Melk van Boer Kees bij AH in Oost-Nederland

Boer Kees levert vanaf week 44 zijn eigen melk aan Albert Heijn-winkels in Gelderland en Overijssel. Een mes dat aan alle kanten snijdt: een transparant en regionaal product, een duurzame en korte keten, onderscheidend op het schap én meerwaarde voor de boer.
Boer Kees met zijn Jersey koeien.

Boer Kees Schutte heeft in het Twentse Agelo een melkveebedrijf met Jersey-koeien. Hier boert hij op natuurinclusieve wijze met extra oog voor de natuur en haar biodiversiteit. Op zoek naar een manier om zijn melk zelf te verwerken, komt hij uit bij Lely – het bedrijf dat ook zijn melkrobots heeft geproduceerd. ‘Met dank aan de door Lely ontwikkelde minimelkfabriek op ons erf, de Lely Orbiter, kunnen wij onze melk een eigen gezicht geven en de echte waarde van de melk benutten.’

Wat we vandaag melken, ligt morgen in de winkel.

De melk gaat direct van de robots naar de minimelkfabriek. De machine pasteuriseert, homogeniseert en standaardiseert de melk: halfvolle melk op 1,7 procent vet, en volle melk op 4,5 procent. De room wordt apart opgeslagen voor ijsmakers, bakkers en horeca. Kees: ‘Hiermee kunnen we superverse melk leveren. Wat we vandaag melken, ligt morgen in de winkel.’

Lokale melk bij AH in de omgeving van Boer Kees.

Lokale verse melk

Boer Kees, aangesloten op het Mijn Melk platform, levert zijn melk aan winkels in de omgeving van Agelo. Hij produceert nu drie keer in de week en krijgt onderaan de streep een betere prijs voor zijn melk. Consumenten reageren enthousiast op de lokale écht verse melk met een duidelijk verhaal en herkomst. En de retail ziet Mijn Melk als een onderscheidend product; een antwoord op de vraag naar meer regionale, transparante producten.

Opvallende fles met herkenbaar etiket.

Sinds kort is de samenwerking tussen Boer Kees en Albert Heijn een feit. Albert Heijn-vestigingen in Gelderland en Overijssel verkopen nu de melk van Boer Kees: zowel volle als halfvolle melk in 1.000 ml flessen, met het herkenbare blauwe etiket.

Uitbreiding

Mijn Melk van boerderij De Dobbelhoeve was al beschikbaar bij Albert Heijn, maar de supermarktketen breidt het aantal distributiepunten met Mijn Melk verder uit. Albert Heijn heeft ervoor gekozen om elke regio te bedienen met een eigen Mijn Melk-maker. Zo is de melk van boerderij De Dobbelhoeve (uit het Brabantse Udenhout) voortaan volop verkrijgbaar in het zuiden van Nederland. En is de melk van Boer Kees nu dus te koop in het oosten van Nederland. Een Mijn Melk-maker uit het Groene Hart bedient de Randstad en omgeving. De verse melk, rechtstreeks van de boerderij, is door deze regionale aanpak lokaal én van dichtbij.

Over Mijn Melk

Mijn Melk is een platform voor boeren die hart hebben voor koe, natuur en mens. De boeren die aangesloten zijn bij Mijn Melk – de “Mijn Melk-makers” – verwerken de melk zelf. De rijke, pure en volle smaak van de melk kan per week en per boerderij verschillen; de genen van de koe, het seizoen en de voeding van de dames bepalen de smaak.

Productie op de boerderij.

Dit artikel is gesponsord door Lely