Oostenrijk doet plastic tas in de ban

Oostenrijk doet plastic tas in de ban
Foto: Shutterstock

WENEN - De Oostenrijkse regering heeft de plastic tas en zak de oorlog verklaard. Het is de bedoeling dat winkeliers die met ingang van 2020 niet meer mogen verstrekken.

Dat heeft het ministerie van Milieu en Duurzaamheid woensdag in Wenen bekendgemaakt. Oostenrijk is na Frankrijk en Italië het derde land in de EU dat een compleet verbod op dit soort plastic verpakkings- en vervoersmateriaal uitvaardigt. 'Er zijn genoeg alternatieven', zei de verantwoordelijke minister Elisabeth Köstinger. Een uitzondering wordt gemaakt voor zware en stevige kunststof draagtassen zoals onder meer in woonwarenhuizen worden verkocht, omdat die in de regel vaker worden gebruikt.

430 miljoen plastic tassen via levensmiddelenhandel

Volgens de informatie van het ministerie komen er in Oostenrijk jaarlijks alleen al via de levensmiddelenhandel 430 miljoen plastic zakken met of zonder hengsels in omloop, ofwel een afvalberg van 7000 ton. Voor bijzonder veel vervuiling zorgen de dunne zakjes waarin fruit en groente worden verpakt.

Lees ook: EU-parlement wil minder plastic verpakkingen

Joep Meijsen

Joep Meijsen

Portal manager

Joep Meijsen is als portal manager verantwoordelijk voor Distrifood.nl. Als verslaggever maakt hij interviews, reportages en nieuwsberichten en schrijft hij commentaren en analyses.