nieuws

Grote koffieconcerns willen Illy overnemen

Assortiment 1296

MILAAN/LONDEN – Douwe Egberts-moeder JAB Holding en Nestlé zouden allebei interesse hebben in de overname van het Italiaanse koffiemerk Illy. Het familiebedrijf zou vooralsnog echter niet willen verkopen.

Grote koffieconcerns willen Illy overnemen
Foto: Shutterstock

De overname zou volgens het persbureau Bloomberg passen in de consolidatieslag die gaande is op de koffiemarkt. Daarbij wordt de markt voor een belangrijk deel verdeeld tussen drie spelers. Naast JAB Holding en Nestlé is dat ook Starbucks. illy is één van de grotere nog zelfstandige koffiefabrikanten met een omzet van €460 miljoen in 2016 in 140 landen. Analist Jon Cox van zakenbank Kepler Cheuvreux vermoedt dat de overnameprijs begint op ongeveer drie keer de jaaromzet van Illy.

Illy heeft kenmerkende koffieblikken

De onderneming is in 1933 opgericht door Francesco Illy en is vooral bekend door zijn espresso in kenmerkende zilver-rode blikken. Inmiddels staat de derde generatie binnen de onderneming aan het roer. Volgens cijfers van Euromonitor zou Illy wereldwijd een marktaandeel van 0,2 procent hebben. Nestlé is de wereldmarktleider met een aandeel van 22,6 procent. De Italiaanse Illy-rivaal Lavazza zit op 2,5 procent volgens de cijfer van Euromonitor.

Lastig concurreren voor kleine partijen

‘Het wordt moeilijker en moeilijker om te concurreren wanneer je niet groeit. In een wereld die consolideert is het lastig om zo groot te blijven als Illy of zelfs Lavazza’, zo wordt senior analyst Jim Watson van Rabobank International geciteerd door Bloomberg. Illy Group, het bedrijf achter het koffiemerk, liet maandag weten op zoek te zijn naar een partner voor zijn overige activiteiten, voornamelijk in chocolade en thee. Daarbij is ook een beursgang van deze activiteiten mogelijk. Het bedrijf zegt voortdurend in gesprek te zijn met partijen als JAB en Nestlé, maar dat het ongepast is om te denken dat er sprake is van een overeenkomst.

Lees ook: Nestlé gaat Starbucks-koffie verkopen

Reageer op dit artikel