De WAB komt eraan, bent u al voorbereid? Deel 4: ketenregeling

De WAB komt eraan, bent u al voorbereid? Deel 4: ketenregeling
Arnold Vedder van BVD Advocaten

Op 1 januari treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Het doel van de wet is om vaste contracten minder vast te maken en flexibele contracten minder flex om zo vaste contracten aantrekkelijker te maken. Of dat doel gehaald wordt valt te bezien, maar dat de wet grote gevolgen zal hebben voor het arbeidsrecht staat wel vast. Dit is het vierde deel van een serie over WAB, zodat u straks goed voorbereid het nieuwe jaar in kan. Deze keer gaat het over de ketenregeling.

Momenteel krijgen werknemers (verplicht) een vast contract na drie tijdelijke contracten of als ze langer dan twee jaar in dienst zijn. De keten van tijdelijke contracten kan worden onderbroken doordat er meer dan zes maanden onderbreking is tussen twee contracten. Dit wordt ook wel samengevat met 3 < 2 < 6.

3 < 3 < 6

Per 1 januari verandert dit in 3 < 3 < 6. Pas na drie jaar aan tijdelijke contracten dient de werknemer een vast contract aangeboden te krijgen. De andere regels blijven hetzelfde. De keten kan dus nog steeds onderbroken worden door minimaal zes maanden en één dag tussen twee opvolgende tijdelijke contracten te laten. Bij de berekening van de driejaar-termijn worden de tijden tussen de contracten meegeteld, tenzij er meer dan zes maanden tussen twee opvolgende contracten zit.

Wie op 31 december 2019 nog niet meer dan twee jaar in dienst is, krijgt te maken met de nieuwe regel”

Geen overgangsrecht

Er is geen sprake van overgangsrecht. Wie op 31 december 2019 nog niet meer dan twee jaar in dienst is, krijgt dus te maken met de nieuwe regel. Vanaf 1 januari geldt dan de driejaars-termijn.

Uitzonderingen ketenregeling

Voor de ketenregeling gelden drie uitzonderingen. De regeling is niet van toepassing op arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan in verband met een beroepsbegeleidende leerweg (BBL’ers) of 18-minners die gemiddeld ten hoogste 12 uur per week werken (erbij-baners). Wanneer iemand niet meer aan deze uitzonderingsvoorwaarden voldoet, omdat iemand met zijn opleiding stopt, 18 jaar wordt of als 18-minner te veel uren maakt, start de keten. De derde uitzondering geldt ten aanzien van AOW’ers. Voor de contracten die na het bereiken van de AOW-leeftijd zijn gesloten geldt de regel 6 < 4 < 6. Pas bij het zevende contract of na vier jaar ontstaat een contract voor onbepaalde tijd.

CAO

Bij CAO kan beperkt van de ketenregeling worden afgeweken, maar die uitzondering zal niet kunnen worden toegepast in de supermarktbranche.

Verband met andere WAB-wijzigingen

De wijziging van de ketenregeling staat niet op zichzelf. Waar het voorheen zo was dat de transitievergoeding pas was verschuldigd bij twee jaar dienstverband en dus nagenoeg samenviel met de tweejaars-termijn van de ketenregeling, is dat vanaf 1 januari niet langer het geval. De transitievergoeding is dan verschuldigd vanaf dag één van de arbeidsovereenkomst, tenzij er sprake is van een uitzonderingsgrond. Daarnaast komt er per 1 januari een hoge en lage WW-premie. De lage premie gaat gelden voor vaste contracten met een vaste urenomvang en in een tweetal uitzonderingssituaties. Ten slotte wijzigt er veel met betrekking tot oproepkrachten. Al de wijzigingen tezamen zouden voor uw supermarkt kunnen betekenen dat het aantrekkelijker is om iemand eerder een vast contract met een vast aantal uren aan te bieden in plaats van gebruik te maken van het extra jaar dat de ketenregeling u per 2020 biedt.

Een blog van Arnold Vedder, advocaat bij BVD Advocaten.

Lees ook over de WAB:

.