Veranderingen in arbeidsrecht per 1 januari 2020

Veranderingen in arbeidsrecht per 1 januari 2020
Dico Bogerd (BVD advocaten)

Zoals u (hopelijk) weet, wordt het arbeidsrecht per 1 januari weer fors gewijzigd. Bij het maken van diverse keuzes dient u nu al rekening te houden met de wetswijziging. Tenminste, als u niet na 1 januari 2020 met vervelende gevolgen geconfronteerd wilt worden. Ik geef u in dat kader drie tips.

De regelgeving met betrekking tot de transitievergoeding verandert fors. Zo moet u vanaf de eerste dag van het dienstverband de transitievergoeding gaan betalen. Dit gaat per 1 januari 2020 direct gelden. Voorbeeld: u heeft per 1 februari 2019 een medewerker aangenomen en geeft hem een contract tot 1 februari 2020. Dit contract verlengt u niet. Dan dient u over de volledige duur van het contract een transitievergoeding te betalen. Had u de arbeidsovereenkomst per 31 december 2019 laten eindigen, dan had u geen transitievergoeding hoeven te betalen.

Ontslag werknemer na 1 januari 2020 goedkoper

Als u een medewerker wilt ontslaan, dan dient u ook goed rekening te houden met het moment waarop u de ontslagaanvraag indient. Zo eindigt de verhoogde opbouw voor een werknemer van 50 jaar oud die langer dan 10 jaar in dienst is per 1 januari 2020. Mocht u een medewerker willen ontslaan die in deze categorie valt, dan kan het een groot verschil maken qua vergoeding om pas na 1 januari 2020 tot ontslag over te gaan.

Hetzelfde geldt voor medewerkers die al meer dan 10 jaar in dienst zijn. De verhoogde opbouw die op dit moment plaatsvindt na 10 jaar dienstverband (half maandsalaris per gewerkt dienstjaar) geldt na 1 januari 2020 niet meer. Wees u ervan bewust dat als de ontslagaanvraag of het ontbindingsverzoek voor 1 januari 2020 is ingediend op grond van het overgangsrecht, door de werknemer nog aanspraak kan worden gemaakt op de ‘oude’ hogere vergoeding. Dit geldt zowel voor de oudere werknemers als iedere werknemer die langer dan 10 jaar in dienst is.

Ketenregeling

Voor de ketenregeling geldt geen overgangsrecht. Dat wil zeggen dat per 1 januari 2020 het nieuwe recht geldt, zodat er maximaal 3 contracten in 3 jaar tijd kunnen worden aangeboden. Bij het aanbieden van een nieuw contract in 2019 kunt u hier al rekening mee houden. Stel dat een medewerker per 1 oktober 2019 1,5 jaar in dienst is. Dan zou u hem nog een contract van bijvoorbeeld 1,5 jaar kunnen aanbieden, zonder dat er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat. Let wel op: als de duur van het contract vóór 1 januari 2020 de 24 maanden overstijgt, dan ontstaat een vast contract.

Aanbod vast aantal uren

Zoals u weet dient aan medewerkers die een flexibele arbeidsomvang hebben, ieder jaar een aanbod te worden gedaan voor een vast aantal uren. Dit betreft nulurencontracten én min-maxcontracten (denk bijvoorbeeld aan hulpkrachten). Hoe zit dat met de contracten die nu al lopen? Als er sprake is van een contract met een flexibel contract, dat op 1 januari 2020 al meer dan een jaar heeft geduurd, dan moet er voor 1 februari 2020 een aanbod worden gedaan voor een vast aantal uren.

Dit aanbod moet dan zien op het gemiddeld aantal uren in 2019. Als u dus een hulpkracht in dienst heeft die op 1 januari 2018 (of eerder) in dienst is getreden, dan moet u die voor 1 februari 2020 een vast aantal uren aanbieden. Vergeet u dit, dan kan hij achteraf aanspraak maken op het gemiddelde aantal uren dat hij in 2019 gewerkt heeft.

Een blog van Dico Bogerd, arbeidsrechtspecialist retail bij BVD advocaten.

Foto: ANP

Cao-soap: Werkgevers doen nieuw bod om impasse te doorbreken

De impasse rond de nieuwe supermarkt-cao lijkt doorbroken nu werkgevers een verbeterd voorstel hebben gedaan. Vakbond CNV reageert positief, FNV is terughoudender.

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Inkoopdirecteur Saïd Belhassan van Superunie. Foto: Jan Willem Houweling

Supers worstelen: 'Beschikbaarheid wordt Champions League'

Supermarkten en fabrikanten wachten nog zware jaren. Klimaatverandering beïnvloedt beschikbaarheid van verse producten, personeelskrapte blijft en ook de duurzaamheidseisen vanuit de overheid wegen zwaar. Toch heeft de fmcg-branche genoeg ideeën hoe deze problemen te tackelen, bleek tijden het jaarlijkse EFMI Nationale Verscongres.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.