Trend: gewone groenten bijzonder maken

Trend: gewone groenten bijzonder maken

Er is een ware revolutie in de Nederlandse eetcultuur aan de gang. Het bewustzijn ten aanzien van eten groeit en mensen streven ernaar om gezonder en duurzamer te leven. Deze omslag uit zich vooral in minder vlees en meer groente. Met de toegenomen aandacht voor groente, groeit ook de creativiteit ten aanzien van de bereidingswijzen. Dit leidt tot bijzondere creaties, niet alleen in restaurants maar ook in keukens bij mensen thuis. Een blog van Marja Vijverberg van Sweetpoint.

De trend naar gezond eten inspireert chef-koks om van groenten de ster van de avond te maken. Er zijn steeds meer stijlvolle restaurants waar groenten de hoofdrol spelen en vlees en vis niet meer dan een bijgerecht zijn.

Groentenomie

Bij restaurant Le Jardin in Utrecht noemen ze het groeiend gebruik van groente ‘groentenomie’; een samentrekking van de woorden groente en gastronomie. Koken met groenten en kruiden is het uitgangspunt, met zo nu en dan een mooi stukje vlees, vis of gevogelte. De liefde voor groente komt ook in sterrenrestaurant NIVEN sterk naar voren. In 2017 verkozen vijfhonderd collega’s de eetgelegenheid voor het derde jaar op rij tot 'Beste Groenterestaurant van Nederland'.

In de boekenverkoop van kookboeken is de trend ook terug te zien. Kookboeken werden nooit eerder zo massaal verkocht: in 2016 waren ze goed voor een omzet van maar liefst twintig miljoen euro. Kwamen er in 2015 nog 14 vegetarische kookboeken uit, in 2016 waren dat er al 21. En kijken we naar de huidige top tien bestsellers, dan zien we dat ‘pure’ recepten met veel groente duidelijk de boventoon voeren.

“Een bloemkool at je vroeger standaard met een sausje, maar tegenwoordig kun je die ook als biefstuk of carpaccio eten” 

Food watcher en culinair journalist Anneke Ammerlaan

Bijzondere groentecreaties thuis

Niet alleen chef-koks, maar ook consumenten beginnen te ontdekken dat er veel meer met groente mogelijk is dan eerder werd gedacht. Er is minder behoefte aan extreme en meer aan gewone groentesoorten, maar dan wel klaargemaakt op een bijzondere manier.

Courgettespaghetti en pompoenlasagne worden bijvoorbeeld al veelvuldig voorgeschoteld. En wat dacht je van tartaar van gemarineerde tomaat en aubergine bereid als steak? Bloemkool at je vroeger standaard met een sausje, maar tegenwoordig kun je die ook als pizza, biefstuk of carpaccio eten. Of nog een stapje verder voor de wel heel ijverige keukenprins of -prinses: een trio van bloemkool met gepureerde bloemkool, geroosterde bloemkool en bloemkoolrijst. Een van de meest bijzondere en creatieve vindingen is misschien wel kaviaar van zoete puntpaprika. De siroop van zoete puntpaprika in combinatie met chiazaadjes levert een verrassende smaaksensatie op. Dat belooft wat voor de toekomst!

Deze blog is aangeleverd door Marja Vijverberg van Sweetpoint

Wilt u weten wat er nog meer speelt op het gebied van groente? Vraag dan het e-book ‘Trends en ontwikkelingen in AGF’ aan.