Smallere composteerbare afvalzakken geschikter voor schap

Smallere composteerbare afvalzakken geschikter voor schap
Mario van Stijn: ‘De verpakkingen van de containerzakken zijn nu geschikter voor het schap in de supermarkt.’

De Finse producent van composteerbare folie en afvalzakken Walki Plastiroll Oy krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. In januari 2022 vindt de uitrol plaats van minder brede rollen containerzakken, die nóg geschikter zijn voor het supermarktschap.

Walki Plastiroll Oy, onderdeel van de Walki Group, is al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in biologisch afbreekbare en composteerbare folie. Het eigen merk Bioska staat sinds 1997 in de markt, en daarnaast wordt geproduceerd onder private label. De marktleider in Scandinavië, betreedt sinds 2020 ook nadrukkelijk de markt in de Benelux. Mario van Stijn is als salesmanager verantwoordelijk voor deze drie landen en legt met succes contact met de retail.

Van Stijn laat weten dat na diverse gesprekken met supermarktketens besloten is de verpakkingen van de containerzakken aan te passen zodat ze geschikter zijn voor het schap in de supermarkt. Ze worden een stuk smaller waardoor er minder schapruimte nodig zal zijn. ‘Schapruimte is duur en door de rollen de helft zo breed te maken profiteert de retail zonder dat sprake is van kwaliteitsverlies’, aldus Van Stijn. ‘De uitrol vindt plaats vanaf januari 2022.’

Door de rollen de helft zo breed te maken profiteert de retail zonder dat sprake is van kwaliteitsverlies”

6 en 10 liter

Het assortiment van Walki Plastiroll Oy voor de consument bestaat uit afvalzakken in verschillende formaten. Voor Nederland ligt de focus vooral op de zakken van 20 liter, en de containerzakken van 140 en 240 liter. De salesmanager ziet daarnaast echter ook groeimogelijkheden voor de zakjes van 6 en 10 liter, voor het kleinere afvalbakje op het aanrecht. ‘Je ziet dat huishoudens hier meer mee bezig zijn. De vraag neemt duidelijk toe.’

Plasbel

Walki Plastiroll Oy heeft dit jaar een belangrijke stap gezet met de overname van Plasbel in Spanje. Een die past bij de bedrijfsfilosofie. ‘Hierdoor zijn we in staat voor de retail het hele arsenaal afvalzakken te leveren en niet alléén maar de composteerbare afvalzakken voor het organisch afval’, legt Van Stijn uit. ‘We merken dat de retail het prettig vindt om samen te werken met een partner die de hele categorie kan beleveren en niet bijvoorbeeld slechts 2 sku’s’, schetst Mario van Stijn het belang van de overname. Plasbel is gespecialiseerd in het leveren van afvalzakken uit gerecycled materiaal waarvoor het bedrijf de Blue Angel certificering heeft gekregen.

Dunnere groente- en fruitzakjes

Bij Plasbel worden ook transparante en composteerbare groente- en fruitzakjes geproduceerd die veelal dunner zijn dan wat er momenteel op de markt verkrijgbaar is. ‘Hoe dunner, hoe goedkoper’, legt Mario van Stijn uit. ‘Maar uiteraard moet het fruit wel gedragen kunnen worden en dat gaat prima met onze dikte van 10 micron, zonder dat sprake is van kwaliteitsverlies. ‘Het bieden van groente- en fruitzakjes is een belangrijke extra service richting de klant en onze stevige, transparante en composteerbare groente- en fruitzakjes zijn daarbij ook nog eens een duurzaam alternatief’, aldus Van Stijn.

Walki Plastiroll Oy kan bogen op een hoge kwaliteit, korte levertijden en ruime flexibiliteit in bestelhoeveelheden. De eerste retailers hebben de afvalzakken al in het assortiment opgenomen, en gesprekken met verschillende andere grote ketens lopen op dit moment.

Dit artikel is gesponsord door Walki Plastiroll Oy.