Robotica op de werkvloer? Ga aan de slag met deze 7 tips

Robotica op de werkvloer? Ga aan de slag met deze 7 tips

De werkloosheid is extreem laag, het aantal vacatures historisch hoog. Ook de supermarkten van Nederland kampen met steeds grotere krapte op de arbeidsmarkt. Robotica is een mogelijke oplossing bij het gebrek aan arbeidskrachten en zorgt voor efficiënte en consistente werkprocessen. ICE Cobotics geeft 7 tips voor een succesvolle implementatie van robotica in supermarkten.

1. Bereid je team voor op autonome oplossingen

Innovatie is niets zonder acceptatie. Eén van de belangrijkste punten in dit overzicht is de voorbereiding van werknemers. Vaak wordt robotica gezien als een bedreiging van werkgelegenheid. Als je werknemers echter uitlegt dat autonome oplossingen zoals cobots (collaboratieve robots) er zijn om het personeel te ondersteunen, kan je deze zorg wegnemen.

Cobots zijn ontworpen om samen te werken met werknemers in hun dagelijkse werk. Ze zijn dus niet alleen een oplossing voor arbeidstekorten, maar ook een oplossing om het personeelsbestand te ondersteunen. Cobots nemen repetitieve taken over zodat werknemers zich kunnen concentreren op hoogwaardiger werk. Het positioneren en implementeren van cobots is een strategie voor het verbeteren van de productiviteit en het openen van nieuwe baankansen.

2. Zorg voor kennis en training over cobots en autonome oplossingen

Door medewerkers op te leiden, voelen ze zich niet alleen prettiger bij cobots, maar krijgen ze ook de kans om een ​​nieuwe vaardigheid te leren. Daarnaast is het monitoren en inzetten van cobots een geweldige manier om medewerkers een groter gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid te geven, iets wat veel medewerkers willen van een baan.

3. Bereid de fysieke omgeving voor op automatisering

De technologie die wordt gebruikt in autonome oplossingen ontwikkelt zich voortdurend en de meeste autonome cobots voor schoonmaken hebben zeer geavanceerde navigatiesystemen.

Deze machines kunnen veilig navigeren in reële omgevingen en obstakels vermijden. De autonome schrobzuigmachine Cobi 18 van ICE Cobotics maakt bijvoorbeeld gebruik van VSLAM-technologie, zoals Tesla gebruikt in zijn zelfrijdende auto's. Cobi 18 kan zelfs veilig navigeren rond spiegels, door fel licht en in het donker.

De inrichting van je bedrijf is van belang om cobots effectief te kunnen gebruiken, waarbij 'onbedoelde' obstakels moeten worden weggenomen. Train medewerkers om de route van de cobot voor te bereiden. Dit maakt het gemakkelijker om autonome oplossingen in te zetten.

De inrichting van je bedrijf is van belang om cobots effectief te kunnen gebruiken, waarbij 'onbedoelde' obstakels moeten worden weggenomen.”

4. Bepaal waar autonome oplossingen de meeste impact kunnen hebben

Het evalueren van het werk dat in de supermarkt wordt gedaan en het bepalen welke taken door het personeel moeten worden uitgevoerd, is cruciaal voor de succesvolle inzet van cobots.

Het inzetten van bijvoorbeeld Cobi 18 kan het personeel vrijmaken om zich te richten op klanten en andere dagelijkse taken terwijl de vloeren worden schoongemaakt door de cobot.

5. Wees een early adapter van innovatie

Het omarmen van autonome oplossingen en innovatie is cruciaal voor een succesvolle implementatie:

• Het benadrukt innovatie als een bedrijfsbreed initiatief

• Het laat zien dat automatisering belangrijk is voor het algehele succes van het bedrijf

• Het maakt het gemakkelijker om autonome oplossingen in het hele bedrijf in te voeren

• Het positioneert je bedrijf als een leidende innovator

• Het houdt je bedrijf en werknemers relevant

6. Ken je budget en nieuwe mogelijkheden van financiering

Tot voor kort was investeren in autonome oplossingen kostbaar. Het is belangrijk om het budget op voorhand te evalueren om te bepalen waar cobots het meest effectief zullen zijn en waar ze de arbeidskosten kunnen compenseren.

De nieuwe financieringsmogelijkheden van ICE Cobotics bieden hun autonome oplossingen aan via een all-inclusive abonnement:

A. Met het ICE Cobotics all-inclusive abonnement is inclusief service en ondersteuning gedurende de gehele looptijd van het contract. Dit levert kostenbesparing op, want als een cobot onderhoud nodig heeft, wordt dit gedekt door het abonnement.

B. De financiering van autonome machines kan een negatief effect hebben op het werkkapitaal. Met het ICE Cobotics-abonnement weet je precies en zonder verrassingen wat de maandelijkse kosten zijn.

C. Het all-inclusive abonnement van ICE Cobotics is inclusief de fleetmanagement-software i-SYNERGY. Veel leveranciers van apparatuur vragen extra voor deze kostbare technologie. ICE Cobotics heeft het voor bedrijven betaalbaar en gemakkelijk gemaakt om over te stappen op autonome schoonmaakoplossingen.

7. Wees bereid om schoonmaakprocessen te verbeteren

Eén van de voordelen van het gebruik van cobots is datagedreven reiniging. Het gepatenteerde fleetmanagement i-SYNERGY legt alle operationele data van de cobot vast. Deze data helpt managers om processen te stroomlijnen en om samen met werknemers betere werkprocessen te ontwikkelen.

Voor een positieve impact van belang om voorbereid te zijn op het evalueren van deze data en het doorvoeren van veranderingen. Door het personeel hierop van tevoren voor te bereiden en met hen samen te werken, kunnen bedrijfsprocessen soepeler en efficiënter verlopen en kan de overgang naar het gebruik van cobots eenvoudig worden gemaakt.

Meer informatie? Kijk op https://www.icebenelux.nl/cobotics-distrifood/ of neem contact op met de specialisten van ICE Cobotics. Zij helpen je graag!

Dit artikel is gesponsord door ICE Cobotics.