'Foodretail betaalt voor einde dividendbelasting'

'Foodretail betaalt voor einde dividendbelasting'
Foto: Shutterstock

DEN HAAG - Speciaalzaken in groente en fruit, bloemen en planten, vis en etenswaren en drank worden de dupe van de geplande afschaffing van de dividendbelasting, stellen vier belangenverenigingen.

Zij betalen naar eigen zeggen de rekening van circa 2 miljard. 'Door deze maatregel gaat in ieder geval de btw op primaire levensbehoeften van zes naar negen procent'. Veel van de spullen die die winkels verkopen vallen onder dat lage btw-tarief. De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH), AGF Detailhandel Nederland (ADN), Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) verwachten dat consumenten minder uitgeven bij kleine winkeliers.

Haaks op stimuleren gezond eten

De klanten moeten immers meer gaan betalen voor hun boodschappen. De organisaties wijzen erop dat slechts enkele grote bedrijven met buitenlandse investeerders profiteren. Bovendien staat de maatregel haaks op het stimuleren van gezonde voeding. Gezonde producten worden namelijk extra belast. Ook vanuit de supermarktwereld was er de afgelopen maanden veel verzet tegen de aangekondigde verhoging van het laagste btw-tarief. Het grootste deel van het supermarktassortiment valt onder de huidige 6 procent btw.

Lees ook: Btw-verhoging kost huishoudens €300

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.