Alles over Marshoek

Ton van Loon, Richard Kievit en Joeri van Rens van Marshoek. Foto: Distrifood

Benchmark: Zo staan zelfstandige ondernemers er financieel voor

De onderlinge verschillen tussen supermarkten zijn groot, maar over het algemeen zijn het stormachtige tijden voor zelfstandige supermarktondernemers. De loonkosten stijgen hard, investeringen zijn lastig terug te verdienen en de tabaksban zet de winstgevendheid in de rest van het jaar verder onder druk. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Distrifood spreekt er naar aanleiding van de vandaag verschenen jongste editie van de jaarlijkse Benchmark over met Richard Kievit en Joeri van Rens van Marshoek.

Foto: Shutterstock

Loonkosten in supermarkt dit jaar explosief gestegen

De loonkosten bij supermarkten van zelfstandige ondernemers zijn sinds begin dit jaar explosief gestegen. De gemiddelde supermarkt geeft inmiddels 9 procent van de omzet uit aan loonkosten, een toename van 10,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ton van Loon, Richard Kievit en Joeri van Rens van Marshoek. Foto: Distrifood

10 jaar ontwikkelingen bij ondernemers: 'Investeren wordt steeds lastiger'

UTRECHT - Kosten mogen exploderen en marges onder druk staan, toch verliep het afgelopen decennium voor supermarkten overwegend positief, zo blijkt uit '10 Jaar Benchmark Supermarkten' van Marshoek. Maar, waarschuwt het adviesbureau: investeren wordt een delicaat spel.

Marshoek plaatst franchise supermarkten in perspectief

Marshoek plaatst franchise supermarkten in perspectief

De supermarktbranche bevindt zich in ongekende tijden. Daarom is het goed om te kijken waar de branche de afgelopen tien jaar vandaan komt en wat ons mogelijk de komende tien jaar te wachten staat: leren vanuit het verleden en daardoor paralellen trekken naar de situatie van vandaag en de toekomst van de supermarktbranche.

Martijn van Kampen en Arti Elbertsen van Marshoek.

Ontwikkel de supermarkt door optimalisatie 'Onze klanten besparen snel 0.5 fte of meer'

De groeiende interesse van supermarktondernemers in de AFAS ERP-omgeving wordt steeds duidelijker. ERP (Enterprise Resource Planning) automatiseert en verbindt bedrijfsprocessen binnen organisaties. Dit vertaalt zich in meer structuur, georganiseerd werken en beter beleidsbeheer, wat uiteindelijk ruimte schept voor nieuwe taken. Klanten die het systeem actief benutten, groeien sneller en besparen snel 0.5 fte of meer, afhankelijk van hun omvang.

Foto: Distrifood

Na inflatie en energie nu hogere lonen: 'Zoeken naar een uitweg'

ZEIST - Een loonsverhoging van 10 procent betekent opnieuw een flinke kostenstijging voor ondernemers. 'Het is net een snelkookpan, we moeten zoeken waar het ventiel zit.'

Chef-kok Joop bij Jumbo Ten Brink. Foto: Roel Dijkstra Fotografie/Fred Libochant

10 procent meer loon, ondernemen kan en moet meer dan ooit

Hoofdredacteur Peter Garstenveld raakt in een sombere bui als hij hoort over 10 procent loonsverhoging. Dat doet het verdienmodel kraken. Gelukkig stuurt hij een redacteur naar Jumbo Ten Brink. Die bewijst dat ondernemen nog steeds kan, sterker nog: móet.

Meer verzuim onder supermarktpersoneel in 2022

Meer verzuim onder supermarktpersoneel in 2022

UTRECHT - Het verzuim onder supermarktpersoneel lag in 2022 hoger dan in 2021. Dat meldt Marshoek in de zaterdag verschenen Benchmark Supermarkten 2022. Corona speelde daarbij wellicht een rol, vermoedt senior retailconsulent Joeri van Rens.

Ton van Loon, Richard Kievit en Joeri van Rens van Marshoek. Foto: Distrifood

Zo presteerden ondernemers in 2022: Weer markt niet verslagen

UTRECHT - Het rendement van zelfstandige ondernemers staat onder druk en naar verwachting verbetert dit komend jaar niet. Achterblijvende investeringen zorgen er bovendien voor dat franchisers de omzetontwikkeling in de markt niet bij konden benen. 'Het zijn drie rare jaren geweest, waarin veel ondernemers investeringen voor zich uit hebben geschoven, waardoor omzetstijgingen uitblijven. Die spiraal moet wel worden doorbroken.'

Em-Té scherpte de prijzen van zowel het standaard assortiment als de aanbiedingen in de folder flink aan. Met het oog op de ombouw van minimaal 38 Edah's naar Em-Té wil en moest de formule de strijd aangaan met de grote landelijke ketens. Em-Té beweerde 7 procent goedkoper te zijn dan marktleider Albert Heijn. Em-Té bestaat niet meer. Foto: Archief Distrifood

Rondlopen op het kerkhof van de verdwenen formules

Hoofdredacteur Peter Garstenveld leest dat zelfstandig supermarktondernemers relatief steeds minder verdienen. Deugt het verdienmodel dan nog wel, vraagt hij zich af terwijl hij rondloopt op het kerkhof van reeds verdwenen formules.