artikel

Moderne logistieke keten kan niet zonder premium pallets

Branche & Bedrijf 398

Moderne logistieke keten kan niet zonder premium pallets

In de moderne logistiek zijn pallets van premiumkwaliteit onontbeerlijk. Mark Hulland, Manager Operations bij IPP, vertelt hoe zo’n premiumpallet tot stand komt.

De logistiek mechaniseert en automatiseert in hoog tempo, in de zoektocht naar hogere performance, lagere kosten en een minder grote afhankelijkheid van – schaarse – werknemers. Het succes van zo’n mechanisatieslag staat of valt bij een factor waar je misschien niet meteen aan denkt: de pallet. Juist de geautomatiseerde logistieke keten is heel gevoelig voor pallets die buiten de toleranties vallen, niet voldoen aan de specificaties of ronduit van slechte kwaliteit zijn.

Problemen op de productielijn zorgen in een geautomatiseerde omgeving meteen voor – per definitie zeer onwenselijke – down time. Hoe komt zo’n ‘premiumpallet’ tot stand?

Basis

Volgens Mark zit hoge kwaliteit bij IPP in het DNA. Het bedrijf neemt geen short cuts in het nastreven van de perfecte pallet: “De pallets die wij in de Benelux inzetten in ons poolingnetwerk worden gemaakt door onze eigen productiebedrijven. Alleen zo kunnen we garanderen dat de pallets voldoen aan de specificaties van instanties zoals de European Pallet Association, maar vooral ook aan onze eigen hoge standaarden.” Zo zijn pallets van IPP vervaardigd met extra grote spijkers en met klossen van massief hout in plaats van geperst hout.

De specificaties van EPAL staan wat marges toe. IPP vindt die eigenlijk wat te ruim, geeft Mark aan: “Wij leveren een consistent product, als het gaat om afmetingen, draagvermogen en de dikte van het gebruikte hout.”

“Vanuit onze nadruk op kwaliteit hebben we de afgelopen jaren een poolingnetwerk opgebouwd waar we  trots op zijn.
En we bouwen verder! Ook de komende jaren blijven we investeren en innoveren.
Zodat we aan onze eigen standaarden
en die van de klant kunnen blijven voldoen.
Ook in de geautomatiseerde keten van vandaag en morgen.”

.

Gehele keten

Uiteraard is het hout dat IPP gebruikt maximaal FSC- en PFEC-gecertificeerd. Voor de inkoop van het hout vertrouwt IPP op Satim, een ander onderdeel van dezelfde groep dat onder andere een eigen kantoor in Wit-Rusland heeft. Mark: “Voor de inkoop van duurzaam hout vertrouwt IPP op Satim waardoor onze houtaanvoer gegarandeerd is. Zij kopen het beste hout uit duurzame bron voor ons in. Dankzij onze nauwe samenwerking met Satim kunnen we de duurzaamheid van de gehele keten garanderen – van boom tot pallet.”

Hergebruik

Pallets worden vaak gezien als wegwerpartikelen. Dat heeft consequenties voor de kwaliteit en betrouwbaarheid. Het poolingsysteem van IPP is juist gebaseerd op hergebruik. Daar zijn de pallets dus op ontworpen en gebouwd. Mark: “Een goed gebouwde pallet gaat langer mee; in ons geval wel 10 jaar. In reguliere ruilconstructies is die levensduur moeilijk te bewaken en te garanderen, maar in de gesloten IPP-pool ligt dat anders. Wij zijn immers van begin tot eind eigenaar.”

Gegarandeerde kwaliteit

Als je je pallets zo vaak mogelijk wilt hergebruiken, moet je er natuurlijk zorgvuldig mee omspringen. IPP heeft een kwaliteitsnorm gedefinieerd die men ‘depotkwaliteit’ noemt. Om die – hoge -depotkwaliteit te bewaken, maakt het bedrijf veel werk van het recovery & repair-proces. IPP-pallets van depotkwaliteit worden na elke opdracht door een van de leveringspartners opgehaald bij de klanten en teruggebracht naar een van de eigen depots. Daar worden ze gecontroleerd, gesorteerd en waar nodig gerepareerd. Pas dan worden ze weer gedistribueerd naar de volgende opdrachtgever.

Mark: “Bij reparatie worden alle componenten die niet meer voldoen aan onze interne standaarden vervangen. De pallets worden zo teruggebracht naar de originele specificaties. Zo minimaliseren we de kans dat klanten te maken krijgen met een kapotte pallet.”

Marktkwaliteit

Niet elke pallet van IPP wordt op deze manier geleverd en opgehaald. Het bedrijf springt namelijk in op wensen van de klant door ook een voordelige service aan te bieden. IPP biedt de optie om pallets direct van klant naar klant te verschepen, hierbij vindt dus geen tussentijdse kwaliteitscontrole door IPP plaats in een depot. De klant is vervolgens zelf verantwoordelijk voor het sorteren van de pallets op basis van kwaliteit zodat deze weer opgehaald kunnen worden door IPP.

Om het verschil aan te duiden spreekt het bedrijf hier van ‘marktkwaliteit’. Mark: “in deze variant heeft de klant wat meer de regie. Zij zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en het aanbieden van pallets ter reparatie. Ook hier geldt echter: als een IPP-pallet niet meer te repareren is, dan vervangen wij ‘m. Dat gebeurt ook bij pallets die het einde van hun levensduur hebben bereikt, en bij pallets die onverhoopt uit het netwerk verdwijnen. Zo verversen we continu de pallet pool en voorkomen we uitval van pallets.”

Het product is belangrijk, maar uiteindelijk is pallet pooling mensenwerk

Over uitval gesproken: IPP hanteert intern een uitvalpercentage van maximaal 3%. Alles daarboven acht men niet acceptabel.

Mensenwerk

Als puntje bij paaltje komt is IPP echt een mensenbedrijf, met een gemotiveerd team en veel aandacht voor aangenaam en effectief klantcontact. Want, zegt Mark: “Het product is belangrijk, maar uiteindelijk is pallet pooling mensenwerk. Wij vinden het belangrijk dat klanten die een vraag hebben of een probleem, altijd lokaal – en in hun eigen taal – bij ons terecht kunnen. Of dat nu in de Benelux is, in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland of Spanje. Dat is in onze sector niet altijd het geval. Door korte lijntjes te onderhouden met onze klanten, kunnen we beter inspelen op hun wensen. Bovendien zijn we in staat snel te leveren, vanuit onze lokale depots.”

Bij elke opdracht worden heldere prijsafspraken gemaakt. De facturatie achteraf is helder en bondig, zonder onaangename verrassingen. Ook in dit opzicht heeft IPP dus hoge standaarden.

Innoveren

Mark vat de aanpak van IPP als volgt samen: “Vanuit onze nadruk op kwaliteit hebben we de afgelopen jaren een poolingnetwerk opgebouwd waar we trots op zijn. En we bouwen verder! Ook de komende jaren blijven we investeren en innoveren. Zodat we aan onze eigen standaarden en die van de klant kunnen blijven voldoen. Ook in de geautomatiseerde keten van vandaag en morgen.”

Dit artikel is gesponsord door IPP.

Reageer op dit artikel