Hoe krijg je invloed op de stijgende huurprijzen?

Hoe krijg je invloed op de stijgende huurprijzen?
Richard Kievit, Patrick Wesselo en Joeri van Rens van Marshoek. Foto: Distrifood

Iedere ondernemer heeft er momenteel mee te maken: kostenstijgingen. Meer dan ooit is het ondernemerschap weer van belang om tegen de wind in te zeilen. Dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat als je geen invloed hebt op een belangrijk deel van de kostenstijgingen? Toch geldt ook hier dat je vaak meer impact hebt dan je in eerste instantie denkt. Hier duiken we specifiek in op de huurstijgingen.

Het afgelopen jaar zijn veel ondernemers geconfronteerd met de indexatie van de huurprijs. Jarenlang was dit een vast gegeven waar niemand zich (met inflatiepercentages rond de 2%) erg druk over maakte. Nu de inflatie echter ver boven de 10% uitkomt, gaat het opeens om hele forse bedragen.

Deze verhogingen voelen niet goed omdat ze in toch al een zware tijd, een verdere lastenverzwaring betekenen en zeker omdat de hoge inflatie geen direct verband heeft met de kosten van de verhuurder. De overeenkomst bestuderen en je hierover laten adviseren is een goed idee. Zo kan er bijvoorbeeld worden bekeken of kerninflatie geen beter begrip is om te hanteren. Echter, juridisch is het een lastig verhaal en kom je er niet uit, dan zijn er andere opties.

Het is periodiek mogelijk om een huurherzieningstraject te starten”

Start een huurherzieningstraject

Zo biedt de wet juist ook kansen op dit vlak. Het is periodiek mogelijk om een huurherzieningstraject te starten. In een dergelijk traject wordt gekeken naar de huurprijs van vergelijkbare objecten/winkelpanden. Deze winkelpanden zijn vergelijkbaar wanneer er gelijkenissen zijn met betrekking tot bedrijfsvloeroppervlak, locatie, marktgebied, parkeergelegenheid, et cetera. Hierbij wordt gekeken naar vijf vergelijkbare panden. Tevens wordt gekeken naar de huurprijs van de afgelopen 5 jaar. Oftewel; er wordt gekeken naar historische huurprijzen om de toekomstige huurprijzen te bepalen.

Waarom is een huurherziening nú van belang?

Omdat de huurprijzen het afgelopen jaar flink zijn geïndexeerd is dit terug te zien in de huurprijsberekening. Echter, omdat wordt gekeken naar de huurprijs van de afgelopen vijf jaar is het effect van deze sterke indexering nú nog relatief beperkt.

Wacht je nog enkele jaren met een huurherzieningstraject, dan vormen de sterk geïndexeerde huurprijzen de basis voor een huurprijsberekening. Uit de berekening volgt dan een forse huurprijs per vierkante meter. Dit heeft het gevolg dat een huurherzieningstraject naar verwachting een beperkte impact zal hebben.

Lage huur afdwingen

Op basis van een huurherzieningstraject kan een lage huur worden afgedwongen. Ieder marktgebied is uniek, maar door voldoende vergelijkbare gebieden naast elkaar te leggen kunnen forse besparingen worden gerealiseerd. Met het oog op de hoge indexaties van dit jaar valt er mogelijk voor veel ondernemers een besparing te realiseren die ook nog doorwerkt naar de toekomst. Zo wordt er samen ook een betere standaard in de markt gezet.

Dit artikel is gesponsord door Marshoek.