nieuws

EU-parlement wil minder plastic verpakkingen

Branche & Bedrijf 938

STRAATSBURG – Het Europees Parlement is voor regelgeving om het gebruik van voedselverpakking en wegwerpbekers terug te dringen. Zo zouden fabrikanten van bijvoorbeeld snoepwikkels moeten gaan meebetalen aan het opruimen en verwerken van de verpakkingen.

EU-parlement wil minder plastic verpakkingen
Foto: ANP

Daarnaast komt er vanaf 2021, als het aan het Europees Parlement ligt, een verbod op wegwerpplastic waarvoor betaalbare alternatieven zijn. Het gaat onder meer om rietjes, bestek, borden, ballonstokjes, zakjes van dun plastic en roer- en wattenstaafjes. Dergelijke producten belanden nu vaak als zwerfvuil op straat of in zee. Het Europese bedrijfsleven zegt zijn steentje bijdragen, maar zegt dat het om een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ gaat.

Statiegeldregeling voor plastic flessen optie

Verder wil het parlement dat 9 op de 10 plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Ruim 1 op de 3 flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt. 571 parlementsleden stemden voor en 53 tegen. Actiegroep Greenpeace concludeerde deze week op basis van eigen onderzoek dat foodfabrikanten weinig tot niets doen om de hoeveelheid wegwerpplastic terug te dringen. De organisatie drong bij er bij het Europees Parlement op aan voor het voorstel te stemmen.

Unilever zet sterker op hergebruik plastic

Unilever kwam vandaag met het nieuws dat het bedrijf gaat samenwerken met het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia voor het hergebruik van plastic. De samenwerking moet leiden tot een vermindering van de plastic afvalberg. De eerste gezamenlijke projecten zijn gericht op India en Indonesië. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Veolia is in Nederland vooral bekend als vervoersbedrijf, maar het bedrijf biedt ook technische systemen aan voor afvalverwerking en recycling. Unilever wil die gebruiken voor de inzameling van plastic afval dat uiteindelijk moet worden hergebruikt.

Maatregelen aangescherpt

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie presenteerde in mei maatregelen in de strijd tegen wegwerpplastic, die nu zijn aangescherpt. Als ook de lidstaten een standpunt hebben ingenomen, kunnen die met het parlement gaan onderhandelen over de wetstekst. De EU-milieuministers komen volgende week bijeen.

Lees ook: Greenpeace boos op foodfabrikanten over plastic

Reageer op dit artikel