nieuws

Delhaize mag supermarkt openen in kerk

Buitenland 969

Delhaize mag supermarkt openen in kerk
Foto: Wikipedia

GENT – De Belgische supermarktketen Delhaize krijgt het recht om een supermarkt te openen in de monumentale Sint-Annakerk in de binnenstad van Gent. Het plan voor een supermarkt werd door de gemeenteraad in Gent aangewezen als het beste plan voor de toekomst van de kerk.

Het wordt de eerste keer dat er een supermarkt komt in een kerk in Vlaanderen. De verantwoordelijke bisschop, Luc van Looy, zou zijn zegen al hebben gegeven aan de plannen. De plannen moeten nog in detail worden uitgewerkt. De gemeenteraad van Gent maakte donderdagavond een keuze uit vijf verschillende plannen voor de toekomst van de kerk.

Delhaize trots op toestemming

‘Dit wordt de allereerste supermarkt in een kerk in Vlaanderen’, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver in Het Nieuwsblad. ‘Wij vinden het een hele eer dat de stad Gent ons project heeft uitgekozen. Wij zullen de plannen dan ook uitvoeren met veel respect voor de omgeving. Bovendien wil het toeval dat de kerk gebouwd is in 1867, precies het jaar dat ook wij zijn begonnen.’

Ook een restaurant en een wijnbar in de kerk

Behalve een supermarkt komt er in het koor van de kerk ook een restaurant met aansluitend terras en een wijnbar op het doksaal. De Delhaize wordt geen traditionele supermarkt, legt schepen (wethouder) Christophe Peeters uit in de krant. ‘Het gaat meer om een markthal dan om een traditionele winkel met rekken en rayons. Het was ook het enige van de vijf projecten dat rekening hield met de monumentale basiliekvorm van de beschermde kerk. Er zijn immers geen zijbeuken. Erfgoedzorg stond erop dat het volume behouden bleef en er niet met plateaus en verdiepingen werd gewerkt.’

Nederland heeft al een supermarkt in een kerk

In Nederland is er al een voorbeeld van een supermarkt in een kerk. De Jumbo aan de Azalealaan in Helmond is gevestigd in een voormalig kerkgebouw. In Winschoten werd een supermarkt juist omgebouwd tot kerk.

Lees ook: Aldi in Winschoten is nu een kerk

Reageer op dit artikel