Oriental Merchant laat consument kennismaken met authentieke Aziatische ingrediënten

Oriental Merchant laat consument kennismaken met authentieke Aziatische ingrediënten
Frank Marras, Directeur Operations en Carl Venema, Sales Manager Retail.

Oriental Merchant, een van de grootste distributeurs van Aziatische voedingsmiddelen ter wereld, gaat zich in Europa meer richten op de retail. 'Te beginnen in de Benelux', zegt Carl Venema, Sales Manager Retail van het concern dat sinds 2020 in Oss is gevestigd. 'De consumenten gaan kennismaken met authentieke Aziatische ingrediënten en maaltijden.'

Begonnen als een kleine Aziatische winkel in thuisland Australië, is Oriental Merchant inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bedrijf gespecialiseerd in Aziatische levensmiddelen. Inmiddels heeft het vestigingen in Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Europa, Canada en Japan. Vanuit de Europese vestiging in Nederland worden zo’n 150 merken en 1500 items gevoerd.

Retail

Tot dusverre richtte de distributeur zich in Nederland en Europa voornamelijk op toko’s en toeleveranciers van Aziatische restaurants. Via tussenpersonen werd de retail ook wel bediend, maar beperkt. Sinds kort is daar verandering in gekomen en treedt Oriental Merchant rechtstreeks in contact met de retail en wil grote stappen maken om de authentieke Aziatische keuken onze kant op te brengen en voor een groter publiek beschikbaar te maken.

'De eerste toezeggingen van grote supermarktketens zijn binnen', legt Sales Manager Retail Carl Venema uit. 'We gaan het mystieke uit de Aziatische keuken ontrafelen voor de Europese consumenten. En dan bedoelen we ook de échte Aziatische keuken, niet die van de Europese Aziatische smaken.'

Oss

De ambities worden sinds 2020 waargemaakt vanuit Oss waar op bedrijvenpark Vorstengrafdonk een kantoor van 2.900 m2, een warehouse en expeditie van 30.000 m2 en een mezzanine ten behoeve van re-packing van ruim 3000m2 zijn verrezen. Er liggen miljoenen kilo’s Aziatische levensmiddelen opgeslagen. 'En we beschikken hier ook nog over groeimogelijkheden', steekt Directeur Operations Frank Marras de ambities niet onder stoelen of banken. Hij is sinds 1993 voor het bedrijf werkzaam.

Doel is dus om in de toekomst, net als in thuisland Australië, de retail grootser te bedienen met Aziatische producten die als gevolg van de globalisering en het wereldwijd rondreizen steeds geliefder worden. ‘Als mensen in Thailand geweldig hebben gegeten, willen ze dat hier ook. En die groep wordt groter. Het klassieke eetpatroon van aardappelen, groente en een stukje vlees ligt achter ons’, aldus Frank Marras. ‘Er liggen enorm veel kansen om verschillende keukens op de kaart te zetten, zoals Thais, Japans, Chinees en Koreaans.’

In de warehouse in Oss liggen miljoenen kilo’s Aziatische levensmiddelen opgeslagen.
In de warehouse in Oss liggen miljoenen kilo’s Aziatische levensmiddelen opgeslagen.

Groei toko

Frank Marras en Carl Venema leiden deze veronderstelling onder meer af uit de harde groei van het toko-kanaal, waar Aziatische levensmiddelen gretig aftrek vinden. ‘We willen dat consumenten ook bij de supermarktketens direct de juiste ingrediënten kunnen vinden voor een authentieke Aziatische maaltijd’, stelt Carl Venema.

Mae Ploy

Bekende merken waar vol op ingezet wordt zijn bijvoorbeeld Hakubaku , ABC en Mae Ploy. Hakubaku omvat Japanse noodles van hoge kwaliteit met premium biologische tarwe. ABC is een toonaangevende producent in authentieke Indonesische kooksauzen, marinades, dipsauzen, sojasauzen en chilisauzen. Ook Mae Ploy is al wel bekend bij de Europese consument en omvat naast de reeds bekende kokosmelk een breed scala aan authentieke Thaise producten, variërend van dipsauzen tot currysaus.

De merknaam Mae Ploy is afgeleid van de naam van het hoofdpersonage uit een beroemde roman geschreven door Kukrit Pramoj. In het verhaal beschermt Mae Ploy de traditionele cultuur en het erfgoed van Thailand tijdens het bewind van koning Rama V.

We willen het belang van authenticiteit van Aziatische voedingsmiddelen benadrukken”

'Wij willen ook dit belang van authenticiteit van de Aziatische voedingsmiddelen benadrukken en doen dat met een merkenportfolio welke onderverdeeld is in drie segmenten, te weten: owned brands, agency brands en trading lines', legt Carl Venema uit. 'Onze marketinginspanningen richten zich voornamelijk op de owned- en agency brands en dan specifiek gericht op het retailkanaal. Daar gaat de aandacht naar uit.'

Enthousiasme voor Aziatische keukens

Het marketingteam van Oriental Merchant is erop gericht meer consumenten te informeren en hen waardering en enthousiasme voor Aziatische keukens bij te brengen. 'Binnen ons bedrijf is veel kennis over koken en ingrediënten aanwezig en met name in Europa is meer educatie nodig, zodat steeds meer Europeanen de geheimen van de Aziatische keuken omarmen', hoopt Frank Marras.

Innovaties

Oriental Merchant komt de komende tijd ook met innovaties. Het voordeel hierbij is dat de groothandel kan putten uit de Australische ervaringen. Het thuisland van Oriental Merchant, Australië, loopt decennia voor op Europa waar het de Aziatische keuken betreft en er is daardoor veel kennis beschikbaar over welke innovaties wél en welke geen succes waren en welke strategische roadmap het beste zal werken.

Op dit moment wordt met nieuwe lanceringen onder meer ingespeeld op het succes van de Koreaanse keuken. ‘Die neemt in populariteit toe’, constateert Carl Venema. Hij illustreert dit door het succes van bijvoorbeeld Netflix-series als Squid Game en de Oscar winnende film Parasite. Hierdoor wordt de Koreaanse cultuur niet alleen populairder in Europa, maar ook op ons bord. Oriental Merchant lijkt in alle opzichten klaar om de onontdekte Aziatische keukens een opmars te laten maken binnen de Europese huishoudens.

Dit artikel is gesponsord door Oriental Merchant.