Johma verdubbelde in 10 jaar de opslagcapaciteit

Johma verdubbelde in 10 jaar de opslagcapaciteit

Er is veel veranderd bij Johma sinds Remco Rijsenbrij in 2010 als directeur operaties binnenkwam. Destijds hing de toekomst van de Twentse fabrikant van salades en aanverwante producten aan een zijden draadje. Sindsdien nam de output toe met 40% en verdubbelde de opslagcapaciteit.

Johma is nu een gevestigd A-merk dat voor de consument synoniem staat met kwaliteit. Voor retailers is Johma een van de grootste succesnummers. IPP als partner voor pool pallets was vanaf dag 1 betrokken bij die wederopstanding . We praten met Remco over hoe het voor hem begon, wat er de afgelopen jaren gebeurde en hoe de logistieke toekomst eruit ziet.

Kwaliteit

Als we Remco spreken heeft hij net een renovatie en uitbreiding van het bedrijfspand in Losser achter de rug. Hard nodig, want Johma knalde uit zijn voegen. Het is hard gegaan sinds 2010. Wat is de essentie van het succes? “Het begint bij kwaliteit, in alles wat je doet. We zorgen dat onze receptuur overal altijd de beste is; een beetje goed is niet goed genoeg. Al onze producten moeten onderscheidend zijn en alles wat we nieuw in de markt zetten moet beter zijn dan het oude. Significant beter. En die kwaliteit eisen we ook van anderen.”

Eenvoud

Wat Remco betreft zit het hem ook in bescheiden zijn en eerlijk. In simpele dingen heel goed doen: “Het is maar ‘saladebusiness’ hè. Je maakt het verschil niet met 30.000 varianten of met nog exclusievere producten. Ja, we hebben wel eens een niche-aanpak geprobeerd, maar dat werd niks. Wij excelleren in herkenbare smaken, maar dan wel op de allerbeste manier, met de allerbeste receptuur. Zo creëren we. En zo zorgen we ervoor dat consumenten ons blijven opzoeken.”

Transparantie

De focus op kwaliteit en eenvoud eist Remco ook van zijn leveranciers – waaronder de leverancier van pool pallets. In 2012 had Johma nog een andere palletleverancier, die daar geen invulling aan wist te geven. Geen wonder dus dat Remco met die partij al snel had gezien: “Ik zat in de herstructureringsmodus toen ik binnenkwam. En het viel met op dat de pool pallet een kostenpost was. Daar ben ik me toen in gaan verdiepen. En wat bleek: de toenmalige aanbieder was totaal niet transparant. Ik vind het niet erg om voor dienstverlening te betalen, maar als je het niet begrijpt word je toch nerveus.”

Ik vind het niet erg om voor dienstverlening te betalen, maar als je het niet begrijpt word je toch nerveus”

De supply chain manager van een andere bekende Twentse Food Producer, zat het ook al jaren dwars. Die zag ook alleen maar vraagtekens. Er moest sterke partij in het marktsegment bij, zo besloten ze. Dat werd IPP, destijds een sterk opkomende partij met een gelijke bedrijfscultuur: “IPP kwam met een keurig voorstel, qua prijs en qua transparantie. Ze lieten precies zien wat de service inhield en wat het allemaal zou kosten. En die transparantie en eenduidigheid maakten ze vervolgens ook waar.”

Nu, jaren later alweer, is die betrouwbaarheid en transparantie er nog steeds. Wat toen gold, geldt nu ook. “IPP biedt de zorg die we nodig hebben, kosten me weinig extra tijd, de administratie is helder. De pool pallets van IPP lopen geruisloos mee en dat is ook precies de bedoeling. Het zijn immers maar pallets!”

Geautomatiseerd warehouse

Johma ‘doet’ momenteel ongeveer 150.000 palletbewegingen per jaar. In totaal is de zogenaamde koelvers pool van IPP momenteel goed voor ruim 2 miljoen bewegingen per jaar binnen Nederland. Het vijfvoudige van toen het bedrijf begon. Bij IPP staat kwaliteit hoog in het vaandel; het pooling proces is volledig gecontroleerd en de pallets voldoen altijd aan de hoogste eisen. Dat is van belang, in een tijd waarin geautomatiseerde warehouses steeds meer opgang doen. Zo ook bij Johma.

Remco: “Een geautomatiseerd warehouse biedt grote voordelen, maar is ook erg gevoelig voor verstoring. En als er iets de boel verstoort is het wel een kapotte pallet. Dat moeten we dus niet hebben. De beste manier om dat te voorkomen is telkens weer nieuwe pallets kopen. Aangezien dat niet te doen is, moet je een oplossing hebben die daar het dichtst bij in de buurt komt. De pool pallet is dan het enige goede alternatief.”

Toekomst

In de toekomst zou Remco nog nauwer willen samenwerken met ketenpartners als IPP. “Het is op dit moment niet te voorkomen dat er af en toe een kapotte pallet in het proces terechtkomt. Daarom zou het mooi zijn als we met zijn allen een onafhankelijk meetcentrum zouden inrichten. Een plek waar alle pallets geautomatiseerd naar binnen gaan en op basis van strikte eisen op een objectieve plek at random worden getest. En we zouden ter plekke willen participeren in distributiecentra. Dat daar kapotte en goede pallets van elkaar worden gescheiden en naar de juiste locatie worden gestuurd. Wij krijgen die mix nu, waardoor we regelmatig met ‘leeg hout’ aan het sjouwen zijn.”

Remco heeft nog meer plannen. Voor een ingangscontrolestraat bijvoorbeeld. Een geautomatiseerd platform dat de lading naar binnen haalt en tegelijkertijd de pallets controleert voordat deze het warehouse worden ingestuurd: “We staan onherroepelijk soms stil op een pallet die kapot is. Als we het controleproces weten te automatiseren, kunnen we dat in de toekomst misschien helemaal uitbannen. Handmatig elke pallet controleren, dat is geen doen.”

Samenwerking

Toen Remco begon bij Johma is hij langlopende samenwerkingen aangegaan met bedrijven die nog veel te winnen hadden. Bedrijven met ondernemerschap, die net als Johma vastbesloten zijn er iets moois van te maken. IPP is zo’n partner: “De diepgang die we zo hebben bereikt, kun je met geen nieuwe contractant waarmaken. En als je elkaar goed kent, gun je elkaar wat en ben je bereid meer te doen dan werkelijk op papier staat. Die loyaliteit en die gedeelde waarden geven cachet aan mijn werk.”

Meer informatie over het IPP pallet pooling model? Lees dan hier verder.

Dit artikel is gesponsord door IPP