Swinkels Family Brewers: 'We moeten onze expertise in 0.0 benutten'

Swinkels Family Brewers: 'We moeten onze expertise in 0.0 benutten'
Florent Renders: ‘Wij zien een heel groot potentieel voor 0.0, om meerdere redenen.’

Jarenlang was Bavaria zo goed als het enige biermerk op de markt met een alcoholvrij pils. In de hausse van varianten in 0.0 bracht Bavaria in 2019 als eerste merk een 0.0% IPA, en met succes. Marketing Manager Florent Renders van moederbedrijf Swinkels Family Brewers ziet het segment 0.0 nog veel verder groeien, natuurlijk met een grote rol voor Bavaria.

Swinkels Family Brewers is sinds 2018 de nieuwe concernnaam, omdat er naast de Bavaria-brouwerij inmiddels zo veel andere brouwerijen zijn toegevoegd dat de naam Bavaria de grotere lading niet meer dekte. Sinds de ontvangst van het predicaat Koninklijk tijdens het 300-jarig bestaan in 2019, is het Royal Swinkels Family Brewers.

Jarenlang heeft het familiebedrijf in zeer goed weer gevaren, met verschillende mooie overnames en een sterke groei. Marketing Manager Nederland Florent Renders: ‘Naast de internationale groei, was de Nederlandse markt voor ons een flinke uitdaging; er is hier een sterk competitieve markt. Zeker in 0.0 hebben we flinke concurrentie ondervonden van andere brouwers. In 1978 waren we de eerste grote brouwer die een alcoholvrij bier op de markt bracht en waren we eigenlijk alleenheerser op het gebied van alcoholvrije bieren, of maltbieren. Sinds een jaar of twee heeft elke brouwer zijn eigen 0.0-alternatief, en moeten we die markt met nogal wat andere merken delen.’

‘Daarnaast is Nederland onze thuismarkt en zitten we sinds maart in zwaar weer doordat we veel verkooppunten in horeca en op festivals hebben moeten missen. In retail zien we een positieve trend, en zeker in de eerste maanden van corona. Die omzetplus is de laatste maanden weer geslonken; veel pils wordt thuis ook geschonken tijdens feestjes en barbecues, maar de feestjes en barbecues zijn ook een paar maanden overgeslagen. Er is wel een verschuiving geweest van pils naar speciaalbieren, en die laatste categorie heeft dan ook flink geplust in retail.’

De jury zegt dat Bavaria opnieuw initiatief neemt met 0% IPA. Bavaria heeft hierdoor de markt voor 0.0 IPA vergroot en meer toegankelijk gemaakt. Wat zegt deze uitspraak jullie?

‘Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Ons doel was om, naast de marktgroei van 0.0 pils, als pionier van de 0.0 op de concurrentie vooruit te blijven lopen en ook nieuwe stijlen 0.0 te introduceren. We wilden daarom als eerste mainstreambrouwer een 0.0 IPA introduceren, zeker nu de alcoholhoudende IPA de laatste tijd erg populair is geworden in Nederland. Er waren al wel 0.0 IPA’s van kleine brouwers, maar voor de grote markt lagen hier nog kansen. En Bavaria als groot merk zal zo’n stap altijd op een toegankelijke manier brengen. De kleine craftbrouwers richten zich op complexe, over-the-top hoppige bieren, maar wij brengen bewust een toegankelijke invulling van IPA.’

Hoe gaat het met de categorie bier? En met het segment 0.0?

‘Over het algemeen gaat het goed met de categorie. Het segment pils blijft redelijk stabiel in volume, maar wordt overeind gehouden door heel diepe promoties en vooral véél promoties. Terwijl de echte groeiers van de categorie vooral het 0.0-segment, de speciaalbieren en de wat jeugdige, fris en fruitige varianten zijn.

Het segment 0.0 speelt dus een belangrijke rol, en de brede verwachting is dat dat segment de komende jaren ook verder zal blijven groeien. Het wordt steeds meer een norm, waar het vroeger als ‘raar’ werd bestempeld. En er zijn tegenwoordig ook steeds betere 0.0-alternatieven voor de bestaande bieren. Toch valt hier nog veel aan toe te voegen, vandaar dat wij met deze 0.0 IPA op de markt zijn gekomen.’

Wat maakt Bavaria IPA 0.0 zo’n succes?

‘Pils is van zichzelf al best een clean product. Als je daar dan de alcohol uit haalt blijft er een vrij “naakt” product over. Bij een IPA blijft de smaak veel beter overeind, ook al wordt het een 0.0. Dit komt doordat in IPA veel meer hop wordt gebruikt. Onze brouwers hebben jaren besteed aan het optimaliseren van de smaak van de 0.0% IPA en ik denk dat je dat ook proeft. Ook de aroma’s van een IPA zijn zeer herkenbaar.’

Het tij is gunstig voor 0.0 en speciaalbieren. Welke ontvangst heeft de introductie van IPA 0.0 gehad bij consument en retail?

‘Het begon voor ons al intern, dat mensen heel enthousiast constateerden dat dit echt een heel goed bier is. Maar we zagen ook al snel de hoge scores op Untappd en RateBeer, websites waarop bierliefhebbers scores geven aan nieuwe bieren op de markt. Een soort Tripadvisor voor bier. Voor een nieuw bier waren deze scores al goed, maar voor een 0.0 waren dit héél goede scores. Toen wisten we al dat consumenten dit als een serieus alternatief voor gewone IPA begonnen te zien. Daarna hebben we verschillende prijzen gewonnen, gingen de rotaties omhoog, kregen we positieve feedback van de retailers zelf en zagen we de verkopen flink toenemen. Dan weet je dat je een succes te pakken hebt.’

De retail was snel enthousiast?

‘Het was soms even hard werken, want niet iedereen vond het een logische stap. We kregen te horen: is het niet raar dat jullie met een 0.0 IPA komen terwijl jullie nog geen alcoholhoudende IPA in de markt hebben? (Die heeft Bavaria inmiddels wel, maar toen nog niet, red.) Maar voor ons was het een logische innovatie, omdat Bavaria een sterke pioniersrol heeft in 0.0, dus we mógen ook op de troepen vooruitlopen. We hebben ook gezien dat alle retailers het product omarmd hebben. Het is immers een goed product met heel mooie resultaten.

Welke ontwikkeling voorziet u voor de categorie 0.0?

‘Wij zien een heel groot potentieel voor 0.0, om meerdere redenen. Er is sterke trend naar een bewustere levensstijl. Maar nog belangrijker is de smaak: de 0.0-bieren staan hoog op de agenda als het gaat om innovatie en worden steeds verfijnder. Steeds meer mensen komen tot de conclusie dat 0.0 tegenwoordig een volwaardig alternatief is, en mensen gaan het in plaats van alcoholhoudend bier drinken. Een tweede reden is dat steeds meer mensen zich bewust gaan worden dat het een veel beter alternatief is dan frisdrank. Het is een heel mooi natuurproduct.Zonder overdaad aan suikers, zonder kunstmatige toevoegingen. Het is puur water, hop en mout.

En welke positie wil Swinkels Family Brewers in die toekomst gaan innemen?

‘Wij willen die voortrekkersrol behouden, en daar op blijven voortbouwen. We zien een bovenmatig grote rol voor ons als brouwer, een rol die groter is dan je zou verwachten op basis van onze rol in alcoholhoudende bieren. Juist omdat we die legacy en die kennis hebben in 0.0. Wij hebben die jarenlange expertise.Dat voordeel moeten we benutten.’

Dit artikel is gesponsord door Swinkels Family Brewers