Aantal fastfoodrestaurants groeit hard door

Aantal fastfoodrestaurants groeit hard door
Foto: Shutterstock

LEIDEN - Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland blijft hard doorgroeien, de afgelopen 5 jaar groeide het aantal met bijna 60. Volgens onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners zijn grote ketens, als McDonald's, KFC en Burger King, daarbij heer en meester. Alleen in Drenthe en Zeeland zijn fastfoodrestaurants minder sterk vertegenwoordigd.

De afgelopen 5 jaar zijn er per saldo 58 restaurants bijgekomen, waardoor het landelijk totaal op 422 staat. Vooral in de grote steden, langs snelwegen en in outletcenters groeide het aanbod fors. In Noord-Holland zijn er mede dankzij Amsterdam relatief de meeste fastfoodrestaurants te vinden. Dat het aantal in Drenthe en Zeeland achterblijft, komt volgens de onderzoekers doordat hier relatief weinig snelwegen zijn en minder mensen wonen, met weinig grote steden.

1,4 McDonald's per 100.000 inwoners

In Nederland behoort bijna 85 procent van de fastfoodrestaurants tot de grote drie: McDonald's, KFC en Burger King. Per 100.000 inwoners zijn er 1,4 McDonald's-vestigingen te vinden. Daarmee zit Nederland internationaal in de middenmoot. In Europa voeren Oostenrijk en Frankrijk de lijst aan, met relatief de helft meer aanbod dan in Nederland. De Verenigde Staten spant de kroon met bijna 4,5 filialen van McDonald’s per 100.000 inwoners.

Bureau verwacht verdere groei

Van Spronsen & Partners verwacht dat de groei van fastfood de komende 5 tot 7 jaar zal doorzetten, naar zo'n 500 restaurants. Een fenomeen als maaltijdbezorging wint immers ook aan populariteit, stellen de onderzoekers. Daarnaast is sprake van expansiedrift bij de grote ketens. KFC en Burger King lijken bijvoorbeeld flink te willen uitbreiden in Nederland. En in de grote steden zijn ook al nieuwe spelers als Five Guys en Ellis Gourmet Burger neergestreken. Die hebben een iets ander concept en trekken dus ook weer een iets andere doelgroep.

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.