dit keurmerk garandeert de sterkte en standaardafmetingen voor AGF-trays. Het keurmerk wordt steeds meer toegepast en is bedoeld om uit te groeien tot een Europese standaard. Ook in andere Europese landen, zoals Spanje en Frankrijk, wordt er aan gewerkt.

Dit artikel is gesponsord door CBA