Vers en houdbaar: interessante verschillen in personeelsbestand

Vers en houdbaar: interessante verschillen in personeelsbestand

Er zijn interessante verschillen tussen het personeelsbestand voor vers-supermarkten en houdbaar-supermarkten, dat blijkt uit de Benchmark Foodretail 2016 van financieel retailspecialist Marshoek. Daarbij is het personeelsbestand bepaald op basis van daadwerkelijke uren inzet. Joeri van Rens, Retail Consultant zet hier de belangrijkste verschillen op een rij.

Vers en houdbaar: interessante verschillen in personeelsbestand
Auteur: Joeri van Rens

Vers-supermarkten zijn supermarkten met een gemiddeld hoog versaandeel en houdbaar-supermarkten hebben een gemiddeld hoog houdbaar aandeel blijkt uit de Benchmark Foodretail 2016. Het onderscheid is gemaakt op basis van de omzetaandelen tussen beide groepen. De uitkomsten van het onderzoek bieden de ondernemer waardevolle informatie over de werknemersinvulling op de winkelvloer.

Contracttype

Vers-supermarkten zetten 9% meer personeel in met een contract voor onbepaalde tijd. Daarentegen zetten deze winkels 12% minder werknemers met een contract voor bepaalde tijd in dan houdbaar-supermarkten. Tevens werken vers-supermarkten met 9% meer fulltime medewerkers dan houdbaar-supermarkten. Daarmee zijn de personeelsbestanden relatief minder flexibel.

Schaalcode

Houdbaar-supermarkten maken 18% meer gebruik van werknemers in schaalcode A dan vers-supermarkten. Daarnaast gebruiken vers-supermarkten 30% meer werknemers in schaalcode C & D dan houdbaar-supermarkten.

Leeftijd

Vers-supermarkten maken 20% meer gebruik van personeel van 45 jaar en ouder dan houdbaar-supermarkten. Verder maken de houdbaar-supermarkten 10% minder gebruik van werknemers tot 23 jaar. Relatief ligt de leeftijd in vers-supermarkten dus hoger dan in houdbaar-supermarkten.

Kostprijsuurloon

Het aantal gewerkte uren door een werknemer met een kostprijsuurloon (KPU) tussen € 12,50 en € 17,50 is bij een vers-supermarkt 80% hoger dan bij een houdbaar-supermarkt, bij een KPU van boven de € 22,50 ligt het aantal gewerkte uren zelfs 120% hoger.

Door inzicht te hebben in de eigen uren inzet, alsmede de uren inzet van vergelijkbare winkels kan worden gezocht naar een optimale inzet waarmee winkelervaring of rendement worden geoptimaliseerd. Door de verschillen tussen vers-supermarkten en houdbaar-supermarkten af te zetten tegen de dekkingsbijdrage kan worden bepaald of de relatief meer vaste medewerkers en medewerkers met een hogere leeftijd en KPU daadwerkelijk positief bijdragen aan het resultaat van deze winkels. In het benchmarktrapport van Marshoek wordt hier uitgebreid op in gegaan.

30 mei: Benchmark Foodretail 2016

De retailspecialisten van Marshoek gaan op dinsdag 30 mei in op de belangrijkste kengetallen in de supermarktbranche. Benchmark Foodretail 2016 is voor alle supermarktondernemers gratis toegankelijk. De sessie vindt plaats bij Marshoek in Houten van 15.30 – 18.30 uur en is inclusief een hapje en een drankje. Mis deze kans niet om meer inzicht te krijgen in alle actuele foodretaildata. Meld je hier gratis aan…

Dit artikel is aangeleverd door Marshoek.

Lees ook: Opvallende verschillen in periodiek marktaandeel bieden optimalisatiekansen

Dit vind je misschien ook interessant