Kraft Heinz: 'Making life delicious', én duurzamer

Kraft Heinz: 'Making life delicious', én duurzamer
Belén Llamazares Carballo, Marketing Manager Heinz Benelux en Montse De Rojas, Marketing Director Kraft Heinz Benelux.

'Making Life delicious' is het credo van Kraft Heinz. 'Op een duurzamere manier' kan daaraan worden toegevoegd. De inspanningen van een van de grootste foodbedrijven van de wereld gaan heel ver. Wereldwijd, maar ook lokaal in de Benelux, vertellen Montse De Rojas en Belén Llamazares Carballo.

Kraft Heinz werkt hard aan de verduurzaming van producten en bedrijfsvoering. Het concern heeft daarvoor ambitieuze global goals opgesteld. Lokaal, hier in de Benelux, zijn die vertaald naar aangepaste, relevante pijlers waarop het beleid voor de komende jaren is gebouwd. Belén Llamazares Carballo, Marketing Manager Heinz Benelux: ‘Elk gesprek over duurzaamheid en hoe wij het leven voor onze consumenten lekkerder willen maken, zal altijd samengaan in goed overleg met én onze leveranciers én onze retailers.'

'We horen graag van onze retailers hoe we onze producten beter kunnen maken, hoe we meer waarde voor de consument kunnen genereren, waar consumenten behoefte aan hebben, en hoe de smaakvoorkeuren zich ontwikkelen. In onze jaargesprekken liggen die onderwerpen op tafel. Het helpt ons onze plannen voor de toekomst beter te definiëren. Retailers helpen ons met informatie over consumentenvoorkeuren uit hun eigen data. Omgekeerd delen wij onze kennis over consumentenvoorkeuren met de retail. Het is een wisselwerking.’

We horen graag van onze retailers hoe we onze producten beter kunnen maken”

Grote verantwoordelijkheid

De duurzaamheidsdoelen van Kraft Heinz komen ook op tafel in die gesprekken met de retail. Montse De Rojas, Marketing Director Kraft Heinz Benelux: ‘Het zijn wederzijdse belangen. Retailers hebben ook hun duurzaamheidsdoelstellingen. Kraft Heinz is een van de grote foodleveranciers van de wereld. Wereldwijd zijn we marktleider in ketchup; lokaal zijn we marktleider in bijvoorbeeld limonadesiropen of in hagelslag met De Ruijter en Venz. Dat is een grote verantwoordelijkheid en maakt dat wij elke dag zeer gepassioneerd werken om betere en gezondere producten te maken voor consumenten en de wereld.’

Global goals

Montse De Rojas: ‘Kraft Heinz heeft een heel duidelijke ESG-agenda (Environmental, Social, and Governance, de gehanteerde criteria voor milieu, sociale aspecten en bestuur). ‘Onze global goals zijn in drieën uitgesplitst: 1. Gezond leven en maatschappelijke ondersteuning (betrokkenheid bij mensen, hun voeding en gezondheid); 2. Milieubeheer (hergebruik van grondstoffen, duurzaamheid ten aanzien van water, energie en afval); 3. Verantwoorde inkoop (hoe kunnen we de gehele waardeketen verbeteren).'

'De kern van ons beleid is “Making Life Delicious”, maar dat gaat óók over duurzaamheid, voedzaamheid, een beter portfolio en meer transparantie. Voor iedere pilaar hebben we concrete doelstellingen voor 2025 en 2050. Voor 2025 willen we bijvoorbeeld dat onze verpakkingen voor 100 procent óf recyclebaar zijn, óf herbruikbaar, óf composteerbaar. Voor dat doel liggen we keurig op schema. Voor 2050 zijn de doelen veel groter, zoals een volledig CO2-neutrale productie.'

Voor 2025 willen we dat onze verpakkingen voor 100 procent óf recyclebaar zijn, óf herbruikbaar, óf composteerbaar”

Vertaling naar Nederland

Belén Llamazares Carballo: ‘De goals die Montse noemt zijn onze wereldwijde uitgangspunten. Die hebben wij vervolgens vertaald naar Nederland, in lokale doelstellingen waarop wij als bedrijf een verschil kunnen maken.'

A: 'Duurzame verpakkingen; In 2020 was ongeveer 83 procent van onze verpakkingen recyclebaar. Een voorbeeld: vorig jaar hebben we het plastic venster van sommige Honig-verpakkingen (zoals pasta) verwijderd. Daarmee besparen we vijf ton plastic per jaar. Met Heinz Tomato Ketchup gaan we in de komende weken weer een flinke stap in zetten met nieuwe PET-flessen. Ook met onze sauzen (zoals barbecuesauzen) zullen we naar 100 procent recyclebaar overstappen.

Deze stap heeft een impact op meer dan 300 miljoen flessen, die op de juiste manier verzameld en gesorteerd kunnen worden en vervolgens mechanisch gerecycled kunnen worden tot PET van voedingsmiddelenkwaliteit. Dit kan opnieuw gebruikt worden voor nieuwe verpakkingen. Ook met onze sauzen (zoals barbecuesauzen) zullen we naar 100 procent recyclebaar overstappen.'

B: 'De tweede pijler in de Benelux gaat over het verbeteren van gezondheid en voedingswaarden. Hiermee willen de gezondheid van onze consumenten op een dagelijkse basis verbeteren, door zout, calorieën en suiker te verminderen, en met een portfolio dat meer en meer op plantaardige basis is samengesteld.'

C: 'De derde pijler gaat over CO2-reductie, en hier gaat het om doelstellingen op een langere termijn. Het gaat over hoe we oogsten en produceren op een duurzamere manier. We hebben ook in de Benelux productiefaciliteiten, dus ook hier hebben we doelstellingen als overstappen op hernieuwbare energiebronnen.'

Waardeverhogend, impact met schaal

Montse De Rojas: ‘We kunnen met ons portfolio echt impact maken met schaal, terwijl we waarde toevoegen. Bijvoorbeeld: met Heinz Tomato Ketchup hebben we een variant zonder toegevoegde suiker en zout. Daarnaast hebben we lokale merken, waarin we verbeteringen in de samenstelling doorvoeren. Wijko satésauzen bijvoorbeeld, waar we begin april een nieuwe samenstelling brengen met meer pinda’s, minder zout en een cleaner label.'

'Voor Karvan Cévitam hebben we het kernassortiment met 15 procent suiker verlaagd, met behoud van smaak. Voor Honig hebben we vorig jaar 25 duizend kilo zout minder gebruikt in onze producten. Daarnaast hebben we een vegetarische lijn soepen geïntroduceerd, om huishoudens te helpen meer groenten en vegetarische maaltijden aan hun menu toe te voegen. We hebben wereldmerken en lokale merken, en voor beide groepen hebben we een agenda om producten gezonder en duurzamer te maken, terwijl we de geweldige smaken behouden. Dat laatste is essentieel. Het is fundamenteel aan ons credo, let’s make life delicous.’

De toekomst

Belén Llamazares Carballo: ‘In Nederland zijn we trots dat we in Nijmegen het Kraft Heinz R&D Centre hebben, van waaruit we al onze Europese activiteiten bedienen. Het is een state-of-the-art R&D Centre, dat ons helpt bij al onze duurzaamheidsambities en productverbeteringen.’ Montse De Rojas: ‘We zijn hiermee in staat te definiëren hoe we onze producten innoveren. Terwijl we innoveren in lijn met de ESG-trends, kijken we samen met onze R&D-collega’s ook hoe we in de toekomstige voedselbehoeften kunnen voorzien. Daarin zijn we uniek, ten opzichte van veel andere foodbedrijven. Het helpt ons bij onze grote drijfveer: Making life delicious, in a more sustainable way.'

Dit artikel is gesponsord door Kraft Heinz.