nieuws

PepsiCo neemt frismaker SodaStream over

Fabrikanten 1792

NEW YORK – Frisdranken- en snackfabrikant PepsiCo neemt het Israëlische frisdrankenbedrijf SodaStream over.  De deal heeft een waarde van 3,2 miljard dollar en volgt enkele weken nadat topvrouw Indra Nooyi van Pepsico haar vertrek aankondigde.

PepsiCo neemt frismaker SodaStream over
Foto: Shutterstock

Dat werd maandag bekendgemaakt. SodaStream maakt onder meer een frisdrankautomaat voor thuis. Zo’n keukenapparaat voegt koolzuur toe aan water vanuit een onder druk staande cilinder. Ook verkoopt de onderneming de bijbehorende siropen en smaakstoffen. De onderneming is de afgelopen jaren hard gegroeid in Europa en Azië, maar heeft flinke concurrentie in de Verenigde Staten. Topman Daniel Birnbaum blijft aan het roer staan van het bedrijf.

Bonus van 32 procent over aandelenkoers

PepsiCo betaalt aandeelhouders van SodaStream 144 dollar per aandeel in contanten, een premium van 32 procent over de gemiddelde beurskoers van het bedrijf over de afgelopen dertig maanden. Door de overname krijgt de Amerikaanse frisdrankengigant op een nieuwe manier toegang tot huishoudens behalve via de winkel. ‘We worden actief in een bedrijfstak, dranken voor thuis, waar we nog niet actief zijn’, vertelde financieel topman Hugh Johnston van PepsiCo in een toelichting aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Sodastream is actief op 45 markten

SodaStream werd opgericht in Tel Aviv en is de afgelopen jaren internationaal stevig gegroeid. Het bedrijf is inmiddels actief op 45 markten, waaronder Nederland. Zijn producten liggen in totaal in tachtigduizend winkels. De grootste markten voor SodaStream zijn Dutisland, Frankrijk, Canada en de VS. Vooral de trend waarbij mensen thuis water met bubbels maken zorgt ervoor dat het bedrijf de afgelopen periode uitstekende cijfers kon presenteren. Deze zorgden ervoor dat de beurswaarde van de onderneming tot nu toe dit jaar al met 85 procent steeg.

PepsiCo en SodaStream werkten al langer samen

PepsiCo en SodaStream werkten al langer samen. Zo was het al mogelijk om Pepsi en Sierra Mist te maken met behulp van de machines van SodaStream. Volgens Johnston is er de afgelopen jaren vaker gesproken tussen de bedrijven over een mogelijke overname. Nu kwam de transactie in enkele weken tot stand.

Lees ook: PepsiCo-topvrouw kondigt vertrek aan

Reageer op dit artikel