Coca-Cola voert winst stevig op

Coca-Cola voert winst stevig op
Foto: Coca-Cola

ATLANTA  - Coca-Cola heeft zijn winst het afgelopen jaar aanzienlijk opgevoerd. De frisdrankreus slaagde erin zijn dranken voor hogere prijzen te slijten en profiteerde van de populariteit van suikervrije frisdrank. Tegelijkertijd stootte het concern meer bottelactiviteiten af, waarop de winstmarges laag zijn.

De operationele winst steeg het voorbije jaar 14 procent tot 8,7 miljard dollar. Onder de streep resteerde een nettoresultaat van 6,4 miljard dollar, meer dan het viervoudige van de winst in 2017. In dat jaar nam een eenmalige belastinglast nog een hap van miljarden dollars uit de winst.

Omzet wel iets gedaald

De omzet viel vorig jaar wel een tiende lager uit dan een jaar eerder, op 31,9 miljard dollar. Die daling heeft naast het onderbrengen van bottelactiviteiten bij franchisenemers, ook te maken met ongunstige wisselkoersen. Als de invloeden van desinvesteringen en valutaschommelingen niet worden meegerekend, was er juist sprake van 5 procent groei. Daarbij stegen de verkopen van suikervrije drankjes Coca-Cola Zero Sugar met dubbele cijfers.

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.