Smeva: al bijna een eeuw toegewijd aan versheid

Smeva: al bijna een eeuw toegewijd aan versheid

'Dedicated to freshness' oftewel 'toegewijd aan versheid'. Die tekst siert de achterkant van het visitekaartje van Charles Smets, general manager van Smeva Group uit Valkenswaard. Deze ene zin - kort maar krachtig - is de basis van het bestaan van het koeltechnisch familiebedrijf, dat aan de vooravond staat van het 100-jarig bestaan. 'Waar versbeleving belangrijk is, dáár staan onze koelmeubelen', zo klinkt het trots.

Smeva is in 1920 opgericht en viert in mei 2020 haar 100-jarig bestaan. Het bedrijf ontwikkelt en  produceert hoogwaardige koelmeubelen en koel- en vriescellen voor diverse supermarkten en slagerijen in binnen- en buitenland. Het bewaren en presenteren van vers voedsel is het uitgangspunt bij de productie van elk meubel dat de fabriek uit gaat. De bewaarcondities zijn altijd optimaal in de koelmeubelen, die ontworpen zijn om lang mee te gaan.

Derde generatie

Charles Smets is de derde generatie aan het roer van het bedrijf. Hij volgde zijn vader Frans op, die op zijn beurt weer in de voetsporen trad van zíjn vader Marcelis. Deze laatste richtte de stoommeubelfabriek De Nijverheid aan huis op. Het houtbewerkingsbedrijf zou uitgroeien tot een speler van formaat in de koeltechniek. Niet alleen in Nederland, maar in heel West-Europa.

De derde generatie staat inmiddels aan het roer van het familiebedrijf”

Elegante supermarktkoeling

Op het gebied van techniek doet Smeva geen enkele concessie. Smets: ‘De koel- en vriesoplossingen zijn duurzaam en praktisch onverwoestbaar. Juist daarom is het elegante uiterlijk zo bijzonder. De engineers geven de bedienings- en zelfbedieningsmeubels precies de uitstraling die past bij de ‘look & feel’ van de supermarkt en het concept van de keten. De koelmeubelen zorgen ervoor dat de winkelende consument wordt verleid door alle mooi geëtaleerde (vers)waren. De combinatie van het juiste meubel met de juiste invulling zullen het rendement van de versafdeling ten goede Paradepaardje Smeva – een samenvoeging van Smets en Valkenswaard - is met zo’n 220 fte één van de grotere werkgevers in Valkenswaard.

SmevaTrots

Veel medewerkers zijn trots dat ze al jaren voor het bedrijf werken. ‘Wij maken ook de beste toonbank ter wereld’, zegt Charles Smets trots. ‘De Vision MKII is ons paradepaardje. Daarbij maken wij gebruik van Coldplate-technologie én een speciale ventilatietechniek, die de gekoelde producten langer vers houdt. Wij gaan altijd voor de optimale presentatie van het product’, voegt de general manager toe. ‘Wij zijn dermate flexibel dat we er altijd snel in slagen om samen met de klant meubelen naar wens en op maat te bouwen.’

Hij beseft dat het bedrijf de wind mee heeft door de alsmaar groeiende vraag naar vers. ‘De oorsprong van het product is steeds belangrijker geworden. Wij staan voor vers en willen ons in de wereld van convenience blijven ontwikkelen.’ De viering van het 100-jarig bestaan – op 15 mei 2020 – wordt ongetwijfeld een moment om op terug, maar vooral ook vóóruit te kijken.

Duurzame partner in supermarktkoeling

Op zoek naar een partner om samen stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid? Smeva maakt koel- en vriesoplossingen naar wens zo milieuvriendelijk mogelijk. In vrijwel alle meubelen worden standaard energiezuinige ventilatoren toegepast, maar de engineers gaan graag een stap verder. Kiest u bijvoorbeeld voor led-verlichting en natuurlijke koudemiddelen? Samen met de klant maakt Smeva de balans op tussen ambitie en betaalbaarheid.

Dit artikel is gesponsord door Smeva