nieuws

Kabinet zint op verbod op bierstunts

Assortiment 2814

DEN HAAG – Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid studeert op de mogelijkheid om het stunten met bier, wijn en sterke drank te verbieden. Ook een minimumprijs voor alcoholische dranken is een optie.

Kabinet zint op verbod op bierstunts

Dat meldt RTL Nieuws, dat de hand heeft weten te leggen op een concept-versie van het preventie-akkoord dat ervoor moet zorgen dat Nederlanders gezonder gaan leven. Het terugdringen van alcoholgebruik speelt daarbij een belangrijke rol. Niet alleen moet er een verbod komen op het stunten met alcoholische dranken, de accijnzen moeten ook automatisch meegroeien met de inflatie. Daardoor worden dranken jaarlijks duurder. Volgens RTL zou de invoering van een minimumprijs ertoe leiden dat een krat bier minimaal €20 gaat kosten. Op dit moment is het nog vaak mogelijk om in de aanbieding een kratje te kopen voor €10 of minder.

Maatregelen kunnen effectief zijn

Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot denkt dat de voorgestelde maatregelen effectief kunnen zijn. ‘Hogere prijzen hebben vooral effect op matige gebruikers, die af en toe een wijntje drinken.’ Hij verwacht dat de maatregelen vooral laagopgeleide mensenzal  treffen, omdat zij minder geld te besteden hebben dan hoogopgeleiden. ‘Dus zou het ook effect hebben op jongeren, omdat die een lager inkomen hebben. Zo zie je dat de invoering van een minimumprijs in Schotland vooral op jongeren effect heeft gehad. Het alcoholgebruik is onder hen omlaag gegaan.’ Schotland voerde vorig jaar een minimumprijs op alcohol in.

Lees ook: RIVM: Minder vlees, fris en alcohol nodig

Reageer op dit artikel